Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 35


851. The toxic substance contained in tobacco:
(a)  Heparin (b) Nicotin
(c) Hirudin (d) None of these
Answer: (b)

852. Valley of Flowers National Park is in:
(a)  U.P. (b) Uttarakhand
(c) Jammu and Kashmir (d) Sikkim
Answer: (b)

853. Silk route is related to ...
(a)  Nathu La (b) Bomdi La
(c) Shipki La (d) Khardung La
Answer: (a)

854. Which dynasty was known as ‘Andhrajas’?
(a)  Pallavas (b) Guptas
(c) Cholas (d) Satavahanas
Answer: (d)

855. The capital of Pakistan at the time of its formation:
(a)  Quetta (b) Rawalpindi
(c) Islamabad (d) Karachi
Answer: (d)

856. Marco Polo who visited India in 13 century belonged to:
(a) Morocco (b) Ethiopia
(c) China (d) Italy
Answer: (d)

857. The Muslim invader who sacked Somnath Temple in 11 th century A.D:
(a) Mahmud Ghori (b) Mahmud Ghazni
(c) Muhammad Bin Qasim (d) Babur
Answer: (b)

858. Writer’s Building is the secretariat of:
(a) Uttar Paradeh (b) Andhra Pradesh
(c) Bihar (d) West Bengal
Answer: (d)

859. The highest peak above MSL in Western Hemisphere:
(a) Everest (b) Chimbarazo
(c) Aconcagua (d) K2
Answer: (c)

860. The first Vice President of India to die in Harness:
(a) Krishan Kant (b) Zakkir Hussain
(c) Fakruddin Ali Ahmed. (d) None of these
Answer: (a)

861. Reformation was started by:
(a) Martin Luther King (b) Leonardo Da Vinci
(c) Petrarch (d) Martin Luther
Answer: (d)

862. A new born baby has .... bones.
(a) 206   (b) 300  
(c) 280   (d) 250
Answer: (b)

863. Who authored ‘Natural History’?
(a) Magallan (b) Ptolemy
(c) Plutarch (d) Plini
Answer: (d)

864. The Indian prime minister who abolished privy purses through the 26th amendment of the Constitution:
(a) Indira Gandhi (b) Rajiv Gandhi
(c) Morarji Desai (d) Charan Singh
Answer: (a)

865. The acid present in lemon and oranges:
(a) Acetic acid (b) Malic acid
(c) Oxalic acid (d) Citric acid
Answer: (d)

866. Who presided over the fourth Buddhist council?
(a) Aswaghosha (b) Vasumitra
(c) Kanishka (d) Nagarjuna
Answer: ()

867. Which disease is known as ‘Sailor’s plague’?
(a) Scurvy (b) Tuberculosis
(c) Marasmus (d) Rickets
Answer: (a)

868. The bomb that was dropped in Nagasacki:
(a) Little Boy (b) Tall man
(c) Fat Boy (d) Fat Man
Answer: (d)

869. Who wrote ‘Natyasastra’?
(a) Vatsyayana (b) Vyasa
(c) Valmiki (d) Bharata
Answer: (d)

870. Who was known as the ‘prince of moneyers’:
(a) Babur (b) Huantsang
(c) Shah Jahan (d) Muhammad Bin Tughlaq
Answer: (d)

871. NATO was formed in:
(a) 1947   (b) 1948  
(c) 1949    (d) 1950
Answer: (c)

872. The first king to inscribe the image of Buddha on coins:
(a) Harsha (b) Asoka
(c) Kanishka (d) Kumarapala
Answer: (c)

873. Which Article of the Constitution envisages ‘equality before law’:
(a) 32     (b) 17  
(c) 19     (d) 14
Answer: (d)

874. The speaker of Lok Sabha submits his resignation to:
 (a) President (b) Vice President
(c) Deputy Speaker (d) Prime Minister
Answer: (c)

875. Which incident compelled Gandhiji to repeal the Non-Cooperation movement?
(a) Jallianwalla Bagh (b) Chauri-Chaura
(c) Champaran Sathyagraha (d) Wagon tragedy
Answer: (b)
<Next Page><01, .......3334, 35, 363738.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment