Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 30

726. The day on which Kariappa became the Commander in Chief of India is observed as:
(a) Armed Forces Flag day(b) Navy Day
(c) Army Day (d) Airforce Day
Answer: (c)

727. “For fools rush in where angels fear to tread” Who said this?
(a) Alexander Pope (b) Milton
(c) Churchill (d) Byron
Answer: (a)

728. Who is the founder of Agra?
(a) Akbar (b) Sikander Lodi
(c) Shah Jehan (d) Jehangir
Answer: (b)

729. The greatest ruler of Maurya dynasty:
(a) Bindusara (b) Chandragupta Maurya
(c) Asoka (d) Brihadratha
Answer: (c)

730. The battle of Hydaspes in which Alexander defeated Porus was fought in:
(a) BC 326   (b) BC 323
(c) BC 316  (d) BC 336
Answer: (a)

731. The first woman chief minister of an Indian st ate:
(a) Sarojini Naidu (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Suchet a Krip alani (d) None of these
Answer: (c)

732. D.S.Senanayake is the father of nation of:
(a) Indonesia (b) Sri Lanka
(c) Philippines (d) Myanmar
Answer: (b)

733. Abraham Lincoln was the ....th president of USA:
(a) 15      (b) 16     
(c) 17     (d) 18
Answer: (b)

734. Father of Green Revolution in India:
(a) MS Swaminathan (b) Varghese Kurien
(c) Vikram Sarabhai (d) None of these
Answer: (a)


735. Which is not situated on the banks of Y amuna?
(a) Agra    (b) Delhi  
(c) Mathura   (d) Haridwar
Answer: (d)

736. The first to win an Olympic medal for India:
(a) Norman Pritchard (b) K.Lakshmanan
(c) K.Malleswari (d) Milkha Singh
Answer: (a)

737. Shakespeare passed away in:
(a) 1564     (b) 1616   
(c) 1612   (d) 1620
Answer: (b)

738. In which year Bangladesh  declared independence?
(a) 1975     (b) 1972    
(c) 1970   (d) 1971
Answer: (d)

739. Cryogenics is related to:
(a) Low Temperature (b) Pressure
(c) Insect s (d) Heredity
Answer: (a)

740. The colour of Black box in aeroplanes:
(a) Red   (b) Orange
(c) Green  (d) Blue
Answer: (b)

741. Father of e-mail:
(a) Ray Tomlinson (b) Glen Recort
(c) Sabir Bhatia (d) Pascal
Answer: (a)

742. Beryllium aluminium silicate is known as:
(a) Alum   (b) Top az
(c) Ruby  (d) Emerald
Answer: (d)

743. Galvanisation is the process of coating of ..... on other metals.
(a) Copper  (b) Silver 
(c) Gallium  (d) Zinc
Answer: (d)

744. The rarest gas element in the atmosphere of Earth:
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Radon (d) Helium
Answer: (c)


745. ‘The king of spices’:
(a) Cardomom (b) Pepper
(c) All Spice (d) Turmeric
Answer: (b)

746. Morphin is obt ained from......
(a) Poppy   (b) V inca 
(c) Rauwolfia  (d) Neem
Answer: (a)

747. The wood used for making snake boat:
(a) Anjili (b) Deodar
(c) Neem (d) Mahagony
Answer: (a)

748. What kind of organism is ‘Bombay Duck’?
(a) Mammal  (b) Bird
(c) Fish (d) Reptile
Answer: (c)

749. The average length of femur:
(a) 100cm  (b) 50cm
(c) 75cm  (d) 25cm
Answer: (b)

750. The disease caused by Yersinia pestis:
(a) Y ellow fever (b) Plague
(c) Cholera (d) Malaria
Answer: (b)
<Next Page><01, ....... 29, 30, 31323334.....,525354>
General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment