Saturday, 9 December 2017

Social Welfare Schemes and Measures 1

1. Who is called as the father of Planning in India?
(a) M Visweswaraiah
(b) Subhas Chandra Bose
(c) PC Mahalanobis
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: (a)

2. Who wrote the book ‘Planned Economy for India’?
(a) PC Mahalanobis (b) M Visweswariah
(c) KC Neogi (d) John Mathai
Answer: (b)

3. Which one of the following is not mentioned in the Constitution?
(a)Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Attorney General
Answer: (b)

4. Planning Commission came into existence on 15th March,......:
(a) 1947 (b) 1948
(c) 1949 (d) 1950
Answer: (d)

5. Which of the following is not a statutory body?
(a) Finance Commission
(b) Planning Commission
(c) Election Commission
(d) Attorney General
Answer: (b)

6. In which list of the Constitution ‘Economic and Social Planning’ is included?
(a)State (b) Union
(c) Concurrent
(d) Unspecified in any list
Answer: (c)

7. The Planning Commission in India was formed after :
(a) A resolution of Union Cabinet
(b) Constitutional provision
(c) Amendment of Constitution
(d) Order of Prime Minister
Answer: (a)


8. India copied the idea of Five Year Plans from:
(a)Soviet Union (b) USA
(c) Britain (d) China
Answer: (a)

9. Which part of the Constitution influenced the formation of Planning Commission?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles
(d) Emergency Provisions
Answer: (c)

10. The ex-officio chairman of the Planning Commission was:
(a) President (b) Vice President
(c) Deputy Prime Minister
(d) Prime Minister
Answer: (d)

11. National Development Council was formed in:
(a)1950 (b) 1951
(c) 1952 (d) 1953
Answer: (c)

12. The chairman of the National Development Council is:
(a) Prime Minister
(b) Minister for Planning
(c) President   (d) Minister for Agriculture
Answer: (a)

13. The first Five year Plan was started in:
(a) 1950 (b) 1952
(c) 1951 (d) 1953
Answer: (c)

14. In which area priority was given in the first Five year Plan?
(a) Agriculture (b) Industries
(c) Telecommunication (d) Transport
Answer: (a)

15. The period of the first Five Year Plan:
(a)1950-55 (b) 1951-56
(c) 1952-57 (d) 1953-58
Answer: (b)

16. Which five year plan was called Harrold Domer model?
(a)First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
Answer: (a)

17. The period of second  Five year Plan:
(a)1956-61 (b) 1955-60
(c) 1957-62 (d) None of these
Answer: (a)


18. In which area priority was given in the second Five year Plan?
(a)Agriculture (b) Industries
(c) Employment generation
(d) Telephone
Answer: (b)

19. Which five year plan was called Mahalanobis model?
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
Answer: (b)

20. Annual Plans are implemented during the period:
(a) 1961-64 (b) 1962-65
(c) 1966-69 (d) 1968-71
Answer: (c)

21. Which five year plan was suffered by the Chinese attack of 1962?
(a) Second (b) Third
(c) Fourth (d) Fifth
Answer: (b)

22. Which five year plan was terminated prematurely by the Janata Government of Morarji Desai in 1978?
(a)Sixth (b) Third
(c) Fifth (d) Fourth
Answer: (c)

23.During which Five Year Plan stresswas by laid on employment, poverty alleviation, and justice.
(a)Sixth (b) Fifth
(c) Seventh (d) Eighth
Answer: (b)

24. The first chairman of Planning Commission was:
(a)Gulsarilal Nanda (b) KC Neogi
(c) Dr.Rajendraprasad
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: (d)

25. The first deputy chairman of Planning Commission was:
(a) Sukumar Sen (b) John Mathai
(c) KC Neogi  (d) Gulsarilal Nanda
Answer: (d)
More Questions ...Coming Soon...

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here

No comments:

Post a Comment