Monday, 11 December 2017

Rural Development Programmes 4

76. Which one of the ancient dynasties was famous for village administration?
(a) Chola (b) Chera
(c) Pallava (d) Pandya
Answer: (a)

77. Who said ‘India lives in her villages’?
(a)Sardar Patel(b) Jawaharlal Nehru
(c) Gandhiji     (d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

78. Father of Local Self Government in India:
(a) Lord Rippon (b) Lord Dufferin
(c) Lord Dalhousie (d) Lord Canning
Answer: (a)

79. Who called villages as ‘Little republics’?
(a) Dalhousie (b) Lord Rippon
(c) Lord Curzon (d) Charles Metcaf
Answer: (d)

80. Who was the exponent of Sreeniketan Project?
(a) Gandhiji (b) Tagore(c) Vinoba Bhave (d) SK Dey
Answer: (b)

81. Sreeniketan Project was launched in:
(a) 1914 (b) 1924
(c) 1934 (d) 1904
Answer: (a)

82. Sreeniketan Project was launched in:
(a)UP (b) Tamil Nadu
(c) Punjab (d) Bengal
Answer: (d)


83. Marthandom Project was launched in the state of:
(a) Kerala (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Tamil Nadu
Answer: (d)

84. Who was the exponent of Marthandom Project ?
(a) SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) FL Brane (d) Tagore
Answer: (b)

85. Marthandom Project was started in:
(a)1911 (b) 1914
(c) 1921 (d) 1931
Answer: (c)

86. Gurgaon Project was launched in:
(a) UP (b) Tamil Nadu
(c) Punjab (d) West Bengal
Answer: (c)

87. Who was the architect of Gurgaon Project?
(a)SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji (d) FL Brane
Answer: (d)

88. Farkha Development Scheme was introduced in:
(a)Madras (b) Bombay
(c) Bengal (d) Punjab
Answer: (a)

89. Farkha Development Scheme was introduced in the year:
(a)1943 (b) 1946
(c) 1948 (d) 1958
Answer: (b)

90. Ittawa Project was implemented in:
(a)Punjab (b) Madras
(c) Bengal (d) Uttar Pradesh
Answer: (d)

91. The exponent of Ittawa Project:
(a)Albert Mayer
(b) Spencer Hatch (c) SK Dey
(d) Gandhiji
Answer: (a)

92. Ittawa Project was launched in the year:
(a)1948 (b) 1914
(c) 1921 (d) 1946
Answer: (a)

93. Who launched Sevagram Project?
(a)SK Dey (b) Spencer Hatch
(c) Gandhiji (d) FL Brane
Answer: (c)

94. Sevagram is now in the state of:
(a)Punjab (b) UP
(c) Gujarat (d) Maharashtra
Answer: (d)

95. The father of Nilokheri Experiment:
(a)Gandhiji (b) Vinoba Bhave
(c) SK Dey (d) Albert Mayer
Answer: (c)

96. The first book on Indian Planning entitled ‘Planned Economy’ for India was the attempt of
(a) P.C.Mahalanobis
(b) Dadabhai Navroji
(c) M.Visvesvarayya
(d) Subhas Chandra Bose
Answer: (c)

97. People’s Plan was envisaged by
(a) J.R.D.Tata (b) M.N.Roy
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Subhas Chandra Bose
Answer: (b)

98. The first Minister for Community Development in the Central Cabinet
(a) Vallabhbhai Patel
(b) Shanmugham Chetty
(c) John Mathai (d) S.K.Dey
Answer: (d)

99. In 1938, the National Planning Committee of Indian National Congress was set up under the chairmanship of
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Subhas Chandra Bose
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Pattabhi Seetharamayya
Answer: (a)

100. The father of the idea of ‘Gram Swaraj’:
(a)Vinoba Bhave (b) Gandhiji
(c) Sardar Patel (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)

<Next Page01020304, 05, 06, 07>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS

No comments:

Post a Comment