Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 19

451. The award given to universities in India for best all round  performance in sport s is named after:
(a) Sardar Patel
(b) Netaji Subhash Bose
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Jawaharlal Nehru
Answer: (c)

452. Charles I of England was executed in:
(a) 1649     (b) 1663
(c) 1673    (d) 1683
Answer: (a)

453. Ivan the Terrible was the first Tsar of:
(a) Germany (b) Austria
(c) Russia (d) Spain
Answer: (c)

454. Who was married by Adolf Hitler the day before he committed suicide:
(a) Clarett a (b) Eva Braun
(c) Ann Frank (d) Emile Shenkel
Answer: (b)
                
455. The trade name ‘hp’ is related to:
(a) Tyres (b) Bicycles
(c) Computer (d) Cement
Answer: (c)

456. What is the background of ‘War and Peace’ by Napoleon?
(a) Russian invasion of Napoleon
(b) First W orld War
(c) Second World War
(d) Waterloo
Answer: (a)

457. The character Gora   was created by:
(a) Tagore (b) R.K.Narayan
(c) Raja Rao (d) N.C.Chaudhary
Answer: (a)

458. Who is regarded as the father of Indian Nuclear Science?
(a) Vikram Sarabhai  (b) Raja Ramanna
(c) H.J.Bhabha  (d) MN Saha
Answer: (c)

459. Sound does not pass through:
(a) Solid (b) Liquid
(c) Vacuum (d) None of these
Answer: (c)

460. ‘Google’ is a:
(a) Word processor  (b) Search engine
(c) Operating system (d) Present ation Software
Answer: (b)

461. Alnico is an alloy of Aluminium, Nickel and .........
(a) Iron  (b) Copper
 (c) Tin   (d) Cobalt
Answer: (d)

462.Which among the following is  a metalloid?
(a) Carbon (b) Silicon
(c) Germanium (d) All of these
Answer: (d)

463. Colour of Iodoform:
(a) Red (b) Blue
(c) Green (d) Yellow
Answer: (d)

464.The botanical name of Pepper:
(a) Piper nigrum (b) Solanum of ficinarum
(c) Adathoda vasica (d) Cocos nucifera
Answer: (a)

465. The first to use the word ‘Green Revolution’?
(a) William Gaud (b) Norman E Borlaug
(c) MS Swaminathan (d) C Subramanyam
Answer: (a)

466.The snake that builds nest:
(a)  V iper (b) Rat Snake
(c) Anaconda (d) King Cobra
Answer: (d)

467.The double walled covering of heart:
(a) Peritoneum (b) Pericardium
(c) Meninjus (d) None of these
Answer: (b)

468.Hardest part of the human body:
(a) Enamal of tooth (b) Nail
(c) Hair (d) Femur
Answer: (a)

469.Which disease is known as Break bone fever?
(a) Ricket s (b) Marasmus
(c) Dengue fever (d) Scurvy
Answer: (c)

470.Which comes in the middle during solar eclipse?
(a) Sun  (b) Moon  
(c) Earth (d) None of these
Answer: (b)

471.Summer solstice in northern hemisphere:
(a) June 21 (b) December 22
(c) March 21 (d) September 23
Answer: (a)

472.Ringit is the currency of:
(a) Malaysia (b) Thailand
(c) Brunei (d) Laos
Answer: (a)

473.The correct order of mountain ranges in Himalayas from north to south:
(a) Himachal, Himadri, Shiwalik
(b) Himachal, Shiwalik ,Himadri
(c) Himadri, Himachal, Shiwalik
(d) Shiwalik, Himachal, Himadri
Answer: (c)

474.Oldest Dravidian language:
(a) Telugu (b) Kannada
(c) Malayalam (d) Tamil
Answer: (d)

475.The second metro railway in India:
(a) Goa (b) Kolkat a
(c) New Delhi (d) Mumbai
Answer: (c)
<Next Page><01, ....... 131415161718, 19, 20,.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment