Friday, 30 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - MARCH (Question Paper -4)

2018 - March (Question Paper-4)
KERALA PSC - JUNIOR INSTRUCTOR IN MILK AND MILK PRODUCTS- INDUSTRIAL TRAINING
Date of Test : 05.03.2018 Monday

1. The elected President of Indian National Congress in 1886 :
(A) W.C. Bannerji (B) A.O. Hume
(C) Lord Dufferin (D) Dadabai Navaroji 
Answer: (D)

2. June 3rd plan is related to the Viceroy :
(A) Lord Irwin (B) Lord Linlithgov
(C) Lord Mountbatten (D) Lord Lytton 
Answer: (C)

3. Brahmaputhra is known as the –––––––––––– in Tibet.
(A) Tsang Po (B) Jamuna
(C) Siang (D) Burlungbuther 
Answer: (A)

4. Who is the Prime Minister of India from 1984-1989?
(A) I.K. Gujaral (B) Narashimha Rao
(C) Dewa Gawda  (D) Rajiv Gandhi
Answer: (D)

5. Who appointed a Director of Public instruction to co-ordinate educational activities in
Travancore? 
(A) Sri Mulam Tirunal (B) Gauri Lakshmi Bai
(C) Utram Tirunal (D) Gauri Parvatibai 
Answer: (A)

6. Pookode lake is in :
(A) Kozhikode (B) Palaghat
(C) Wayanad (D) Alappuzha 
Answer: (C)

7. Kerala and Karnataka get pre-monsoon showers. People call them :
(A) Loo (B) Blossom Showers
(C) Norwesters (D) Mango Showers 
Answer: (D)

8. Wardha session of Indian National Congress passed the resolution of :
(A) Non-co-operation movement (B) Quit India
(C) Civil Disobedience movement (D) Dandi March
Answer: (B)

9. In the course of the Rebellion of 1857 –––––––––––– was proclaimed emperor of India.
(A) Jhansy Rani (B) Nana Sahib 
(C) Bahadur Sha II (D) Bahadur Sha I 
Answer: (C)

10. Fifth Five year plan was launched in :
(A) 1969 (B) 1980
(C) 1966  (D) 1974 
Answer: (D)

11. Who popularized the idea of Misrabhojanam (interdining) among the Ezhavas and other
castes? 
(A) Moithu Moulavi (B) K. Ayyappan
(C) Vakkom Abdul Khader Moulavi (D) Agamananda Swami 
Answer: (B)

12. Who ended the Satyagraha before the Guruvayoor temple on October 2, 1932 on Gandhiji’s advice? 
(A) K. Kelappan (B) P. Krishnapillai
(C) A.K. Gopalan (D) Sundarayya 
Answer: (A)

13. K. Damodaran’s –––––––––––– heralded a beginning of new era in Malayalam Drama.
(A) Naishadam (B) Anuranjanam
(C) Kanyaka (D) Pattabakki 
Answer: (D)

14. The first session of SNDP Yogam held at :
(A) Aruvipuram (B) Cherai
(C) Thiruvillamala (D) Aluva 
Answer: (A)

15. In recognition of the service to the Harijan community –––––––––––– was nominated as a member of the Sri Mulam Praja Sabha. 
(A) K. Ramakrishna Pillai (B) Seethi Koya Tangal
(C) Ayyankali (D) Chattampi Swamikal 
Answer: (C)

16. The present Vice President of India :
(A) Mohammed Hamid Ansari (B) Venkaiah Naidu
(C) Pranav Kumar Mukherji (D) Ramnad Kovind 
Answer: (B)

17. Author of the book ‘How to Play Cricket’ :
(A) Sachin Tendulkar (B) Kapil Dev
(C) Ravi Shastri (D) Sir Drone Bradman 
Answer: (D)

18. Official animal of Nepal :
(A) Cow (B) Tiger
(C) Deer (D) Elephant 
Answer: (A)

19. Gir National Park is the famous ecopark in :
(A) Maharashtra (B) Haryana
(C) Uttaranchal  (D) Gujarat 
Answer: (D)

20. The present Indian ambassidor of Netherland : 
(A) Venu Rajamani (B) Meera Shankar 
(C) Arun Kumar Singh (D) Jaishankar 
Answer: (A)
<Next Page><010203, 04>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - February (Question Papers)
2018 - April (Question Papers)- Coming Soon

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment