Friday, 30 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - MARCH (Question Paper-1)

2018 - March (Question Paper-1)

* KERALA PSC- RESEARCH ASSISTANT -FOLKLORE - ARCHAEOLOGY
Date of Test : 01/03/2018 Thursdy  

1. Which of the following ideals do the Directive Principles of State Policy in the Constitution of India strive to uphold? 
(A) Political Democracy (B) Social Democracy
(C) Economic Democracy (D) Secular Democracy 
Answer: (C)

2. Identify the Article of the Indian Constitution that deals with ‘Financial Emergency’ :
(A) Article 360 (B) Article 356
(C) Article 352 (D) Article 354 
Answer: (A)

3. Who introduced the concept ‘Anthyodaya’?
(A) Gopal Krishna Gokhale (B) M.K. Gandhi
(C) Sardar Patel (D) Jawaharlal Nehru 
Answer: (B)

4. What is the minimum percentage of works to be allotted to Gram Panchayats for execution under the National Rural Employment Guarantee Act, (NREGA), 2005? 
(A) 40 (B) 50
(C) 75 (D) 60 
Answer: (B)

5. Which year did Queen Gouri Parvathi Bayi issue of the royal rescript under the advice of the Resident Colonel Munro marking the beginning of modern education in Travancore? 
(A) 1817 (B) 1819
(C) 1818 (D) 1820 
Answer: (A)

6. Which among the following is not a Protestant order that was working in Kerala?
(A) Anglican Christians (B) Basel Mission Christians
(C) C.M.S Christians (D) Carmelite Missionaries 
Answer: (D)

7. Name the founder of Samathwa Samajam :
(A) Vakkom Abdul Khadar Maulavi (B) Ayyankali
(C) Vaikunda Swamikal (D) Pandit K P Karuppan 
Answer: (C)

8. Who was the first president of ‘Aruvippuram Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam’ in 1882? 
(A) Sree Narayana Guru (B) Kumaran Ashan
(C) Dr Palpu (D) C. Kesavan 
Answer: (A)

9. What was the protest of the people against the Travancore Government’s policy of inviting Tamil Brahmins to occupy important government posts known as? 
(A) Pandara Pattam Proclamation (B) Nivarthana Agitation
(C) Students Agitation (D) Malayali Memorial 
Answer: (D)

10. Who was the Dewan of Travancore at the time of the Temple Entry Proclamation?
(A) V. S. Subramanya Iyer (B) Muhammad Habibulllah
(C) C.P. Ramaswami Iyer (D) Thomas Austin 
Answer: (C)

11. Name the literary magazine published from the publishing house of Malayala Manorama :
(A) Samadarsi (B) Bhashaposhini
(C) Kesari (D) Prabhatham 
Answer: (B)

12. Name the founder of the Yukthivadi magazine :
(A) Sahodaran Ayyappan (B) C. Kesavan
(C) M.C. Joseph (D) Ayyankali 
Answer: (A)

13. Which movement does the song ‘Balikudeerangale....’ memorize?
(A) Quit India (B) The Revolt of 1857
(C) Punnapra-Vayalar (D) Karivellur 
Answer: (B)

14. When did the Kerala Grandhasala Sangham come into existence by incorporating the
libraries of Travancore, Cochin and Malabar? 
(A) 1947 (B) 1957
(C) 1956 (D) 1958
Answer: (C)

15. Which community did Arya Pallam strive to reform?
(A) Namboodiri (B) Pallan
(C) Nair (D) Pulaya 
Answer: (A)

16. Who among the following women was a member of the Madras Legislative Assembly twice before 1947? 
(A) Parvathi Nenmenimangalam (B) A.V. Kuttimalu Amma
(C) Anna Chandi (D) Lalitha Prabhu 
Answer: (B)

17. When was Mannathu Padmanabhan born?
(A) 01/02/1888 (B) 02/01/1888
(C) 01/02/1878 (D) 02/01/1878 
Answer: (D)

18. Who said, “In the long run, we are all dead”?
(A) David Ricardo (B) Adam Smith 
(C) J.M. Keynes (D) Alfred Marshall 
Answer: (C)

19. Which among the following is not a work of Kumaran Asan?
(A) Prarodanam (B) Pushpavaadi
(C) Chintaavishtayaaya Sita (D) Ente Gurunathan 
Answer: (D)

20. Who is the 14th President of India?
(A) A.P.J. Abdul Kalam (B) Prathibha Pattil
(C) Pranab Mukharjee (D) Ramnath Kovind 
Answer: (D)
<Next Page><01, 02, 03, 04>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - February (Question Papers)


* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment