Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 41

1001. Most of the Constitution of India has been erected on the debris of:
(a) Govt. of India Act, 1935
(b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919
(d) None of these
Answer: (a)

1002. The British crown assumed soveregnty over India from East India Company, through the ......
(a) Indian Council’s Act 1861
(b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1892
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

1003.  Minto-Morley Reforms were introduced in:
(a) 1892   (b) 1861 
(c) 1909   (d) 1919
Answer: (c)

1004.  What was also known as Montague-Chelmsford Reforms?
(a) Govt of India Act, 1858
(b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (d)

1005. The reform which introduced the element of election in indirect manner for the first time:
(a)  Indian Council Act, 1861
(b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

1006.  Who presided over the first All Kerala Conference of Congress held in Ottappalam in 1921:
(a) C.Sankaran Nair (b) T.Prakasam
(c) Jawaharlal Nehru (d) Annie Besant
Answer: (b)

1007. The first Malayali to take part in a session of Indian National Congress:
(a) C.Sankaran Nair (b) G.P.Pillai
(c) K.Kelappan (d) Mancheri Ramayyar
Answer: (b)

1008. Who was the president of the unit of Indian National Congress formed in Travancore in 1937?
(a) Pattom Thanu Pillai
(b) Changanessey Parameswaran Pillai
(c) P.S.Nataraja Pillai (d) G.Ramachandran
Answer: (b)

1009. Travancore State Congress was formed in 1938 in a meeting held at Rashtreeya Hotel, Thiruvanananthapuram. It was presided over by:
(a) C.V. Kunjuraman (b) Pattom Thanu Pillai
(c) G.Ramachandran (d) P.S.Nataraja Pillai
Answer: (a)


1010. The first president of the Travancore State Congress:
(a) Pattom Thanu Pillai (b) P.S.Nataraja Pillai
(c) C.V. Kunjuraman (d) C.Kesavan
Answer: (a)

1011. The ‘Dronacharya Award’ is given to:
(a) Coaches (b) Umpires
(c) Sports editors (d) Sports Journalists
Answer: (a)

1012. The torch used to kindle the Olympic flame is first lit at:
(a) Athens   (b) London 
(c) Vatican  (d) Olympia
Answer: (d)

1013. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards title?
(a) Geeth Sethi (b) Wilson Jones
(c) Prakash Padukone (d) None of these
Answer: (b)

1014. The Jawahar Institute of Mountaineering and Winter Sports is located at
(a) Pahalgam (b) Darjeeling
(c) New Delhi (d) Shimla
Answer: (a)

1015. In which Indian state did the game of Polo originate?
(a) Meghalaya (b) Tripura
(c) Asom (d) Manipur
Answer: (d)

1016. In which year Eiffel Tower was built in Paris?
(a) 1879 (b) 1889
(c) 1892 (d) 1899
Answer: (b)

1017. Abraham Lincoln, the 16th president of USA was assassinated in:
(a) 1863 (b) 1865
(c) 1867 (d) 1869
Answer: (b)

1018. Queen Victoria of England passed away in:
(a) 1899 (b) 1900
(c) 1901 (d) 1902
Answer: (c)

1019. Robert Peary became the first man to reach north pole in:
(a) 1911 (b) 1910
(c) 1909 (d) 1098
Answer: (c)


1020. Who led the revolution in China in 1911 that ended the rule of Manchu (Qing) dynasty?
(a) Mao Zedong (b) Sun Yat Sen
(c) Chiang Kaishek (d) Deng Xio Ping
Answer: (b)

1021. Who faced inquisition as he questioned Geocentric theory?
(a) Newton  (b) Ptolemy 
(c) Galileo  (d) Kepler
Answer: (c)

1022. Who was known as ‘the magician of Menlo Park’?
(a) Edison (b) Einstein
(c) Oppenheimer (d) Daimler
Answer: (a)

1023. Who formulated ‘Laws of Gravitation’?
(a) Dunlop (b) Faraday
(c) Edison (d) Isac Newton
Answer: (d)

1024. The Indian who got Nobel Prize for the study about stars:
(a) CV Raman (b) S Chandrasekhar
(c) Meghanath Saha (d) JC Bose
Answer: (b)

1025. Who discovered Safety Razor?
(a) Gillette (b) James Puckle
(c) Waterman (d) Dunlop
Answer: (a)
<Next Page><01, .......37383940, 41, 42,.....,525354>


General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment