Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 24


576. The novel ‘Indulekha’ was published in:
(a) 1889 (b) 1894
(c) 1885 (d) 1872
Answer: (a)

577. ‘Jeevitha Samaram’ is the autobiography of:
(a) C Kesavan (b) K P Kesavamenon
(c) Thoppil Bhasi (d) Thakazhi
Answer: (a)

578. The only subject in which organizations are eligible for Nobel Prize:
(a) Peace (b) Economics
(c) Literature (d) Chemistry
Answer: (a)

579. The first Indian to become Miss Universe:
(a) Aishwarya Rai (b) Susmita Sen
(c) Diana Heydan (d) Reita Faria
Answer: (b)

580. The headquarters of International Court of Justice is in Peace Palace in:
(a) Geneva (b) Amsterdam
(c) Hague (d) London
Answer: (c)

581.The leader related to ‘Pravasi Bharatiya Divas’(NRI Day):
(a) Rajiv Gandhi (b) VP Singh
(c) Morarji Desai (d) Gandhiji
Answer: (d)

582. “ Four hostile newspapers are more to be feared than a thousand bayonets” this statement was made by:
(a) Abraham Lincoln (b) Churchill
(c) Napoleon (d) Gandhiji
Answer: (c)

583. Isac Newton who is famous for his discovery of Laws of gravit ation and
three laws of motion, was born in:
(a) France (b) Germany
(c) Spain (d) England
Answer: (d)

584. The spirutual guru of Vivekananda:
(a) Ramakrishna Paramahansa
(b) Dayanand Saraswathy
(c) Iswar Chandra Vidhyasagar
(d) Rajaram Mohun Roy
Answer: (a)

585. Who was known as ‘Fuhrer ’?
(a)Mussolini (b) Adolf Hitler
(c) Garibaldi (d) Stallin
Answer: (b)

586. Statue of Tiruvalluvar is the tallest statue in India.  It is in:
(a)Maharashtra (b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu (d) Karnataka
Answer: (c)

587. The first Asian city to host Olympics:
(a)Beijing (b) Sydney
(c) Tokyo (d) Bangkok
Answer: (c)

588. Ohmmeter measures:
(a) Potential difference
(b) Electrical resist ance
(c) Salinity (d) Humidity
Answer: (b)

589. The colour of universe:
(a)Black (b) White
(c) Red (d) Blue
Answer: (a)

590. The full form of IBM:
(a) Indian Business Machines
(b) International Business Machines
(c) International Business Management
(d) None of these
Answer: (b)

591. The gas using for filling balloons:
(a) Nitrogen (b) Oxygen
(c) Helium (d) Argon
Answer: (c)

592. The full form of D.D.T.:
(a) Dichlorodiphenyltrichloromethane
(b) Dichlorodiphenyltrichloroethane
(c) Diphenyldichlorotrichloroethane
 (d)Disulphophenyltrichloromethane
Answer: (b)

593.The acid contained in Palm oil:
(a) Palmitic acid (b) Citric acid
(c) Malic acid (d) Lactic acid
Answer: (a)

594. The birth place of Cof fee plant:
(a) India (b) Arabia
(c) Ethiopia (d) Ghana
Answer: (c)

595Which animal produces tears without crying?
(a) Elephant (b) Monkey
(c) Donkey (d) Seal
Answer: (d)

596. Which bird lays eggs with dark green colour:
(a) Kiwi (b) Emu
(c) Ostrich (d) Penguin
Answer: (b)

597. The planets without satellite are Mercury and .......
(a) Mars (b) Earth
(c) Venus (d) Neptune
Answer: (c)

598. Brit ain of the South:
(a) Japan (b) New Zealand
(c) Sri Lanka (d) India
Answer: (b)

599. Mettur Dam in Tamil Nadu is in ..... river.
(a) Noyal (b) Amaravati
(c) Tamraparni (d) Kaveri
Answer: (d)

600. Only person to be granted the highest honorary rank of Indian Airforce Marshal of the Air Force:
(a)Manekshaw (b) Kariappa
(c) Arjan Singh (d) None of these
Answer: (c)
<Next Page><01, ....... 1920212223, 24, 25.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment