∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-14)

2018 - February (Question Paper-14)

* KERALA PSC - HSST - ENGLISH - KERALA HSE
Date of Test : 28.02.2018 Wednesday

1. The C.M.S Missionary who propagated the idea of primary education in Alleppey.
(A) James Roberts (B) Claudius Buchanan
(C) Thomas Norton (D) W.T. Ringletaube
Answer: (C)

2. The event which led to the Temple Entry Proclamation by the Kochi Raja in 1947 - 48.
(A) Guruvayur Satyagraha (B) Paliyam Satyagraha
(C) Vaikom Satyagraha (D) Payannur Satyagraha
Answer: (B)

3. The autobiography ‘Atmakatha’ was written by :
(A) Arya Pallam (B) Akkamma Cheriyan
(C) Lalithambika Antharjanam (D) Anna Chandy
Answer: (D)

4. The Social reformer who adopted the method of ‘Misrabhojanam’ to fight against the evils of caste system.
(A) Sahodara Ayyappan (B) Ayyankali
(C) Chattampi Swamikal (D) Sree Narayana Guru
Answer: (A)

5. Kerala Sahitya Charitram was his monumental work published in Five volumes after his death.
(A) Chandu Menon (B) Ulloor S. Parameswara Iyer
(C) G. Sankara Kurup (D) Kesav Dev
Answer: (B)

6. One of the potential sites for Biosphere Reserves selected by the Ministry of Forests and Environment in India.
(A) Marina Beach (B) Tajpur Beach
(C) Kovalam Beach (D) Colva Beach
Answer: (C)

7. The Classical Japanese dance drama.
(A) Talchum (B) Kabuki 
(C) Xiangsheng (D) Wayang Wong
Answer: (B)

8. The largest inland body of water in the world.
(A) Lake Michigan (B) Lake Victoria 
(C) Lake Huron (D) Caspian Sea
Answer: (D)

9. The present U.N. Secretary General Antonio Guterres was the former prime minister of :
(A) Spain (B) Portugal 
(C) Germany (D) Estonia
Answer: (B)

10. The winner of the I.B.S.F world Billards championship held at Doha.
(A) Rupesh Shah (B) Peter Gilchrist 
(C) Pankaj Advani (D) Mike Russell
Answer: ()

11. Which of the following is not regarded as a salient feature of Indian constitution ?
(A) Universal Adult Franchise (B) Quasi Federal nature
(C) Dual Citizenship (D) Judicial Review
Answer: (C)

12. The term ‘integrity’ in the preamble of Indian Constitution was inserted by the :
(A) 39th Amendment Act  (B) 40th Amendment Act
(C) 41st Amendment Act  (D) 42nd Amendment Act
Answer: (D)

13. Which of the following statement is false regarding Emergency Provisions in Indian Constitution ?
(A) Before the expiry of one month from the date of declaration of emergency, both the Houses of Parliament need to approve it by resolution.
(B) The fundamental rights guaranteed under Article 19 would be non-existent against the State during the operation of proclamation of emergency.
(C) The proclamation of emergency is not subjected to judicial review.
(D) During the operation of proclamation of emergency the State government will be under the complete control of the Union Executive.
Answer: (C)

14. Which of the following is not regarded as an office of profit for the election of the President of India ?
(A) Vice President (B) Governor of any State
(C) Minister of any State (D) None of the above
Answer: (D)

15. “No person accused of any offence shall be compelled to be a witness against him.”  This right is provided in :
(A) Article 19 of the Indian Constitution
(B) Article 20 of the Indian Constitution
(C) Article 21 of the Indian Constitution
(D) Article 22 of the Indian Constitution
Answer: (B)

16. Who among the following is not a member of the committee for the appointment of the Chief Information Commissioner under the Right to Information Act, 2005 ?
(A) The Prime Minister
(B) The leader of Opposition in the Lok Sabha
(C) The Speaker of Lok Sabha
(D) A Union Cabinet Minister nominated by the Prime Minister
Answer: (C)

17. The officer appointed by the state government under the Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005 is called :
(A) Probationary Officer (B) Protection Officer
(C) Welfare Officer (D) Shelter Officer
Answer: (B)

18. An individual is considered as ‘child’ under the Protection of Child from Sexual Offence Act, 2012, if he or she is below the age of :
(A) 14 (B) 15 (C) 16 (D) 18
Answer: (C)

19. According to Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act, 2005 the state government shall make schemes for providing employment for not less than _________ days to every household in the rural area in a financial year.
(A) 160 days (B) 100 days 
(C) 60 days (D) 90 days
Answer: (B)

20. Which one of the following is not a salient feature of the National Food Security Act, 2013 ?
(A) Every State government shall constitute a State Food Commission
(B) The eldest woman member who is not less than 18 years of age shall be the head of the household for the purpose of issue of ration card
(C) Every State government shall appoint or designate an officer to be the District Grievance Redressal Official
(D) Any Public Servant or authority found guilty of not implementing the provisions of this Act will get a punishment of 6 months imprisonment and fine up to ` 1000.
Answer: (D)
<Next Page><0102030405060708, 0910111213, 14> 
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
2018 - January (Question Papers)
2018 - March (Question Papes)
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (English) ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment