∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Friday, 30 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - MARCH (Question Paper -2)

2018 - March (Question Paper-2)

KERALA PSC - VOCATIONAL INSTRUCTOR IN DAIRYING MILK PRODUCTS- VHSE
Date of Test : 01.03.2018  Friday
1. Which one of the following is the National Heritage animal of India? 
(A) Elephant (B) Tiger 
(C) Lion      (D) Deer
Answer: (A)

2. What is the height of the Mount Everest? 
(A) 8846 metres 
(C) 8488 metres 
(B) 8818 metres 
(D) 8648 metres
Answer: (B)

3. Which of the following is the longest river in the World? 
(A) Amazon  (B) Mississippi-Missouri
(C) Hwang Ho 
(D) Nile
Answer: (D)

4. What 1a the total area of Kerala? 
(A) 38,683 sq.kms. (B) 38,386 sq.kms.
(C) 38,863 sq.kms. (D) 38,883 sq.kms.
Answer: (C)

5. The Planning Commission of India was set up in: 
(A) 1947       (B) 1950
(C) 1952       (D) 1956
Answer: (B)

6.Who is known as 'the Grand Old Man of lndia'? 
(A) Gopala Krihna Gokhale (B) Surendranath Banerjee
(C) Dadhabhai Naoroji     (D) Bala Gangadhar Tilak
Answer: (C)

7. Who was known as the 'Lion ot PunJab'? 
(A) Lala Lajpat Rai       (B) Bipin Chandra Pal
(C) Michaol O' Dyer       (C) Aurobindo Ghosh
Answer: (A)

8. Chauri Chaura incident took place on 
(A) 1 January 1922   (B) 7 February 1922 
(C) 1 February 1922      (D) 5 February 1922 
Answer: (D)

9. The Reserve Bank of India came into exietcnee in :
(A) 1930 (B) 1947
(C) 1935 (D) 1950
Answer: (C)

10. Which Five Yearr Plan is known as NEHRU MAHALANOBIS PLAN?
(A) First Five Year Plan (B) Second Five Year Plan 
(C) Third Five Year Plan  (D) Fourth Five Year Plan 
Answer: (B)

11. Ayyankali founded Sadhu Jana Paripalana Sangham in: 
(A) 1907  (B) 1915 
(C) 1916   (D) 1911
Answer: (A)

12. Sri Narayana Guru was born At· 
(A) Sivagiri         (B) Aluva 
(C) Aruvipueam       (D) Chempazhauthi
Answer: (D)

13. The lslamika Dharma Paripalana Yogam was constituted by: 
(A) Vakkom Abdul Khadar Moulavi
(B) Moulana Chalilakath Kunjahmad HaJi 
(C) Makti Thangal
(D) Sheikh Muhammad Mahin Hamadani Thangal 
Answer: (A)

14. Which Among the following is not the work of Vagbhatananda?
(A) Atmavidya (B) Adhyatmayuddham 
(C) Anandasopana (D) Prarthananjali
Answer: (C)

15. The Samatuva Samajam was started by: 
(A) Chattampi Swamikal (B) Vaikunda Swamikal
(C) Sri Narnyana Guru  (D) Dr Palpu
Answer: (B)

16. Who administers the oath of the office of the Preeident of India? 
(A) The Prime Minister of India (B) The Vice President of India 
(C) The Speaker of Lok Sabha (D) The Chief Justice of India
Answer: (D)

17. The Olympics of 2020 will be held in : 
(A) Boston (B) Tokyo 
(C) Rio do Janeiro (D) Los Angels 
Answer: (B)

18. Which is the headquarters of the Asian Development Bank? 
(A) Manila (B) Hong Kong  
(C) Seoul  (D) Dacca
Answer: (A)
  
19. The 18th summit of the Non - Alignment will be held tn : 
(A) Belgrade          (B) Jakarta 
(C) Azerbaijan        (D) Havana
Answer: (C) 

20. Which of the following is the highest award in the field of Indian Cinema?
(A) The Golden Lotus Award  (B) Bharat Award 
(C) Urvashi Award        (D) Dada Saheb Phalke Award 
Answer: (D)
<Next Page><01, 02, 0304>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - February (Question Papers)

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment