∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Thursday, 1 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -97

2401. Who is the interim President of Brazil declared "South America's first Olympic Games Open" at Rio 2016 ?
A:-Dilma Rousseff                                        
B:-Carlos Nuzman
C:-Michel Temer                                            
D:-Gisele Bundehen
Answer:- Option-C

2402. Who is the one of the members of NITI Aayog ?
A:-Arundhathi Bhattacharya                    B:-Ashok Khemka
C:-G.R. Aloria                                                D:-Ramesh Chand
Answer:- Option-D

2403. Who is the present Chairman of Kerala Sahitya Akademi ?
A:-KPAC Lalitha                                             B:-Beena Paul
C:-Lenin Rajendran                                      D:-Vaishaken
Answer:- Option-D

2404. Who won the men's singles title in the 2016 Wimbledon Tennis?
A:-Andy Murray                                            B:-Novak Djokovic
C:-Rafel Nadal                                                D:-Wavarinka
Answer:- Option-A

2405. Which among the following was not the important works of Mahasweta Devi ?
A:-Rudali                                                            B:-Jansir Rani
C:-India Another Millennium                       D:-Aranyer Adhikar
Answer:- Option-C

2406. Whose words are these "No Caste, No Religion, No God for Human being" ?
A:-Shree Narayana Guru                                  B:-K. Ayyappan
C:-Swami Vivekananda                                    D:-Pandit Karuppan
Answer:- Option-B

2407. Which Article of Constitution provide uniform civil code for the citizens ?
 A:-Article 47                                                    B:-Article 39
C:-Article 44                                                      D:-Article 48
Answer:- Option-C

2408. Which agitation in Kerala is known as the "Maru Marakkal Samaram" ?
A:-Channar Revolt                                          B:-Attingal Revolt
C:-Revolt of 1857                                             D:-Kurichiyar Revolt
Answer:- Option-A

2409. Who is known as 'Kalidasa of Kerala' ?
A:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
B:-Kumaranasan C:-Azuthachan
D:-Ulloor S. Parameswaran Ayyar
Answer:- Option-A

2410. Who acted the role of Shree Narayana Guru in the film "Yugapurusham" ?
A:-Mammooty                                                          B:-Thalaivasal Vijay
C:-R. Sukumaran                                                     D:-Mohanlal
Answer:- Option-B

2411. Which among the following `8^(th)` Schedule languages of the Constitution are spoken by minority polulation ?
A:-Konkani                                                               B:-Dogri
C:-Sanskrit                                                                 D:-Manipuri
Answer:- Option-C

2412. The birth place of Chattampi Swamikal
A:-Kannammoola                                          B:-Venganoor
C:-Sasthamkovil                                               D:-Chempazani
Answer:- Option-A

2413. How many numbers of days lasted the Vaikom Satyagraha ?
A:-603 days                                                     B:-618 days
C:-630 days                                                     D:-512 days
Answer:- Option-A

2414. Which social reformer is known as the "Lincoln of Kerala" ?
A:-Chattampi Swamikal                              B:-Pandit Karuppan
C:-K. Ayyappan                                              D:-Shree Narayana Guru
Answer:- Option-B

2415. The Jnanapit Award recipient of 2015 Raghuveer Chaudhari is famous for his writings in ________ language.
A:-Bengali                                                          B:-Kannada
C:-Hindi                                                              D:-Gujarati
Answer:- Option-D

2416. In which year the European Union was awarded the Nobel Prize for peace ?
A:-2014                                                              B:-2013
C:-2012                                                               D:-2015
Answer:- Option-C

2417. Which movie won the best picture award for the 2016 Oscar ?
A:-The Revenant                                            B:-Bridge of Species
C:-Spot Light                                                   D:-Brooklyn
Answer:- Option-C

2418. Which Iranian film maker who won the "Palme d' or’ passed away recently ?
A:-Majid Majidi                                                  B:-Abbas Kiarostami
C:-Mohsen Makhmalbaf                                  D:-Jafar Panali
Answer:- Option-B

2419. Which country is the last member State of UNO ?
A:-Bahamas                                                       B:-Azerbaijan
C:-South Sudan                                                 D:-Zimbabwe
Answer:- Option-C

2420. Whose work is "Keralam Malayalikalude Mathrubhumi" ?
A:-George Varghese                                        B:-B. Rajeevan
C:-Dr. D. Babu Paul                                             D:-E.M.S.
Answer:- Option-D

2421. Which literary work received the Vayalor Award of 2015 ?
A:-Manushyanu Oru Aamukham                  B:-Arachaar
C:-Shyama Madhavam                                  D:-Anthimahakalam
Answer:- Option-A

2422. Who is the Human Resource Development Minister of Union Cabinet ?
A:-Smriti Irani                                           B:-Prakash Javadekar
C:-Kabilsibel                                             D:-M. Venkaiah Naidu
Answer:- Option-B

2423. Which Article of the Constitution was names by Dr. B. R. Ambedkar as the Jewel Part ?
A:-Article 32                                                  B:-Article 19
C:-Article 29                                                     D:-Article 31
Answer:- Option-A

2424. Who won the 2016 COPA America ?
A:-Argenteena                                               B:-USA
C:-Chili                                                             D:-Columbia
Answer:- Option-C

2425. Full form of NSG
A:-Nuclear Suppliers Group                    B:-National Security Group
C:-National Savings Group                      D:-Nuclear Sanctioned Group
Answer:- Option-A
<Next Page><01, .... 9596, 97, 98, 99, 100, 101102103>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here

No comments:

Post a Comment