∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-3)

2018 - February (Question Paper-3)

* KERALA PSC - STAFF NURSE GRADE II- MEDICAL EDUCATION
Date of Test : 03/02/2018  Saturday

1. Who made the following statement in the Constituent Assembly during the Assembly Debates ?
“The first task of this Assembly is to free India through a new Constitution, to feed the starving people, and to clothe the naked masses, and to give every Indian the fullest opportunity to develop himself according to his capacity.”
(A) Dr. B.R. Ambedkar (B) Dr. Rajendra Prasad
(C) K.T. Shah (D) Jawaharlal Nehru
Answer: (D)

2. On __________ Dr. Rajendra Prasad was elected as the permanent Chairman of the Constituent Assembly ?
(A) 9 December 1946 (B) 11 December 1946
(C) 9 June 1947 (D) 20 June 1947
Answer: (B)

3. Which Article of Indian Constitution abolishes untouchability ?
(A) Article 23 (B) Article 65 
(C) Article 17 (D) Article 124
Answer: (C)

4. The 73rd and 74th Amendments to the Indian Constitution were related with __________.
(A) Creation of Local Government Institutions
(B) Judicial Review
(C) Unprecedented powers to the Parliament
(D) President’s rule in the states
Answer: (A)

5. Name the programme launched by the Department of Women and Child Development, MHRD in 1988 to boost up women’s health, education and political participation.
(A) National Policy for Empowerment of Women
(B) National Perspective Plan for Women
(C) Swa-Shakti
(D) Swayamsiddha
Answer: (B)

6. Which British missionary established an English school at Mattancheri with the financial assistance from Cochin Government in the year 1818 ?
(A) Edward Brennen (B) Bailey
(C) J. Dawson (D) Joseph Fenn
Answer: (C)

7. Which social reformer of Kerala authored a book titled “Pracheena Malayalam” ?
(A) Narayana Guru (B) Sahodaran Ayyappan
(C) Kumara Guru (D) Chattambi Swamikal
Answer: (D)

8. “Awake, remember the Lord Almighty, Get up at once and fight injustice”. 
Which social reform organization of 20th century Kerala put forth the above slogan ?
(A) Yogakshema Sabha (B) Atmavidya Sangham
(C) PRDS (D) Sahodara Prasthanam
Answer: (B)

9. Who among the following literary figure of 19th century Kerala wrote a drama titled Ebraikutty ?
(A) Kerala Varma Valiya Koyil Tampuran
(B) M.C. Joseph
(C) George Varghese
(D) Kandathil Varghese Mappila
Answer: (D)

10. __________ is considered as the “father of political movements in modern Thiruvithamkur”.
(A) K.P. Karuppan (B) G.P. Pillai 
(C) Dr. Palpu (D) T.K. Madhavan
Answer: (B)

11. In which year A.V. Kuttimalu Amma was elected to the Madras Legislative Assembly for the first time ?
(A) 1937 (B) 1940 
(C) 1941 (D) 1943
Answer: (A)

12. Vivekodayam : SNDP Yogam, Unni Nambutiri : __________.
(A) Yogakshema Sabha (B) Samatwa Samajam
(C) Sahodar Prasthanam (D) PRDS
Answer: (A)

13. Who among the following women social reformer and activist of 20th century Kerala actively participated in the Paliyam Satyagraha of 1947 ?
(A) Akkamma Cheriyan (B) Anna Chandi
(C) Kamalambal (D) Arya Pallam
Answer: (D)

14. Match the following with the help of the CODES given below :
(a) Katora Kutaram (i) C. Krishnan
(b) Deepika (ii) Vagbhatananda
(c) Abhinava Keralam (iii) Vakkom Maulavi
(d) Mithavadi (iv) Makhti Thangal
Codes :
(A) (a-i) (b-ii) (c-iii) (d-iv)
(B) (a-ii) (b-i) (c-iv) (d-iii)
(C) (a-iv) (b-iii) (c-ii) (d-i)
(D) (a-iii) (b-iv) (c-i) (d-ii)
Answer: (C)

15. Chronologically arrange the following events of Kerala history and select the answer using the CODES given below :
(1) Ezhava Memorial
(2) Malayalee Memorial
(3) Nivarthana Agitation
(4) Kallumala Samaram
Codes :
(A) (1) (3) (2) (4)
(B) (4) (2) (3) (1)
(C) (2) (1) (4) (3)
(D) (3) (4) (1) (2)
Answer: (C)

16. Name the intercontinental ballistic missile successfully launched by North Korea on 4 July 2017 that added a new dimension to the crisis between USA and North Korea :
(A) Hwasong - 14 (B) Pugkusong - 2 
(C) Taepodong - 1 (D) Kumsong - 3
Answer: (A)

17. Which poet and lyricist of Kerala has been chosen for the Mahakavi P. Kunhiraman Nair Poetry Award for the year 2017 ?
(A) B.K. Harinarayanan (B) Kaithapram Damodaran Namboothiri
(C) Rafeeq Ahamed (D) P.M. Harinarayanan
Answer: (C)

18. Expand LPSC.
(A) Liquefied Petroleum Supply Chain
(B) Liquefied Petroleum Systems Centre
(C) Liquid Propulsion Service Centre
(D) Liquid Propulsion Systems Centre
Answer: (D)

19. Libreville is the capital city of __________.
(A) Madagascar (B) Gabonese Republic
(C) Gambia (D) Republic of Mali
Answer: (B)

20. Who is the winner of Wimbledon Grand Slam Tennis Tournament (Women’s Singles) for the year 2017 ?
(A) Garbine Muguruza (B) Venus Williams
(C) Simona Halep (D) Victoria Azarenka
Answer: (A)
<Next Page><0102, 03, 0405060708, 0910111213, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here


* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment