∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 33


801. The only Indian president who was elected by second preferential votes also:
(a) VV Giri (b)Zakkir Hussain
(c) Dr Rajendraprasad(d) R Venkataraman
Answer: (a)

802. Who among the following prime  ministers was born outside the present day Indian territory?
(a) VP Singh (b) Chandrasekhar
(c) Morarji Desai (d) IK Gujral
Answer: (d)

803. The first person in India to be convicted for a cyber crime:
(a) Asif Azim (b) Pawan Duggal
(c)Muhammad Feroz (d) Gulshankumar
Answer: (a)

804. India completed Chandrayan with the support of:
(a) America (b) China
(c) France (d) Russia
Answer: (d)

805. The Article of the Constitution related to Presidential reference:
(a) 123 (b) 143
(c) 153 (d) 263
Answer: (b)

806. The duration of an elected municipality is ...... years
(a)One  (b) 3
(c) 4 (d) 5
Answer: (d)

807. The longest of the three lists in the Seventh Schedule of the Constitution:
(a) Union (b) State
(c) Concurrent (d) Both (a) and (b)
Answer: (a)

808. ‘Money is what money does’-whose definition is this?
(a) Walras (b) Williamson
(c) Wagner (d) Walker
Answer: (d)

809. Which institution established on 1 April 1935 and headed by Sir Osborn Smith?
(a) IOA (b) Reserve Bank of
India(c) Bombay Dyeing (d) LIC
Answer: (b)

810 .In which year Einstein got Nobel Prize?
(a) 1920 (b) 1921
(c) 1922 (d) 1923
Answer: (b)

811. The award that was established in April 1957 by the trustees of the Rockefeller Brothers Fund (RBF) based in New York City:
(a) Magsaysay (b) Abel
(c) Fields Medal (d) Oscar
Answer: (a)

812. The highest civilian award in India:
(a) Bharat Ratna (b) Param Veer Chakra
(c) Padamabhushan (d) Gyanpeeth
Answer: (a)

813. The United Nations University of Peace is in
(a) Tokyo (b) Costa Rica
(c) New York (d) Geneva
Answer: (b)

814. ‘Charity in War’ is the motto of:
(a) Oxfarm (b) Greenpeace
(c)Red Cross    (d)  Amnesty International
Answer: (c)

815 .National Voter’s Day:
(a) January 25 (b) January 26
(c) January 27 (d) January 28
Answer: (a)

816. “Superstition is the religion of feeble minds” are the words of:
(a) Bernard Shaw (b) Edmund Burke
(c) Francis Bacon (d) Gandhiji
Answer: (b)

817. Dinpanah was founded by:
(a) Akbar (b) Babur
(c) Shah Jehan (d) Humayun
Answer: (d)

818. The first Governor General of free India:
(a) Lord Wavell (b) Lord Linlithgo
(c) C Rajagopalachari (d) Mountbatten
Answer: (d)

819. Albuquerque conquered Goa in:
(a) 1510 (b) 1515
(c) 1520 (d) 1525
Answer: (a)

820. Who led the liberation movement in Bangladesh?
(a) Sheikh Mujibur Rehman
(b) Sulficker Ali Bhutto
(c) Liaqat Ali Khan (d) None of these
Answer: (a)

821. The first revenue minister of Kerala:
(a) KR Gowri (b) KP Gopalan
(c) TV Thomas (d) VR Krishna Iyer
Answer: (a)

822. The youngest to become the Chief Minister of Kerala:
(a) R Sankar (b) AK Antony
(c) PKVasudevan Nair(d) CH Muhammad Koya
Answer: (b)

823. In which river is Banasurasagar Dam?
(a) Periyar (b) Chaliyar
(c) Kabani (d) Pamba
Answer: (c)

824.The National Park which is famous for lion tailed macaque:
(a) Iravikulam (b) Silent Valley
(c) Pampadumchola (d) Iravikulam
Answer: (b)

825. The oldest newspaper in Kerala:
(a) Malayala Manorama (b) Deepika
(c) Mathrubhoomi (d) Kerala Kaumudi
Answer: (b)
<Next Page><01, ....... 29303132, 33, 34.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment