∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Thursday, 1 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -100


2476.The first Hydro-electric project of Kerala  is  ..........
Answer: Pallivasal

2477. The river mentioned in Kautilya’s Arthasasthra is..........
Answer: Churni (Periyar)

2478. The founder of the Second Chera Empire was ..........
Answer: Kulasekhara Alwar

2479. The author of “Avantisundari Kathasara” is ..........
Answer: Dandin

2480. The most important event in the history of the Kerala Church in the Portuguese period was ..........
Answer: Synod of Diamper (Udayam-perur)

2481. The ancient plant encyclopaedia ‘Hortus Malabaricus’ was written by the
..........
Answer: Dutch

2482. The integration of Travancore and Cochin took place in the year  ..........
Answer: 1949, July I

2483. The first Malayalam dictionary was compiled by ..........
Answer: Herman Gundert

2484. The ”Augustan Age of Kerala Music” was during the period of  ..........
Answer: Swathi Thirunal

2485. The famous Temple Entry proclamation was issued by ..........
Answer: Sree Chithira Thirunal Balarama Varma

2486. The last district formed in Kerala was ..........
Answer: Kasargode (1984)

2487. Edakkal caves is in .......... district.
Answer: Wayanad

2488. The highest rainfall in Kerala is at ..........
Answer: Lakkidi, Wayanad

2489. The first newspaper in Kerala is  ..........
Answer: Rajya Samacharam

2490. The most scientific and the most elaborately redefined dance form of Kerala is  ..........
Answer: Kathakali

2491. The ‘Wagon Tragedy’ in Malabar was in the year ..........
Answer: 1921

2492. The Srimoolam  Prajasabha was established in Travancore in
 ..........
Answer: 1904

2493. ‘ Battle of Kulachal’  was fought in the year ..........
Answer: 1741

2494. Kundara Proclamation was issued by Velu Thampi in the year ..........
Answer: 1809

2495. The first private hydroelectric power proj ect is situated at ..........
Answer: Maniyar

2496. The only Malayalee President of the Indian National Congress was ..........
Answer: C. Sankaran Nair

2497. Christianity was introduced in India by St. Thomas who first came to Kerala in ..........
Answer: AD. 52

2498. .......... spread Islam religion in Kerala in A.D. 644
Answer: Malik Dinar

2499. .......... was the great Hindu philosopher who was responsible for the revival of Hinduism in India.
Answer: Shankaracharya (AD 788-820)

2500. .......... was the only Muslim Kingdom in Kerala.
Answer: Arakkal Kingdom
<Next Page><01, .... 9596979899, 100, 101102103>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS

No comments:

Post a Comment