Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 45

1101. The only  producer of Corundum in India:
(a) Maharashtra (b) Bihar
(c) Jharkhand (d) Orissa
Answer: (a)

1102. Osman Sagar lake is the manmade lake formed created by the dam across the river:
(a) Krishna (b) Godavari
(c) Isa (d) Sharavati
Answer: (c)

1103. The first Muslim ruler to introduce Jazia in India:
(a) Muhammad Bin Tughlaq (b) Feroz Shaha Tughlaq
 (c) Balaban (d) Aurangazeb
Answer: (b)

1104. The lake famous for floating islands of vegetation:
(a) Pulikat (b) Chilka
(c) Loktak (d) Sambhar
Answer: (c)

1105. Chandbibi of Ahmednagar fought to protect her kingdom against ?
(a) Mughals (b) East India Company
(c) Adilshahi forces of Bijapur(d) Nizam forces of Hyderabad
Answer: (a)

1106. Consider the following events:
1. Reign of Kanishka  2. Visit of Hiuen Tsang 3. Alexander’s invasion  4 . Ashoka’s Kalinga War The correct chronological order of these events is
(a) 1,3,4,2  (b) 3,4,2,1
(c) 2,1,3,4  (d) 3,4,1,2
Answer: (d)

1107. Pushyabhuti dynasty ruled over ?
(a) Patliputra (b) Ujjain
(c) Thaneshwar (d) Sakal
Answer: (c)

1108. Akbar founded his own religion known as ‘Din illahi’ which means ?
(a) House of Worship (b) Universal peace
(c) Divine faith (d) None of these
Answer: (c)

1109. Who among the following called himself as the ‘Second Alexander’
(a) Alauddin Khilji (b) Samudragupta
(c) Chandragupta (d) Kanishka
Answer: (a)


1110. While comparing to the size of the mother planet which is the largest satellite in the solar system?
(a) Ganymede (b) Titan
(c) Moon (d) Phobos
Answer: (c)

1111. Which is the smallest district in the Indian Union in terms of area?
(a) Lakshadweep (b) Yanam
(c) Mahe (d) Diu
Answer: (c)

1112.Who is known as the father of literary Hindi?
(a) Tulsi Das (b) Chandbardai
(c) Bhartendu Harischandra
(d) Maithili Saran Gupta
Answer: (c)

1113. The National Development Council gets its administrative support from the
(a) Finance Commission (b) Union Cabinet
(c) Planning Commission (d) Parliament
Answer: (c)

1114. Which body compiles the national income of India?
(a) Reserve Bank of India (b) NABARD
(c) Central Statistical Organisation  (d) Ministry of Finance
Answer: (c)

1115. The most urbanised state in India as per 2011 census:
(a) Maharashtra (b) Uttar Pradesh
(c) Goa (d) None of these
Answer: (c)

1116. Laureus Awards related to:
(a) Cinema (b) Journalism
(c) Sports (d) Literature
Answer: (c)

1117. The Indian States which have equal number of Members in the Lok Sabha (42):
(a) Bihar and Maharashtra
(b) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(c) Andhra Pradesh and West Bengal
(d) West Bengal and Maharashtra
Answer: (c)

1118.Which continent is called as ‘the cradle of humanity’?
(a) Asia (b) Africa
(c) Europe (d) Australia
Answer: (b)

1119. Which one of the following American Presidents was not assassinated?
(a) James Garfied (b) William McKinley
(c) F.D.Roosevelt (d) John F. Kennedy
Answer: (c)


1120. Liberhan Panel investigates about:
(a) Godhra accident (b) Parliament attack
(c) Gujarat riots (d) Babri Masjid demolition
Answer: (d)

1121. The first Indian woman to win a Pulitzer Prize:
(a) Arundhathi Roy (b) Kiran Desai
(c) Jhumpa Lahiri (d) Manjula Padmanabhan
Answer: (c)

1122. Which is regarded as the most powerful U.N.body?
(a) I.C.J. (b) Secretariat
(c) Security Council (d) General Assembly
Answer: (c)

1123. In India, Community Development Programme was launched on:
(a) October 2, 1952 (b) January 26, 1952
(c) August 15, 1952 (d) January 26, 1952
Answer: (a)

1124. Speaker of Loksabha and ____have equal status according to Table of Precedence of India:
(a) Deputy Prime Minister (b) The Chief Justice of India
(c) Vice President (d) Opposition Leader
Answer: (b)

1125. Louis XVI, the  King of France was executed in:
(a) 1789   (b) 1790   
(c) 1793   (d) 1792
Answer: (c)
<Next Page><01, ....... 41424344, 45, 46.....,525354>

General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment