Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-11)

2018 - February (Question Paper-11)

* KERALA PSC - WOMEN CIVIL EXCISE OFFICER- EXCISE
Date of Test : 24/02/2018  Saturday

1. Which foreign traveller has been called “Prince of Medieval Travellers” ?
(A) Ibn Babuta (B) Abdur Razzaq 
(C) Marco Polo (D) Nicolo Canti
Answer: (C)

2. The poet Laureate of Krishnadevaraya of Vijayanagar was :
(A) Nandi Timmanna (B) Dhurjati
(C) Allasani Peddanna (D) Bhattu Murti
Answer: (C)

3. Name the Governor-General when the 1857 revolt broke out :
(A) Dalhousie (B) Canning 
(C) Lawrence (D) Curzon
Answer: (B)

4. The Poona Pact aimed at :
(A) Hindu Muslim unity (B) Representation of lower castes
(C) Privileges of the prices (D) Review of the working of dyarchy
Answer: (B)

5. Dadabhai Naoroji first put forward his theory of Drain of Wealth in his paper :
(A) The wants and means of India (B) Poverty and Un-British Rule in India
(C) On the commerce of India (D) England’s Debt to India
Answer: (D)

6. World Diabetics Day was observed on __________.
(A) November 14 (B) November 28 
(C) July 1 (D) August 12
Answer: (A)

7. National Film Archive of India (NFAI) has regional centres at Kolkata, Bangalore and :
(A) Thiruvananthapuram (B) Chennai
(C) Pune (D) Mumbai
Answer: (A)

8. Who is known as the Father of Information Technology ?
(A) Claude Shanon (B) Seymour Cray
(C) John Mecartny (D) Richard Stallman
Answer: (A)

9. Who is the new Chief Minister of Tamil Nadu ?
(A) J. Jayalalithaa (B) Panneer Selvam
(C) Mrs. Nirmala Sitharaman (D) Vidhya Sagar Rao
Answer: (No Answer)

10. Who is the President of Israel ?
(A) Mr. Reuven Rivlin (B) Shinzo Abe
(C) Pema Khandu (D) Shimon Peres
Answer: (A)

11. India’s First Banking robot named __________.
(A) Gayatri (B) Saraswathy 
(C) Ganga (D) Lakshmi
Answer: (D)

12. New Chief Justice of India __________.
(A) Jagdish Singh Khekar (B) Aravind Subramanian
(C) Y.V. Chandrachood (D) Dipak Misra
Answer: (D)

13. BRICS leaders signed the agreement to establish a New Development Bank at the summit held in :
(A) Durban, South Africa (2013) (B) New Delhi, India (2012)
(C) Ufa, Russia (2015) (D) Fortaleza, Brazil (2014)
Answer: (D)

14. The Government of India has decided to observe ‘Good Governance Day on the birth day of :
(A) L.K. Advani (B) A.B. Vajpayee
(C) Rajiv Gandhi (D) Jawaharlal Nehru
Answer: (B)

15. India beat which country to win the 2016 Women’s T 20 Asia Cup ?
(A) Thailand (B) Nepal 
(C) Sri Lanka (D) Pakistan
Answer: (D)

16. Which of the following is the regulator of the credit rating agencies in India ?
(A) SEBI (B) SIDBI 
(C) SBI (D) IRDA
Answer: (A)

17. The new name of Planning Commission of India :
(A) National Institution for Transforming India (NITI) Aayog
(B) National Development Agency
(C) Naya Yojna Agency
(D) Bharat Pragati Lakshya Aayog
Answer: (A)

18. The Concept of Liberty, Equality and Fraternity enshrined in the Indian Constitution is inspired from :
(A) Irish Constitution (B) French Constitution
(C) U.K. Constitution (D) U.S. Constitution
Answer: (B)

19. World Economic Report is published by :
(A) I M F (B) U N D P 
(C) World Bank (D) U N C T A D
Answer: (A)

20. Antyodaya Scheme is meant to help the :
(A) Muslims (B) Minorities
(C) Harijans (D) Poorest of the poor section of the society
Answer: (D)

21. The first digital village in India __________.
(A) Akodara (Gujarat) (B) Goodgave (Haryana)
(C) Ibrahimpur (Telengana) (D) Ernakulam (Kerala)
Answer: (A)

22. Which chemical is ‘Salt of Hartshorn’ ?
(A) Calcium Phosphate (B) Ammonium Carbonate
(C) Sodium Chloride (D) Potassium
Answer: (B)

23. Which is the pH value of fresh cow milk ?
(A) 4.5 to 4.8 (B) 5.5 to 5.8 
(C) 6.2 to 6.9 (D) 6.5 to 6.7
Answer: (D)

24. Which fish is popularly known as the Aquatic-chicken ?
(A) Tilapia (B) Mene Oblanga 
(C) Zebra fish (D) Brown trout
Answer: (A)

25. Which among the following is called laughing gas popularly ?
(A) Nitrogen Penta Oxide (B) Nitrous Oxide
(C) Nitric Oxide (D) Nitrogen
Answer: (B)

26. Which famous Scientist’s words are chance favours only the prepared mind ?
(A) Issac Newton (B) Mux Plank 
(C) Louis Pasteur (D) C.V. Raman
Answer: (C)

27. ‘Aditya Mission’ refers to :
(A) India’s anti diphtheria program
(B) India’s Tourism Promotion Program
(C) Agricultural Extension Program for farmers
(D) India’s solar exploration Program
Answer: (D)

28. National Plant Genome Research Centre located at :
(A) Mumbai (B) Haryana 
(C) New Delhi (D) Hyderabad
Answer: (C)

29. Like, Poke and Tag are features of which social networking website ?
(A) Google+ (B) Facebook 
(C) Orkut (D) Skoob
Answer: (B)

30. Which state become India’s first fully organic state by implementing organic farming practices ?
(A) West Bengal (B) Karnataka 
(C) Kerala (D) Sikkim
Answer: (D)

31. Which of the following chemicals is known as ‘Salt Peter’ ?
(A) Potassium Chloride (B) Calcium Nitrate
(C) Sodium Nitrate (D) Potassium Nitrate
Answer: (D)

32. The gas dissolved in water that makes it basic is ?
(A) Carbon dioxide (B) Hydrogen 
(C) Ammonia (D) Sulphur dioxide
Answer: (C)

33. ‘Kasturirangan Committee Report’ is related to :
(A) Protection of Plants (B) Protection of Western Ghats
(C) Ganga Action Plan (D) Constitutional reforms
Answer: (B)

34. Which one of the following is considered ‘Good Cholesterol’ ?
(A) Low - Density Lipo Protein (LDL)
(B) Triglyceride
(C) High - Density Lipo Protein (HDL)
(D) Fatty acids
Answer: (C)

35. The living content of cell is called Protoplasm.  It is composed of :
(A) Cytoplasm only (B) Cytoplasm and Nucleoplasm
(C) Nucleoplasm only (D) Cytoplasm, Nucleoplasm and other organelles
Answer: (D)

36. The Right to Education was added to the Fundamental Rights in the Constitution of India through the __________.
(A) 93rd Constitution Amendment Act 2005
(B) 86th Constitution Amendment Act 2002
(C) 87th Constitution Amendment Act 2003
(D) 97th Constitution Amendment Act 2011
Answer: (B)

37. The National Energy Conservation Day is observed on __________.
(A) October 14th
(B) December 14th
(C) November 13th
(D) December 23rd
Answer: (B)

38. Entomology is the science that studies __________.
(A) Related to plants (B) Behaviour of human beings
(C) Insects (D) None of these
Answer: (C)

39. Excessive consumption of alcoholic drinks causes damage to __________.
(A) Heart (B) Kidney 
(C) Liver (D) Lungs
Answer: (C)

40. A computer used by people who travel from one place to another is :
(A) Super computer (B) Work station 
(C) Laptop (D) Desk top
Answer: (C)

41. The first longest Express way in India :
(A) Delhi - Mumbai (B) Varanasi - Gaya
(C) Lucknow - Agra (D) Bombay - Thane
Answer: (C)

42. Name the high-speed train announced in the Indian Railway budget 2016-17.
(A) Varun (B) Surya 
(C) Chakra (D) Tejas
Answer: (D)

43. In which year was the paper currency first introduced in India ?
(A) 1830 (B) 1910 
(C) 1861 (D) 1896
Answer: (C)

44. The Union Government launched a pilot programme to run two wheelers on CNG in which city ?
(A) Bombay (B) Varanasi 
(C) New Delhi (D) Calcutta
Answer: (C)

45. In which Indian states major spoken language is Kumaoni ?
(A) Kashmir (B) Assam 
(C) Goa (D) Uttarakhand
Answer: (D)

46. The average life Expectancy in Kerala :
(A) 68.3 (B) 69.1 
(C) 71.4 (D) 74.9
Answer: (D)

47. Who is the Chairman of the Kerala State Film Academy ?
(A) Kamal (B) Mohanlal 
(C) Sibi Malayil (D) Lenin Rajendran
Answer: (A)

48. Which city in Kerala got the clean city award instituted by the Centre for Science and Environment ?
(A) Thrissur (B) Alappuzha
(C) Thiruvananthapuram (D) Malappuram
Answer: (B)

49. The biggest hydroelectric project of Kerala is :
(A) Sasthamkota (B) Edamalayar 
(C) Idukki (D) Pallivasal
Answer: (C)

50. The Sabarigir Project is in the river :
(A) Periyar (B) Chalakudi 
(C) Pampa (D) Kuttiyadi
Answer: (C)

51. At which place Chattampi Swamikal attained Samadhi ?
(A) Kilimanoor (B) Kannammoola 
(C) Panmana (D) Varkala
Answer: (C)

52. Who was the founder of Sidhasramam at Alathur ?
(A) Brahmananda Sivayogi (B) Chattampi Swamikal
(C) Sri Narayana Guru (D) Ayyankali
Answer: (A)

53. Who founded the Sadhu Jana Paripalana Yogam ?
(A) K. Kelappan (B) Sri Narayana Guru
(C) Ayyankali (D) Mannathu Padmanabhan
Answer: (C)

54. Sri Narayana Guru was born at :
(A) Varkala (B) Chempazhanthi 
(C) Aruvippuram (D) Kollam
Answer: (B)

55. The Social reformer in Kerala referred to as Kerala Gandhi is :
(A) Sahodaran Ayyappan (B) K. Kelappan
(C) Pattom Thanupillai (D) Mannathu Padmanabhan
Answer: (B)

56. Which Article of Indian Constitution refers Special Commission for ST’s ?
(A) Article 338 (B) Article 328 
(C) Article 55 (D) Article 410
Answer: (A)

57. Pradhan Mantri Surakshit Matritva Abhiyan is launched by the Ministry of Health and Family Welfare (MOHFW) to provide fixed-day assured.
(A) Comprehensive and quality antenatal care to all pregnant women
(B) to provide an environmentally safe and protected ‘pucca house’ to every household by 2022
(C) to absorb excess liquidity in the banking system following demonetisation
(D) release the sex workers from their practise and provide them with alternative source of livelihood
Answer: (A)

58. International Day for the Elimination of Violence Against Women (IDEVAW) is observed on :
(A) September 12 (B) November 15 
(C) November 25 (D) September 22
Answer: (C)

59. Who is the new Chairman of the UPSC ?
(A) Deepa Malik (B) Radhika Menon
(C) Priyesha Deshmukh (D) Alka Sirohi
Answer: (No Answer)

60. Which Indian has made into Forbes top 10 highest paid actresses of the world ?
(A) Anjun Chopra (B) Aishwarya Rai
(C) Jennifer Lawrence (D) Deepika Padukone
Answer: (D)
<Next Page><0102030405060708, 0910, 11, 1213, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF

No comments:

Post a Comment