∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 17

401. Sartorius is the longest..... in human body:
(a) Bone (b) Muscle
(c) Teeth (d) Nerve
Answer: (b)

402. Which is the most abundant gas in Sun?
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Hydrogen (d) Helium
Answer: (c)

403. The outermost planet in the solar system:
(a) Neptune (b) Uranus
(c) Jupiter (d) Saturn
Answer: (a)

404. National Aeronautics and Space Administration (NASA)  is the space
agency of:
(a) France (b) India
(c) Russia (d) USA
Answer: (d)

405. Which is not a Latin American country?
(a) Brazil (b) Canada
(c) Argentina (d) Chile
Answer: (b)

406. The capital of Austria:
(a) Brussels (b) Paris
(c) Vienna (d) Sofia
Answer: (c)

407. MENA (Middle East News Agency) belongs to:
(a) Kuwait (b) Saudi Arabia
(c) Egypt (d) Bahrain
Answer: (c)

408. Alexandria is a port in:
(a) Turkey (b) Egypt
(c) Israel (d) Japan
Answer: (b)

409. Country related to Colonel Gaddafi:
(a) Uganda (b) Pakistan
(c) Libya (d) Kenya
Answer: (c)

410. The four most sacred pilgrimage places of Buddhists are Lumbini, Kushinagara, Saranath and......
(a) Vaisali (b) Rajagriha
(c) Bodh Gaya (d) Pavapuri
Answer: (c)

411. The headquarters of Indian Railway:
(a) Mumbai (b) Kolkata
(c) New Delhi (d) Chennai
Answer: (c)

412. The Jog falls consists of four waterfalls. They are Raja, Rani , Rocket and.....
(a) Rocker (b) Roller
(c) Roarer (d) Roamer
Answer: (c)

413. The Governor General of British India when Calcutta University was established:
(a) Dalhousie (b) Dufferin
(c) Canning (d) Wellesley
Answer: (c)

414. Where is INS Shivaji?
(a) Port Blair (b) Goa
(c) Lonavala (d) Visakhapatnam
Answer: (c)

415. The first Indian whose portrait was depicted in the stamp of independent India:
(a) Jawaharlal Nehru (b) Mahathma Gandhi
(c) Chandragupta Maurya (d) Mira Bhai
Answer: (b)

416. Which Veda is regarded as the source of Indian Music?
(a) Rig (b) Yajur
(c) Sama (d) Atharva
Answer: (c)

417. Vaishno Devi Temple is in the state of:
(a) Uttarakhand (b) Uttar Pradesh
(c) Orissa (d) Jammu & Kashmir
Answer: (d)

418. Kohinoor of India:
(a) Orissa (b) Assam
(c) West Bengal (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)

419. The Tomb of Shah Jahan is at:
(a) Lahore (b) Delhi
(c) Agra (d) Kabul
Answer: (c)

420. Akbar was the Mughal Emperor when English East India Company was formed in London. It was in the year:
(a) 1600 (b) 1602
(c) 1603 (d) 1604
Answer: (a)

421. C Rajagopalchari was a leader from:
(a) Uttarakhand (b) Tamil Nadu
(c) Punjab (d) Maharashtra
Answer: (b)

422. Which sports festival was named by Jawaharlal Nehru?
(a) Olympics (b) Asian Games
(c) SAF Games (d) Commonwealth games
Answer: (b)

423. Rajya Sabha is also known as:
(a) Council of States (b) House of People
(c) House of representatives (d) House of Lords
Answer: (a)

424..During the partition of the country, the provinces that were divided between India and Pakistan were:
(a) Punjab and Sind(b) Punjab and Bengal
(c) Sind and Bengal (d) Baluchistan and Bengal
Answer: (b)

425. What is the Indian name given to our country in Constitution?
(a) Hindustan (b) Indus
(c) Bharat (d) Hind
Answer: (c)
<Next Page><01, ....... 13141516, 17, 181920,.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment