Wednesday, 21 February 2018

Graduate Level Questions - 52

1276. Which country is not the part of Indian subcontinent?
(a) Myanmar (b) Bangladesh
(c) Nepal (d) Bhutan
Answer: (a)

1277. The Oldest rocks in India:
(a) Himalayas (b) Aravallis
(c) Karakoram (d) Shiwalik
Answer: (b)

1278. Ahmedabad is on the banks of:
(a) Ganga (b) Sabarmathi
(c) Yamuna (d) Indus
Answer: (b)

1279. The Simhachalam Temple is dedicated to:
(a) Rama (b) Narasimha
(c) Krishna (d) Brahma
Answer: (b)

1280. “ Unity and Discipline’ is the motto of:
(a) NCC (b) Indian Army
(c) Coastguard (d) CRPF
Answer: (a)

1281. Which is the largest state owned bank in India?
(a) Punjab National Bank (b) Allahabad Bank
(c) State Bank of India (d) Canara Bank
Answer: (c)

1282. Territorial Army was raised in:
(a) 1949.   (b) 1948 
(c) 1962  (d) 1965
Answer: (a)

1283. Lalith Kala Academy was established in:
(a) 1954   (b) 1955  
(c) 1956  (d) 1957
Answer: (a)

1284 . The largest agro based industry in India:
(a) Cotton textiles (b) Sugar
(c) Silk                  (d) Jute
Answer: (a)

1285. Biju Patnaik airport is at:
(a) Cuttack (b) Puri
(c) Bhuvaneswar (d) Sambalpur
Answer: (c)

1286. The most important type of soil in India:
(a) Alluvial (b) Red soil
(c) Laterite soil (d) Desert soil
Answer: (a)

1287. The system of ombudsman was originated in:
(a) Switzerland (b) Syria 
(c) Sweden (d) China
Answer: (c)

1288. Playground of Europe:
(a) Belgium  (b) Switzerland
(c) France (d) Britain
Answer: (b)

1289. Riksdag is the parliament of:
(a) Sweden (b) Portugal
(c) Hungary (d) Iceland
Answer: (a)

1290.  Which is not correctly matched?
(a) Israel- Senate (b) Denmark- Folketing
(c) Sri Lanka- Parliament (d) Norway- Storting
Answer: (a)

1291. General Franco was the dictator of :
(a) Romania (b) Spain
(c) Italy (d) Germany
Answer: (b)

1292. The only planet with the name of female Roman mythological charecter:
(a) Earth (b) Venus
(c) Jupiter (d) Neptune
Answer: (b)

1293.  Excretory organ of Amoeba:
(a) Kidney (b) Malpigean tubes
(c) Contractive vacoule (d) Nephridia
Answer: (c)

1294. Blood of Snail is ...... in colour:
 (a) Red (b) Blue
(c) Green (d) Yellow
Answer: (b)

1295. The tendency of plants to grow towards the direction of gravitational force:
(a) Geotropism (b) Phototropism
(c) Chemotropism (d) None of these
Answer: (a)

1296. The rate of photosynthesis is highest in ..... light:
(a) Yellow (b) Blue
(c) Green (d) Red
Answer: (b)

1297. Wax is soluble in:
(a) Benzene (b) Water
(c) Alcohol (d) Iodine
Answer: (a)

1298. Acid contained in onion:
(a) Oxalic acid (b) Citric acid
(c) Malic acid (d) Prussic acid
Answer: (a)

1299. Element obtained from sea weeds:
(a) Chlorine (b) Calcium
(c) Iodine (d) Magnisium
Answer: (c)

1300. ‘SIM Card’ related to:
(a) Bank (b) Mobile phone
(c) Artificial satellite (d) Black box
Answer: (b)
<Next Page><01, ....... 4748495051, 52, 5354>

General Knowledge - Questions & Answers Click here
Facts about Kerala - Questions & Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions & Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions & Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions & Answers Click here
Graduate Level Questions & Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment