Monday, 11 December 2017

Rural Development Programmes 2

26. Which Article of the Constitution is related to Village Panchayats?
(a) 17 (b) 45
(c) 44 (d) 40
Answer: (d)

27. In which field Co-operative Movement was started for the first time in India?
(a) Agricultural Credit
(b) Handlooms (c) Transport
(d) None of these
Answer: (a)

28. Jawahar Rozgar Yojana (JRY)  was started in
(a) 1984 (b) 1986
(c) 1989 (d) 1990
Answer: (c)

29. In which schedule of the Constitution Panchayat Raj is included?
(a) 9 (b) 10
(c) 11 (d) 12
Answer: (c)

30. Who inaugurated the Panchayat Raj system at Nagaur in Rajastan in 1959?
(a) S.K.Dey (b) Jawaharlal Nehru
(c) Belwant Rai Mehta (d) Dr Rajendra Prasad
Answer: (b)

31. Where is the headquarters of CAPART(Council for Advancedment of People’s Action and Rural Technology)
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Hyderabad (d) Kolkata
Answer: (a)

32. In which country Green Revolution was started
(a) India (b) USA
(c) Philippines (d) Mexico
Answer: (d)

33. The National Development Council gets its administrative support from the
(a) Finance Commission
(b) Union Cabinet
(c) Planning Commission
(d) Parliament
Answer: (c)

34. Which body compiles the national income of India?
(a) Reserve Bank of India
(b) NABARD
(c) Central Statistical Organisation
(d) Ministry of Finance
Answer: (c)

35. The Integrated Rural Development Programme was started during
(a) First Five Year Plan
(b) Sixth Five Year Plan
(c) Fifth Five Year Plan
(d) Seventh Five Year Plan
Answer: (b)

36. Who gave the slogan “Garibi Hatao”(Eradicate Poverty)?
(a) Indira Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Rajiv Gandhi (d) Morarji Desai
Answer: (a)

37. Employment Assurance Scheme(EAS) was launched in
(a) 1983 (b) 1980
(c) 1989 (d) 1993
Answer: (d)

38. Who was the Prime Minister of India when the 73rd and 74th  Amendments of the Constitution were passed:
(a) Rajiv Gandhi (b) Indira Gandhi
(c) V.P.Singh  (d) Narasimha Rao
Answer: (d)

39. Which of the following is not a member of the National Development Council?
(a) Prime Minister
(b) Members of Planning Commission
(c) Chief Ministers of States
(d) The President of India
Answer: (d)

40. The food for Work Programme was restructured as:
(a)NRY (b) JRY
(c) IRDP (d) MFAL
Answer: (c)



41. The concept of mixed economy was introduced during the
(a) First Five Year Plan
(b) Second Five Year Plan
(c) Rolling Plan
(d) Third Five Year Plan
Answer: (b)

42. The major source of revenue of the state governments
(a) Sales Tax (b) Customs Tax
(c) Income Tax (d) Excise Duty
Answer: (a)

43. The Belwant Rai Mehta Committee was appointed by
(a) Planning Commission
(b) National Development Council
(c) Finance Commission
(d) Central Statistical Organisation
Answer: (b)

44. The main objective of Prime Minister’s Grama Sadak Yojana(PMGSY)
(a) To construct all weather roads to connect hilly areas and main roads
(b) To assure employment to at least one person of a family living below poverty line
(c) Afforestation (d) None of these
Answer: (a)

45. The most serious economic problems of India are
(a) Poverty and Unemployment
(b) Illeteracy and starvation
(c) Underdevelopment and illeteracy
(d) Stagnation and poverty
Answer: (a)

46. In India, Community Development Project was started in:
(a) October 2, 1952
(b) August 15, 1952
(c) January 1, 1952
(d) April 1, 1952
Answer: (a)

47. The first Asian country to startCommunity Development Project:
(a) China (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
Answer: (c)

48. NRY was started in:
(a) 1989 (b) 1991
(c) 1993 (d) 1990
Answer: (a)

49. Who presides over the National Development Council?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Vice President (d) Speaker
Answer: (b)

50. During which Five Year Plan, the Twenty Point Programme (TPP) was launched by Indira Gandhi?
(a) Five (b) Four
(c) Six (d) Seven
Answer: (a)
<Next Page: 01020304>
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS

No comments:

Post a Comment