∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 34


826. The Constitution of India prohibits employment of children younger than ........in any hazardous environment.
(a) 14 (b) 15
(c) 16 (d) 17
Answer: (a)

827. Attappady Hills Area Development Society (AHADS) has been implementing
theAttappady Eco-restoration project since the year ........
(a) 2000 (b) 2001
(c) 2002 (d) 2003
Answer: (a)

828. Who was the first chairman of the National Commission for Women?
(a) Mohini Giri (b) Vibha Parthasarathy
(c) Poornima Advani (d) Jayanti Patnaik
Answer: (d)

829. The twin objectives of Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA):
(a) Rural Development and total literacy
(b) Rural Development and total sanitation
(c) Rural Development and Employment
(d) Employment and total literacy
Answer: (c)

830. In which year Kudumbasree was launched in Kerala?
(a) 1998 (b) 1999
(c) 2000 (d) 2001
Answer: (a)

831. The biggest natural hazard to forests:
(a) Rain (b) Soil erosion
(c) Wind (d) Forest Fire
Answer: (d)

832. Which region in Kerala has the richest biodiversity?
(a) Midlands (b) Coastal area
(c) Western Ghat region (d) Tidal forests
Answer: (c)

833. India lauched Chandrayan-I on 22nd October 2008 from:
(a) Kourou (b) Kazakhstan
(c) Thumba (d) Sriharikota
Answer: (d)

834. India’s first research station in Arctic region:
(a) Himani (b) Himadri
(c) Uttara Gangotri (d) Maitri
Answer: (b)

835. The most intelligent aquatic animal:
(a) Blue Whale (b) Octopus
(c) Dolphin (d) Sepia
Answer: (c)

836. Which state has the largest number of Wild Life Sanctuaries?
(a) Maharashtra (b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh (d) None of these
Answer: (a)

837. Baglihar project and Dulhasti project in Jammu Kashmir is in the river:
(a) Jhulum (b) Chenab
(c) Ravi (d) Beas
Answer: (b)

838. Name the legendary charecter who is believed to have brought Ganga to Earth:
(a) Karna (b) Parasurama
(c) Bhagiratha (d) Shiva
Answer: (c)

839. The lowest temperature is measured at:
(a) Just before sun rise    (b) Just after sun rise
(c) Before 4pm and 5pm  (d) At midnight
Answer: (a)

840. Pascal is the unit of:
(a) Power (b) Temperature
(c) Pressure (d) Force
Answer: (c)

841. Name given to the first nuclear experiment in the world:
(a) Trinity (b) Fatman
(c) Little Boy (d) None of these
Answer: (a)

842. The isotope used for the treatment of Cancer:
(a) Carbon-14 (b) Uranium-238
(c) Cobalt-60 (d) None of these
Answer: (c)

843. Which gas is commercially produced through Bosch Process?
(a) Oxygen (b) Nitrogen
(c) Helium (d) Hydrogen
Answer: (d)

844. The main constituent of Coal:
(a) Nitrogen (b) Hydrogen
(c) Carbon (d) Oxygen
Answer: (c)

845. The tendency of plants to grow towards light:
(a) Geotropism (b) Phototropism
(c) Chemotropism (d) None of these
Answer: (b)

846. The reproductory organ of flower:
(a) Root (b) Leaf
(c) Stem (d) Flower
Answer: (d)

847. The pigment imparts yellow colour to flowers:
(a) Xanthophyll (b) Anthocyanin
(c) Betacyanin (d) Haemoglobin
Answer: (a)

848. Which invertebrate has the most developed brain?
(a) Octopus (b) Star Fish
(c) Sepia (d) Crab
Answer: (a)

849. Organisms that depends on other organisms for food:
(a) Parasite (b) Sucker
(c) Hermaphrodite (d) Epiphyte
Answer: (a)

850. The temperature of human body in Kelvin scale:
(a) 98.4 (b) 37
(c) 330 (d) 310
Answer: (d)
<Next Page><01, .......33, 34, 35, 36, 37, 38.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment