Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 40

976. “In the history of the world there have been thousands of kings and emperors who called themselves "their highnesses," "their majesties," and "their exalted majesties" and so on. They shone for a brief moment, and as quickly disappeared. But he shines and shines brightly like a bright star, even unto this day”- The name of the person mentioned here by H.G. Wells is that of:
(a) Buddha (b) Samudragupta
(c) Ashoka (d) Akbar
Answer: (c)

977. Which one of the following not happened during the prime ministership of Indira Gandhi?
(a) Rakesh Sharma went to space
(b) Operation Blue Star
(c) First Antarctica expedition of India
(d) Bhopal Gas tragedy
Answer: (d)

978.  Who repealed the internal emergency that was brought into effect on 26 th June 1975?
(a) Fakruddin Ali Ahmed  (b) B.D. Jatti
(c) N. Sanjeeva Reddy (d) R Venkataraman
Answer: (b)

979. Who sang the opening song, ' Vande Mataram' in the 'Independence meeting' of Constituent Assembly began at the Council Chamber of Parliament building in New Delhi at 11 p.m. on August 14th, 1947?
(a) Vijayalekshmi Pandit (b) Sarojini Naidu
(c) Sucheta Kripalani (d) M.S.Subalekshmi
Answer: (c)

980. The bicentenary of both of these persons was celebrated in 2009. Both of them born on 12th February, 1809. One was an American politician and the other was a British naturalist. Identify these eminent persons:
(a) George Washington and Lamarch
(b) Abraham Lincoln and Isac Newton
(c) Andrew Johnson and Lamarch
(d) Abraham Lincoln and Charles Darwin
Answer: (d)

981. Paul Muller who identified the  insecticidal properties of DDT in 1939 awarded the Nobel Prize for 1948 in the subject:
(a) Physiology or Medicine   (b) Chemistry
(c) Physics (d) Peace
Answer: ()

982. The only person to get Nobel literature prize and Oscar:
(a) Bertrand Russel (b) George Bernard Shaw
(c) H.G.Wells (d) Winston Churchill
Answer: (b)

983. An ancient city which is one of the largest and most prominent archaeological sites in India, belonging to the Indus Valley Civilization. It is located on the Khadir bet island in the Kutch Desert Wildlife Sanctuary, Great Rann of Kutch in Gujarat- Identify the place:
(a) Lothal (b) Kalibangan
(c) Dholavira (d) Rakhigarhi
Answer: (c)

984. The second largest terrestrial mammal:
(a) White Rhinoceros (b) Hippopotamus
(c) Giraffe (d) Polar Bear
Answer: (a)


985. Giant Panda belongs to the family of:
(a) Cat (b) Dog
(c) Cattle (d) Bear
Answer: (d)

986.  The Indian leader  who had failed to present himself at the horse riding examination for ICS, and had been disqualified for the Service.
(a) Subhas Chandra Bose (b) Aurobindo Ghosh
(c) Satyendranath Tagore  (d) Bankim Chandra Chatterjee
Answer: (b)

987. After graduating from Wilson College, Mumbai, he joined the civil service and  became a Deputy Collector. Later, he left the service and became a freedom fighter. Name the prime minister of India mentioned here:
(a) HD Dewe Gowda (b) PV Narasimha Rao
(c) Morarji Desai (d) Charan Singh
Answer: (c)

988.  The first plant mentioned in Hortus Malabaricus:
(a) Teak (b) Coconut tree
(c) Ficus (d) Paddy
Answer: (b)

989.  They are the only exclusively Asian genus of extant great ape. Native to Indonesia and Malaysia, they are currently found only in rainforests on the islands of Borneo and Sumatra. They are among the most intelligent primates.Name the animal:
(a) Lemur (b) Orangutan
(c) Gorilla (d) Loris
Answer: (b)

990.  The Nitrogen base not present in RNA:
(a) Cytosine (b) Guanine
(c) Adinine (d) Thymine
Answer: (d)

991. The Indus water  treaty of 1960 gives India exclusive use of all of the waters of the Eastern Rivers of Indus system and their tributaries before the point where the rivers enter Pakistan. Which one of the following  does not belong to the Eastern Rivers?
(a) Sutlej    (b) Ravi  
(c) Jhulum   (d) Beas
Answer: (c)

992. This is the only example of a divided capital in the world. The country is situated at the junction of three continents. Name the capital of Mediterranean island nation:
(a) Victoria (b) Nicotia
(c) Hamilton (d) Edinburh
Answer: (b)

993. The region of Indian union which is not geographically a part of South Asia:
(a) Lakshadweep (b) Rameswaram
(c) Andaman Nicobar (d) Goa
Answer: (c)

994. The largest province of British India at the time of independence:
(a) Madras (b) United Province
(c) Bombay (d) Bengal
Answer: (d)


995. Hammurabi is known for the set of laws called Hammurabi's Code, one of the first written codes of law in recorded history. He was the ruler of:
(a) Egypt (b) China
(c) Babylon (d) Greece
Answer: (c)

996. Which one of the following is not a peninsular river?
(a) Godavari (b) Krishna
(c) Kosi (d) Kaveri
Answer: (c)

997. The Thar desert spreads over the Indian states of: 1.Gujarat 2.Rajastan 3. Himachal Pradesh 4. Haryana 5. Punjab
(a) 1,2,3,4,5 (b) 2,3,4,5
(c) 1,2,4,5 (d) 1,2,3,4
Answer: (c)

998. Which Artcle of the Constitution of India provides that the State shall take stepsto organize village Panchayats and endow them with such powers and authority to enable them to function as units of local self Government?
(a) 40    (b) 44    
(c) 46      (d) 42
Answer: (a)

999. Under the Right to Information Act, 2005 the authorty concerned should furnish the reply within a period of......... days:
(a) 15     (b) 30    
(c) 45    (d) 60
Answer: (b)

1000. The number of non-permanent members in UN Security Council from Africa:
(a) 2     (b) 4     (c) 3     (d) 1
Answer: (c)
<Next Page><01, .......373839, 40, 4142,.....,525354>

General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment