Friday, 19 January 2018

Facts About World: Questions and Answers - 3 (Egypt)


Facts About World -Egypt
51. Who called Egypt ‘the gift of the Nile’?
(a) Hippocrates                                    (b) Cicero
(c) Herodotus                                       (d) Ptolemy
Answer: (c)

52. The capital of Egypt:
(a) Khartoum                                       (b) Cairo
(c) Bamako                                           (d) Cape Town
Answer: (b)

53. Egypt is the ....... most populous country in the continent of Africa.
(a) Fourth                                                 (b) Third
(c) second                                                 (d) Fifth
Answer: (b)

54. Egypt is known as:
(a) Land of Cakes                                    (b) Land of Lilies
(c) Land of Maple                                    (d) Land of Pyramid
Answer: (d)

55. The Suez Canal was opened in .........
(a) 1869                                                       (b) 1879
(c) 1889                                                       (d) 1909
Answer: (a)

56. The Suez Canal connects Mediterranean Sea and .........
(a) Atlantic Ocean                                     (b) Red Sea
(c) Pacific Ocean                                        (d) Black Sea
Answer: (b)

57. The Suez Canal was nationalised in.......
(a) 1955                                                     (b) 1957
(c) 1956                                                      (d) 1958
Answer: (c)

58. The Egyptian president who nationalized Suez Canal:
(a) Hozni Mubarak                                        (b) Anwar Sadat
(c) Abdul Nasser                                      (d) Ferdinand de Lesseps
Answer: (c)

59. The architect of Suez canal is .........
(a) Gustav Eiffel                                             (b) Ferdinand de Lesseps
(c) Bartholdi                                                   (d) Corbusier
Answer: (b)

60. The nationality of Ferdinand de Lesseps:
(a) Egypt                                                           (b) USA
(c) Switzerland                                                (d) France
Answer: (d)

61. The length of Suez Canal is now ....... kms
(a) 192                                                                (b) 292
(c) 392                                                                (d) 492
Answer: (a)

62. ......... is the Asian part of Egypt.
(a) Gaza                                                              (b) Sinai Peninsula
(c) Anatolia                                                        (d) Asia Minor
Answer: (b)

63. T he city of Alexandria was founded by ...... in B.C.332.
(a) Caesar                                                          (b) Cleopatra
(c) Alexander the Great                                 (d) Ptolemy
Answer: (c)

64. .......was the script of ancient Egyptians.
(a) Hieroglyphics                                              (b) Cuneiform
(c) Pictographic                                                 (d) Devanagari
Answer: (a)

65. Ancient Egyptians worshipped ........
(a) Rats                                                               (b) Cats
(c) Tiger                                                              (d) Elephant
Answer: (b)

66. Who among the following was the queen of Egypt?
(a) Sheba                                                            (b) Victoria
(c) Cleopatra                                                     (d) None of these
Answer: (c)

67. The first woman ruler in the world history is ........ of Egypt, a woman Faroa.
(a) Hathshepsut                                              (b) Sheba
(c) Helen                                                            (d) Cleopatra
Answer: (a)

68. Which of the following is in Egypt?
(a) Colossium                                                   (b) Hagia Sofia
(c) Sphinx                                                          (d) Machu Pichu
Answer: (c)

69. In which country is Giza pyramid?
(a) Mexico                                                         (b) Egypt
(c) Sudan                                                           (d) Congo
Answer: (b)

70. Who ruled Egypt in ancient times?
(a) Caesar                                                        (b) Nizam
(c) Pharaoh                                                    (d) Kaizer
Answer: (c)

71. Which is developed for the first time by the Egyptians?
(a) Compass                                                    (b) Paper
(c) Solar Calendar                                        (d) Gun powder
Answer: (c)

72. Which Dam is in Egypt?
(a) Three Gorges                                             (b) Aswan
(c) Tehri                                                            (d) Hoover
Answer: (b)

73. Which mountain in Egypt is holy for Jews, Christians and Muslims?
(a) Ararat                                                          (b) Table Mount
(c) Sinai                                                             (d) Calvary
Answer: (c)

74. ....... was used for the first time by the Egyptians.
(a) Copper                                                      (b) Gold
(c) Iron                                                            (d) Silver
Answer: (a)

75. Lake Nasser is formed in the river......
(a) Orange                                                     (b) Congo
(c) Niger                                                        (d) Nile
Answer: (d)
<Next Page><0102, 03, 04050607080910>
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Constitution of India- Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment