∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-1)

2018 - February (Question Paper-1)

* KERALA PSC - HSST -COMPUTER SCIENCE -KHSE
Higher Secondary School Teacher- 
Date of Test: 01/02/2018 Thursday

1. Who among the following leaders is not associated with the formation of the Congress Socialist
Party in 1934 ?
(A) Sardar Vallabhai Patel (B) Jayaprakash Narayanan
(C) Achyuth Patwardhan (D) R.M. Lohya
Answer: (A)

2. The code name “Operation Barbarosa” is associated with the following countries in the Second World War :
(A) England and France (B) France and Germany
(C) Germany and Soviet Union (D) U.S.A. and Japan
Answer: (C)

3. Who among the following is the author of “Prince of the folly” ?
(A) Erasmus (B) Machiavelly 
(C) Thomas More (D) Boccassio
Answer: (A)

4. Which of the following social reformer of Kerala founded the “Sadhu Jana Sangam” ?
(A) Mannath Padmanabhan (B) Vagbhatanantha
(C) Ayyankali (D) Pandit Karuppan
Answer: (C)

5. Which National leader of India is nicknamed as “Prince of workers” ?
(A) Dadabhai Naoroji (B) Gopalakrishna Gokhale
(C) Bal Gangadhara Tilak (D) Surendra Natha Bannarjee
Answer: (B)

6. “New India” is the Newspaper published by :
(A) Mahatma Gandhi (B) Annie Beasant
(C) Syed Ahammed Khan (D) Lala Lajpath Rai
Answer: (B)

7. The Indian Independence Act Passed by the British Parliament in :
(A) August 14, 1947 (B) July 1, 1947
(C) February 12, 1947 (D) July 18, 1947
Answer: (D)

8. Which social reformer of Kerala started the weekly “Prabhodakam” ?
(A) Mannath Padmanabhan (B) Muhammed Abdul Rahman
(C) Kesari Balakrishna Pillai (D) Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
Answer: (C)

9. Which of the following state of India is called the “Botanist paradise” ?
(A) Assam (B) Kashmir
(C) Sikkim (D) Arunachal Pradesh
Answer: (C)

10. Who among the following ruler built the famous “Charminar” ?
(A) Firus Shah Tuglak (B) Shahjahan
(C) Aurangazeb (D) Quli Qutub Shah
Answer: (D)

11. Which among the following  is India’s National river ?
(A) Indus (B) Ganga 
(C) Brahmaputhra (D) Narmada
Answer: (B)

12. Swaraj Party was the outcome of which of the following incident ?
(A) Chauri-Chaura (B) Quit India
(C) Simon Commision (D) Bardoli Satyagraha
Answer: (A)

13. Who is called the “Lincoln of Kerala” ?
(A) Pandit Karuppan (B) Dr. Palpu
(C) Sahodharan Ayyappan (D) Poikayil Yohannan
Answer: (A)

14. In the constitution of India article 32 deals with :
(A) Writ (B) Equal pay for equal work
(C) Panchayath raj system (D) Uniform civil code
Answer: (A)

15. “Panmana Asramam” is related to :
(A) Kumarasenan (B) Chattambi Swamikal
(C) Vagbadanandhan (D) Vaikunda Swamikal
Answer: (B)

16. Who among the following is the President of Karachi Session of INC in 1931 ?
(A) Sardar Vallabhai Patel (B) Mothilal Nehru
(C) Jawaharlal Nehru (D) Annie Besant
Answer: (A)

17. Which among the following year the famous Malayalam historical novel “Martandavarma” published ?
(A) 1901 (B) 1906 
(C) 1891 (D) 1896
Answer: (C)

18. In which of the following year last Mamankam was held at Thirunavaya ?
(A) 1775 (B) 1780 
(C) 1792 (D) 1802
Answer: (A)

19. Which ruler of Cochin started “Thrissur Pooram” ?
(A) Swathi Thirunal (B) Marthanda Varma
(C) Sakthan Thampuran (D) Sree Chithira Thiruna
Answer: (C)

20. Who among the following raised the slogan “Inquilab Zindabad” for the first time ?
(A) Surya Sen (B) Bhagat Singh
(C) V.D. Savarkar (D) Chandrasekhar Azad
Answer: (B)
<Next Page><01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January (Question Papers)
2018 - March (Question Papes)
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment