∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-2)

2018 - February (Question Paper-2)

* KERALA PSC - ASSISTANT PROFESSOR IN COMMUNITY MEDICINE-MEDICAL EDUCATION SERVICE
Date of Test : 02/02/2018 Friday

1. Which was the first Indian Bank to introduce the Voluntary retirement Scheme ?
(A) State Bank of India (B) Punjab National Bank
(C) ICICI (D) Lord Krishna Bank
Answer: (B)

2. Which State is known as the Jewel of India ?
(A) Manipur (B) Assam 
(C) Kerala (D) Kashmir
Answer: (A)

3. Indian Newspaper day is observed on :
(A) January 28 (B) January 27 
(C) January 26 (D) January 29
Answer: (D)

4. Who was called the ‘‘Lincoln’’ of Kerala for steering socio-economically and educationally
backward communities to the forefront ?
(A) Pandit Karuppan (B) Vakkom Maulavi
(C) Chattampi Swamikal (D) Narayana Guru
Answer: (A)

5. The original constitution had :
(A) 10 parts, 5 schedules 310 Articles 
(B) 12 parts, 5 schedules 309 Articles
(C) 22 parts, 8 schedules 395 Articles 
(D) 21 parts, 8 schedules 359 Articles
Answer: (C)

6. In Which Branch of Medicine Chattampi Swamikal acquired knowledge :
(A) Ayurveda (B) Unani 
(C) Siddha (D) Homeopathy
Answer: (C)

7. Which part of the Constitution of India is related to the ‘Citizenship’ ?
(A) III (B) II (C) I (D) IV
Answer: (B)

8. The Autobiography of India’s first female judge, Anna Chandy :
(A) Atma nombaram (B) Ente Jeevitham
(C) EnteKatha (D) Atmakatha
Answer: (D)

9. The Venue of Paliyam Sathyagraha :
(A) Chendamangalam (B) Vakkom
(C) Guruvayur (D) Pampady
Answer: (A)

10. Kuriakose Alias Chavara was beautified in :
(A) 1985 (B) 1987 (C) 1986 (D) 1988
Answer: (C)

11. The first Editor of ‘Mithavadi’ :
(A) C.K. Krishnan (B) Moorkoth Kumaran
(C) Kumaran Asan (D) P. Kesavan
Answer: (B)

12. In which year was the Mid-day Meals programme implemented ?
(A) 2005 (B) 2003 (C) 2006 (D) 2004
Answer: (D)

13. Which Article of the Indian Constitution was interpreted as discriminatory against Jammu and Kashmir Women ?
(A) Article 34 (B) Article 35A 
(C) Article 370 (D) Article 380
Answer: (B)

14. The Author of ‘Kavi Bharatham’ :
(A) Kodungaloor Kunjikuttan Thampuram
(B) Chandu Menon
(C) Kesav Dev
(D) Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
Answer: (A)

15. The English Philanthropist who introduced the first education centre in Kerala :
(A) Herman Gundart (B) Rev. Meed
(C) Dr. Burnadeen Bachinelli (D) Edward Brinnon
Answer: (D)

16. The Sculptor of the Statue of Ayyankali at Vellayambalam in Thiruvananthapuram :
(A) Ezra David (B) Kanai Kunju Raman
(C) Balan Nambiar (D) V.J. Robert
Answer: (A)

17. The date of the Temple Entry Proclamation in Travancore :
(A) 12 November 1928 (B) 12 November 1947
(C) 12 November 1936 (D) 12 November 1951
Answer: (C)

18. The social reformer of Kerala who opened his family temple for everyone, irrespective of caste distinction :
(A) E.V. Ramaswami (B) Narayana Guru
(C) Mannathu Padmanabhan (D) Ayya Vaikundar
Answer: (C)

19. Who was the president of the first exclusive women session of the NSS in 1929 ?
(A) Lalitha Prabhu (B) Kuttimalu Amma
(C) K. Devayani (D) Thottekkattu Madhavi Amma
Answer: (D)

20. The literary figure and social reformer who was awarded the Kendra Sahithya Akademi Award in 1976 and Kerala Sahithya Academy Award in 1977:
(A) O.N.V. Kurup (B) Lalithambika Antherjanam
(C) Thakazhi Sivasankara Pillai (D) Balamani Amma
Answer: (B)
<Next Page><01, 02, 030405060708, 0910111213, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here


* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here

Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment