∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 44

1076. The Mughal emperor at the time of Ahmed Shah Abduali’s invasion of India was ?
(a)Bahadur Shahl (b) Shah Alam I
(c)Bahadur Shah II (d) Shah Alam II
Answer: (d)

1077. Citizenship of India by naturalization can be acquired by a foreigner who has resided in India for ........... years.
(a) 10   (b) 7   (c) 8  (d) 12
Answer: (d)

1078. The founder of Sayyid dynasty:
(a) Jauna Khan (b) Khizr Khan
(c) Nizam Khan (d) Farid
Answer: (b)

1079. Which country presented the Statue of Liberty to USA?
(a) Britain   (b) France  
(c) Germany  (d) Canada
Answer: (b)

1080. Which bird is known as ‘American Ostrich’?
(a) Kiwi   (b) Emu 
(c) Bald Eagle  (d) Rhea
Answer: (d)

1081. According to the Dharmasastras, ‘Anuloma’ is a marriage between a ?
(a) higher caste man and a lower caste woman
(b) lower caste man and a higher caste woman
(c) man and a woman of the same caste
(d) man and a woman of the same gotra
Answer: (a)

1082. In Rajasthan, Panchayat Raj system was introduced in
(a) 1950    (b) 1959   
(c) 1960  (d) 1964
Answer: (b)

1083. Who discovered Brazil?
(a) Vasco de Gama (b) James Cook
(c) Cabral (d) Amarigo Vespuci
Answer: (c)

1084. “Hindustan is a country of few charms. Its people have no good looks”.Which Mughal king had recorded this in his memoirs?
(a) Akbar (b) Babur
(c) Humayun (d) Shahjahan
Answer: (b)

1085. The first recipient of Saraswati Samman:
(a) G.Sankara kurup (b) Harivansh Rai Bachan
(c) Vijay Tendulkar (d) Asha Poorna Devi
Answer: (b)

1086. The first woman of non-Indian origin to become the President of Indian National Congress:
(a) Indira Gandhi (b) Sonia Gandhi
(c) Sarojini Naidu (d) None of these
Answer: (d)

1087. The major part of the Western Ghats lies in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Goa
Answer: (b)

1088. In which field Co-operative Movement was started for the first time in India?
(a) Agricultural Credit (b) Handlooms
(c) Transport (d) None of these
Answer: (a)

1089. Indians in ancient time learnt a lot from the Greeks in the field of
(a) Music (b) Coinage
(c) Sculpture (d) Painting
Answer: (c)

1090. Project Arrow is related to the modernisation of:
(a) Post offices (b) Banks
(c) Insurance (d) Schools
Answer: (a)

1091. In which schedule of the Constitution Panchayat Raj is included?
(a) 9   (b) 10    (c) 11   (d) 12
Answer: (c)

1092. Bailadila-Rowghat hill ranges considered to be one of the biggest iron ore fields in India. It is in the state of:
(a) West Bengal (b) Chhatisgarh
(c) Jharkhand (d) Madhya Pradesh
Answer: (b)

1093. The oldest to receive Bharat Ratna, the highest civilian award of India:
(a) Gulsarilal Nanda (b) Aruana Asaf Ali
(c) Sardar Vallabhbhai Patel (d) D.K.Karve
Answer: (d)

1094. Booker Prize awarded for the first time in:
(a) 1969   (b) 1971  
(c) 1973   (d) 1967
Answer: (a)

1095. Which religion belongs to the Lotus Temple in New Delhi?
(a) Sikh   (b) Parsi   
(c) Bahai   (d) Jain
Answer: (c)

1096. In history the Chola rulers are famous for which type of administration?
(a) Central (b) Urban
(c) State (d) Village Administration
Answer: (d)

1097. The first Indian President to exercise  franchise in Loksabha election:
(a) K.R.Narayanan (b) A.P.J.Abdul Kalam
(c) R.Vankataraman (d) Neelam Sanjiva Reddy
Answer: (a)

1098. In which Indian State Pahari language is spoken?
(a) Assam (b) Bihar
(c) Jharkhand (d) Himachal Pradesh
Answer: (d)

1099. Who among the following is called “the first among the equals”?
(a) Speaker (b) Prime Minister
(c) President (d) Opposition Leader
Answer: (b)

1100. In ancient Indian historical geography, the name ‘Ratnakara’ denoted ?
(a) the Arabian Sea
(b) the Bay of Bengal
(c) the Indian Ocean
(d) the confluence of the Ganga, the Yamuna and the mythical Saraswati at Prayaga.
Answer: (c)
<Next Page><01, ....... 414243, 44, 4546.....,525354>
General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment