Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 39

951. King of minerals:
(a) Sulphuric acid (b) Arsenic
(c) Gold (d) None of these
Answer: (c)

952. Who ended the rule of Nanda dynasty?
(a) Chandragupta II (b) Asoka
(c) Samudragupta (d) Chandragupta Maurya
Answer: (d)

953. The Chalukya king who defeated Harsha on the banks of Narmada:
(a) Pulikesin II (b) Pulikesin I
(c) Krishna I (d) Ravikeerti
Answer: (a)

954. The mountian range between Narmada and Tapti:
(a) Satpuras (b) Vindhyas
(c) Aravallis (d) Karakoram
Answer: (a)

955. The king of Pushyabhuti dynasty who revived Nalanda University:
(a) Kumaragupta (b) Harshavardhana
(c) Devapala (d) Rajyavardhana
Answer: (b)

956. Adolf Hitler committed suicide in:
(a) 1945  (b) 1944 
(c) 1947  (d) None of these
Answer: (a)

957. Dengue Fever is caused by:
(a) Virus (b) Bacteria
(c) Fungus (d) None of these
Answer: (a)

958. Europa is the satellite of:
(a) Uranus (b) Jupiter
(c) Saturn (d) Neptune
Answer: (b)

959. Fastest animal on earth is:
(a) Lion   (b) Tiger  
(c) Cheetah   (d) Rabbit
Answer: (c)


960. Galena is the chief ore of:
(a) Lead   (b) Zinc 
(c) Tin   (d) Magnisium
Answer: (a)

961. Leonardo da Vinci airport is in:
(a) Rome (b) Paris
(c) Amsterdam (d) Brussels
Answer: (a)

962. Number of Puranas:
(a) 18      (b) 6      
(c) 4      (d) 108
Answer: (a)

963. Renal is the adjective of:
(a) Heart    (b) Liver   
(c) Kidney    (d) Brain
Answer: (c)

964. The acid contained in Vinegar:
(a) Formic acid (b) Hydrochloric acid
(c) Nitric acid (d) Acetic acid
Answer: (d)

965. The first Home Minister of independent India:
(a) Maulana Azad (b) Syamaprasad Mukherjee
(c) Sardar Patel (d) John Mathai
Answer: (c)

966. Dove is a symbol of:
(a) Joy (b) Peace
(c) Mourning (d) War
Answer: (b)

967. Fourteen Indian banks were nationalised in:
(a) 1980 (b) 1949
(c) 1959 (d) 1969
Answer: (d)

968. How many years separate the first visit of Vasco da Gama to India and the end of Portuguese rule in India:
(a) 463 (b) 449
(c) 459 (d) 461
Answer: (a)

969. In which Olympics an Indian woman got a medal?
(a) Athens (b) Beijing
(c) Sydney (d) Atlanta
Answer: (c)


970. India Gate is situated in:
(a) Mumbai (b) Delhi
(c) Hyderabad (d) Chennai
Answer: (b)

971. Philately relates to:
(a) Coin collection (b) Pen friendship
(c) Stamp collection (d) None of these
Answer: (c)

972. Pochampally in Andhra Pradesh is related to:
(a) Beginning of Panchayat Raj system
(b) Launching of Bhoodan Movement
(c) Conducting nuclear experiment
(d) Chipko Movement
Answer: (b)

973. Scotland of the East:
(a) Shimla (b) Shillong
(c) Dharamsala (d) Dispur
Answer: (b)

974. Site of Protein synthesis in a cell is:
(a) Chromosome (b) Vacoule
(c) Ribosome (d) Mitochondria
Answer: (c)

975.The capital of Assam:
(a) Shillong (b) Guwahati
(c) Tezpur (d) Dispur
Answer: (d)
<Next Page><01, .......3738, 39, 404142,.....,525354>

General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment