Friday, 19 January 2018

Facts About World: Questions and Answers - 9 (South Africa)

Facts About World- South Africa
196. The second largest economy in Africa:
(a) Egypt                                (b) Nigeria
(c) Sudan                               (d) South Africa
Answer: (d)

197. South Africa is known as:
(a) Rainbow Land                 (b) Rainbow Nation
(c) Heart of Africa                 (d) Horn of Africa
Answer: (b)

198. The legislative capital of South Africa:
(a) Pretoria                             (b) Johannesburg
(c) Cape Town                       (d) Bloemfontein
Answer: (c)

199. The administrative capital of South Africa:
(a) Durban                               (b) Cape Town
(c) Bloemfontein                   (d) Pretoria
Answer: (d)

200. The judicial capital of South Africa:
(a) Bloemfontein                  (b) Durban
(c) Pretoria                            (d) Cape Town
Answer: (a)

201. The new name of Pretoria:
(a) Tshwane                              (b) Durban
(c) Johannesburg                     (d) Natal
Answer: (a)

202. South Africa is known as the “Land of Gold and .........’.
(a) Milk                                         (b) Diamond
(c) Honey                                     (d) Silver
Answer: (b)

203. Kimberley mines in South Africa is famous for:
(a) Petroleum                           (b) Copper
(c) Gold                                       (d) Coal
Answer: (c)

204. Former name of Cape of Good Hope:
(a) Cape Horn                             (b) Cape Agulhas
(c) Cape of Storms                     (d) Cape Kennedy
Answer: (c)

205.Which is known as the ‘Tavern of the seas’?
(a) Durban                                 (b) Cape Town
(c) Pretoria                                (d) Pretoria
Answer: (b)

206. The policy of racial discrimination that was adopted by the White government during the period 1948-1991.
(a) Apartheid                                 (b) Ghetto
(c) Holocaust                                 (d) None of these
Answer: (a)

207.In which place Gandhiji founded Phoenix settlement in 1904?
(a) Johannesberg                                  (b) Petermaritesberg
(c) Durban                                              (d) Pretoria
Answer: (c)

208.In which place Gandhiji founded Tolstoy Farm in 1910?
(a) Durban                                            (b) Cape Town
(c) Pretoria                                             (d) Johannesburg
Answer: (d)

209.South African leader Nelson Mandela spent ...... years in prison.
(a) 21                                                        (b) 27
(c) 30                                                        (d) 24
Answer: (b)

210.Nelson Mandela was released from jail in:
(a) 1988                                                (b) 1989
(c) 1990                                                 (d) 1991
Answer: (c)

211.The first black to become the president of South Africa:
(a) FW De Clarke                                 (b) Tabo Mbeki
(c) Nelson Mandela                            (d) Jacob Zuma
Answer: (c)

212.Which is known as Golden City?
(a) Johannesburg                               (b) Durban
(c) Pretoria                                          (d) Cape Town
Answer: (a)

213.In which year Nelson Mandela became the president of South Africa?
(a) 1991                                                (b) 1992
(c) 1993                                               (d) 1994
Answer: (d)

214.The first heart transplant surgery in the world was done by Dr. Christian Bernard in .......on December 3, 1967.
(a) Cape Town                                         (b) Pretoria
(c) Johannesburg                                     (d) Durban
Answer: (a)

215. ....... obtained from South Africa is the largest diamond in the world.
(a) Kohinoor                                            (b) Cullinan
(c) Hope                                                     (d) Star
Answer: (b)

216. The independent country wholly surrounded by South African territory
(a) Swaziland                             (b) Namibia
(c) Lesotho                                     (d) Botswana
Answer: (c)

217. The largest city in South Africa:
(a) Pretoria                                       (b) Johannesburg
(c) Cape Town                                 (d) Bloemfontein
Answer: (b)

218. The number of official languages in South Africa:
(a) 10                                                   (b) 11
(c) 12                                                   (d) 13
Answer: (b)

219. In which Island Nelson Mandela was imprisoned?
(a) Ruben Island                              (b) Robben Island
(c) St.Helena                                      (d) Corsica
Answer: (b)

220. Where is Soccer City Stadium, the venue of the 2010 FIFA World Cup ?
(a) Pretoria                                        (b) Cape Town
(c) Durban                                          (d) Johannesburg
Answer: (d)
<Next Page><0102030405060708, 09, 10>
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Constitution of India- Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment