∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 42


1026. The inert gases are Helium, Neon, Argon, Krypton, Xenon and ......
(a) Radium (b) Rhodium
 (c) Radon (d) Ozone
Answer: (c)

1027. The gas used in aqua lungs along with Oxygen:
(a) Hydrogen  (b) Helium 
(c) CO2  (d) Radon
Answer: (b)

1028. Inert gases or rare gases are also known as:
(a) Precious gases (b) Noble gases
(c) Royal gases (d) Transition gases
Answer: (b)

1029. The inert gas which is not present in the atmosphere:
(a) Radon   (b) Krypton   
(c) Xenon   (d) Argon
Answer: (a)

1030. The gas responsible for the smell of rotten egg:
(a) Sulphur dioxide (b) Hydrogen sulphide
(c) Nitrous oxide (d) CO2
Answer: (b)

1031. The native place of the plants Pepper, Ginger, Turmeric and Cardomom:
(a) Brazil (b) Mexico
(c) India (d) Australia
Answer: (c)

1032. The birth place of Eucaliptus:
(a) Australia   (b) Brazil  
(c) Mexico  (d) India
Answer: (a)

1033. Oil used in baby soap:
(a) Olive (b) Palmoil
(c) Neem oil (d) Seasamum oil
Answer: (a)

1034. What is known as ‘Vegetable gold’?
(a) Grapes (b) Mango
(c) Tomato (d) Saffron
Answer: (d)


1035. Gum arabica is obtained from:
(a) Pinus (b) Jetropha
(c) Acacia (d) Vanda
Answer: (c)

1036. Local time of any place is ....... when the sun is exactly overhead:
(a) 12 Noon (b) 6.00 am
(c) 6 .00pm (d) None of these
Answer: (a)

1037. The Prime Meridian passes through  .......
(a) Vatican (b) New York
(c) Rome (d) London
Answer: (d)

1038. The uniform time adopted by all places over a certain area without regard to their local time is:
(a) Greenwich time (b) Standard time
(c) National time (d) None of these
Answer: (b)

1039. Indian Standard time is ........ hours ahead of Greenwich Mean Time:
(a) 4.5    (b) 5.5  
(c) 6.5   (d) 7.5
Answer: (b)

1040. The earth takes ........ minutes to rotate through one degree of longitude.
(a) 15    (b) 8   
(c) 4      (d) 60
Answer: (c)

1041. The first Vice Chancellor of IGNOU:
(a) G Parthasarathy (b) G Ram Reddy
(c) Dr.Radhakrishnan (d) KS Santhanam
Answer: (b)

1042. The first university in India to start distance education:
(a) IGNOU (b) Delhi University
(c) Patna University (d) JNU
Answer: (b)

1043. The first tribal university in India was started in the state of:
(a) Madhya Pradesh (b) Uttar Pradesh
(c) Andhra Pradesh (d) Rajastan
Answer: (a)

1044. The committee that recommended for the 10+2+3 pattern of education:
(a)Santhanam Commission (b) Mudaliyar Commission
(c) Kothari Commission (d) Radhakrishnan Commission
Answer: (c)


1045. Which amendment of the Constitution transferred ‘education’ from State list to Concurrent list?
(a) 44    (b) 52   (c) 42    (d) 61
Answer: (c)

1046. Who was known as ‘Shahid-i-Hind’?
(a) Netaji (b) Aurobindo Ghosh
(c) Madanlal Dhingra (d) Bhagat Singh
Answer: (d)

1047. The revelutionary leader who later turned into an ascetic?
(a) Jatin Das (b) Aurobindo Ghosh
(c) Uddham Singh (d) Rash Behari Bose
Answer: (b)

1048. Who killed Michael O’Dyer to revenge for the Jallian Walla Bagh Massacre?
(a) Bhagat Singh (b) Surya Sen
(c) Uddham Singh (d) Madanlal Dhingra
Answer: (c)

1049. Aurobindo Ghosh was trialed in connection with.....conspiracy case:
(a) Lahore (b) Kakori
(c) Alipore (d) Delhi
Answer: (c)

1050. Who was called ‘the mother of Indian Revolution’?
(a)Annie Besant (b) Beena Das
(c) Madam Bhikaji Kama (d) Sarojini Naidu
Answer: (c)
<Next Page><01, ....... 41, 42, 43, 44, 45, 46.....,525354>
General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment