Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 51


1251. Which bird lays eggs with dark green colour:
 (a) Kiwi (b) Emu
(c) Ostrich (d) Penguin
Answer: (b)

1252. The planets without satellite are Mercury and .......
(a) Mars (b) Earth
(c) Venus (d) Neptune
Answer: (c)

1253. Britain of the South:
(a) Japan (b) New Zealand
(c) Sri Lanka (d) India
Answer: (b)

1254.  Mettur Dam in Tamil Nadu is in ..... river.
(a) Noyal (b) Amaravati
(c) Tamraparni (d) Kaveri
Answer: (d)

1255. Only person to be granted the highest honorary rank of Indian Airforce -Marshal of the Air Force:
(a) Manekshaw (b) Kariappa
(c) Arjan Singh (d) None of these
Answer: (c)

1256. The Indian State where Hindu Marriage Act is not applicable is:
(a) Jammu & Kashmir (b) Sikkim
(c) Assam (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

1257. The source of Indian Philosophy:
(a) Ramayana (b) Upanishads
(c) Rig Veda (d) Yajur Veda
Answer: (b)

1258.  Who founded the Khilji dynasty?
(a) Balban (b) Alauddin Khilji
(c) Jalauddin Khilji (d) Iltutmish
Answer: (c)

1259. Who coined the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
(a) Bhagat Singh (b) Netaji Bose
(c) Aurobindo Ghosh (d) Muhammad Iqbal
Answer: (d)

1260. What was the real name of Dayanand Saraswathy?
(a) Mul Sankar (b) Narendranath
(c) Gadhadhar (d) Moniya
Answer: (a)

1261. The first session of INC was held in:
(a) 1885   (b) 1887 
(c) 1889  (d) 1890
Answer: (a)

1262. The parliament of...... is known as the ‘mother of all parliaments’:
(a)  USA   (b) India
(c) Britain   (d) Greece
Answer: (c)

1263. Who among the following is the authority to issue ordinances?
(a)  Prime Minister (b) Speaker
(c) Supreme Court (d) President
Answer: (d)

1264. The number of states formed in 1956 under the State Reorganisation Act:
(a) 20   (b) 22   (c) 28    (d) 14
Answer: (d)

1265. Which Article of the Constitution is related to amenedment procedure?
(a) 268   (b) 386   (c) 368   (d) 383
Answer: (c)

1266. Which Act passed by the British Parliament divided India and Pakistan?
(a) Indian Independence Act, 1947
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Govt. of India Act, 1947
(d) Atlee’s declaration
Answer: (a)

1267. The first chairman of the National Human Rights Commission:
(a) A.S. Anand (b) Venkitachelliah
(c) Ranganath Mishra (d) None of these
Answer: (c)

1268. Maxim Gorkey who authored ‘Mother’ was a........writer:
(a) Italian (b) Spanish
(c) French  (d) Russian
Answer: (d)

1269. The Austrian woman who was married by Subhas Chandra Bose:
(a) Madelein Slade (b) Emile Shenkel
(c) Bhikaji Kama (d) None of these
Answer: (b)

1270. ‘Bridgestone’ is related to:
(a) Scooter (b) Cement
(c) Tyres (d) Shoes
Answer: (c)

1271. The place where Rajiv Gandhi was assassinated:
(a) New Delhi (b) Amethi
(c) Sriperumputhur (d) Chennai
Answer: (c)

1272.  Who was the president of India during the celebration of the 50 th year of Repulic of India?
(a) Shankar Dayal Sharma (b) APJ Abdul Kalam
(c) KR Narayanan (d) R Venkataraman
Answer: (c)

1273. Servants of India Society was founded by Gopal Krishna Gokhale in:
(a) 1900   (b) 1905   (c) 1906   (d) 1907
Answer: (b)

1274. An Irish woman Margaret Noble became the disciple of ....... and adopted the name Sister Nivetita.
(a) Vivekananda (b) Gandhiji
(c) Aurobindo Ghosh (d) Dayanand Saraswathy
Answer: (a)

1275. Who authored ‘In search of Gandhi”?
(a) Louis Fischer (b) R.K.Narayan
(c) Richard Attenborogh (d) None of these
Answer: (c)
<Next Page><01, ....... 47484950, 51, 525354>

General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment