Thursday, 15 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -104

2576. Name the social reformer held “Kannadi prathishta” first in South India
  (A) Sree Narayana Guru  (B) Chattambi Swamiakal
  (C) Vaikunda Swamikal  (D) Jyotirao Phule
Answer: (C)

2577. Who is the first tarriance in Rashtrapathi Bhawan ?
  (A) Lord Curzon  (B) Lord Mount Batten
  (C) Dr. Rajendra Prasad (D) Lord Irwin
Answer: ()

2578. The first child friendly police station in Kerala is
  (A) Chirayinkeezhu  (B) Ettumannur
  (C) Kadavanthra (D) Harippad
Answer: (C)

2579. Name the first editor of the Newspaper Mathrubhumi is
  (A) K.P .Kesava Menon  (B) P.Ramunni Menon
  (C) K. Kelappan  (D) C.H . Kunhappa
Answer: (A)

2580. Among the following, who is not related to Malayalee Memorial ?
  (A) C.V. Raman Pillai  (B) Dr. Palpu
  (C) G.P. Pillai (D) K.P.Sankara Menon
Answer: (B)

2581. Who is the first women Judge in the High Court of India  ?
  (A) Fathima Beevi (B) Anna Chandi
  (C) Akkamma Cherian  (D) Annie Mascreen
Answer: (B)

2582. Wagon Tragedy is in
  (A) 1921 October, 10 (B) 1921 August, 20
  (C) 1921 November, 12  (D) 1921 November, 10
Answer: (D)

2583. Who is the minister of Local Self Government in the first E.M.S Ministry 1957 ?
  (A) P. K. Chathan Master  (B) K. R. GouriAmma
  (C) T. V. Thomas (D) C. Achutha Menon
Answer: (A)
                                                 
2584. The autobiography ‘Jeevithapatha’ is
  (A) Joseph Mundassery (B) Sachidanandan
  (C) Cherukad  (D) Thakazhi
Answer: (C)

2585. The magazine ‘Keli’ is related to
  (A) Kerala Sahithya Acadamy
  (B) Kerala Sahithya Pravarthaka Sahakarana Sangham
  (C) Kerala Sangeetha Nataka Acadamy
  (D) Kerala Lalithakala Acadamy
Answer: (C)

2586. The Head Quarter of State Film Development Corporation.
  (A) Thiruvananthapuram  (B) Eranakulam
  (C) Kozhikode (D) Kochi
Answer: (A)

2587. Into how many parts, the Constitution of India has been divided ?
  (A) 1  (B) 2
  (C) 3 (D) 4
Answer: (B)

2588. In which item P.U Chithra won the Gold medal in 2017 Asian Athletics Championship in Bhubaneshwar
  (A) 800 m race  (B) 5000 m race
  (C) 100 m race (D) 1500 m race
Answer: (D)

2589. A Constitutional bench of Supreme Court consists of
  (A) 7 Judges  (B) 5 Judges
  (C) 6 Judges (D) 4 Judges
Answer: (A)

2590. The oldest Newspaper in Malayalam is
  (A) Kerala Kaumudi  (B) Malayala Manoram
  (C) Mathrubhumi (D) Deepika
Answer: (D)

2591. World Blood Donor Day is
  (A) June 12  (B) July 14
  (C) June 14 (D) June 20
Answer: (C)

2592. Name the   Malayalee who addressed the presidential speech at Amaravarthi session of INC held in 1897.
  (A) John Mathai  (B) Sir C. Sankaran Nair
  (C) Mannath Padmanabhan  (D) E.M.S.
Answer: (B)

2593. Which Act proposed diarchy in the centre during the British rule ?
  (A) Government of India Act, 1869
  (B) Government of India Act, 1835
  (C) Indian Councils Act of 1919
  (D) Indian Councils Act of 1921
Answer: (B)

2594. Mahatma Gandhi participated in which Round-table Conference ?
  (A) First (B) Second
  (C) Third (D) Fourth
Answer: (B)

2595. Who celebrated December 22, 1939 as the ‘day of deliverance’ when Congress ministries resigned ?
  (A) Indian Communist Party (B) Home Rule League
  (C) Ghadar Party (D) Muslim League
Answer: (D)

2596. Who was the first satyagrahi for Gandhiji’s individual Satyagraha Movement in 1940 ?
  (A) Mahadev Desai (B) J.C. Kumarappa
  (C) Jawaharlal Nehru (D) Vinoba Bhave
Answer: (D)

2597. Who was the proponent of the ‘Drain Theory’ ?
  (A) Dadabhai Naoroji (B) C.R. Das
  (C) Lala Lajpat Rai (D) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (A)

2598. Which is the least populated State in India ?
  (A) Goa (B) Sikkim
  (C) Delhi (D) Tripura
Answer: (B)

2599. The Chairperson of Kerala State Women’s Commission from 1996 – 2001 was
  (A) M. Kamalam (B) D. Sreedevi
  (C) Nafeesath Beevi (D) Sugatha Kumary
Answer: (B)

2600. Who was the first State Youth Commission Chairman of Kerala State ?
  (A) P. Sreeramakrishnan (B) V.V. Rajesh
  (C) Chintha Jerome (D) R.V. Rajesh
Answer: (D)
<Next Page>< 01,....., 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108,.....,117, 118>
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS

No comments:

Post a Comment