∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-9)

2018 - February (Question Paper-9)

* KERALA PSC - ASSISTANT ENGINEER- ELECTRICAL- PLANTATION CORPORATION OF KERALA LTD
Date of Test  21.02.2018   Wednesday

1. The idea of the suspension of Fundamental Rights during the emergency is taken from which
of the following constitution ?
(A) German (B) American 
(C) British (D) Australian
Answer: (A)

2. Who among the following is known as ‘Modern Manu’ ?
(A) Jawaharlal Nehru (B) Dr. B.R. Ambedkar
(C) M.N. Roy (D) Fazal Ali
Answer: (B)

3. Which is the first nation in the world to implement the R.T.I. ?
(A) Sweden (B) The Netherlands
(C) Switzerland (D) Denmark
Answer: (A)

4. Who is known as the Father of Kerala Literacy ?
(A) Vakkom Abdul Khader Moulavi
(B) Kuriakose Elias Chavara
(C) M.C. Joseph
(D) P.K. Chathan Master
Answer: (B)

5. Who among the following led the historic ‘Pattini Jatha’ from Kannur to Madras ?
(A) K. Kelappan (B) A.K. Gopalan
(C) P. Krishna Pillai (D) T.K. Madhavan
Answer: (B)

6. The founder editor of the journal ‘Yuktivadi’ is :
(A) Sahodaran Ayyappan (B) K. Kelappan
(C) Ayyankali (D) C. Kesavan
Answer: (A)

7. Who is known as the ‘Jhansi Rani of Travancore’ ?
(A) Arya Pallam (B) A.V. Kuttimalu Amma
(C) Lalithambika Antharjanam (D) Akkamma Cheriyan
Answer: (D)

8. Which of the following state is known as the ‘granary of India’ ?
(A) Tamil Nadu (B) Andhra Pradesh 
(C) West Bengal (D) Punjab
Answer: (D)

9. Which Indian city is known as the ‘Manchester of South India’ ?
(A) Coimbatore (B) Bangalore 
(C) Hyderabad (D) Chennai
Answer: (A)

10. Who founded the ‘Sree Narayana Gurukulam’ ?
(A) Nataraja Guru (B) Nitya Chaitanya Yati
(C) Ananda Theertha (D) Vellapalli Natesan
Answer: (A)

11. Who is known as the ‘Kavitilaka’ ?
(A) Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai
(B) Keralavarma Valiyakoyithampuran
(C) Pandit Karuppan
(D) Dr. Ayyathan Gopalan
Answer: (C)

12. Who among the following started the journal ‘Sadhujana Dootan’ ?
(A) Sahodaran Ayyappan (B) Pampady John Joseph
(C) M.C. Joseph (D) Velukutty Arayan
Answer: (A)

13. Which of the following newspaper is known as ‘the Bible of the depressed’ ?
(A) Malayali (B) Rajyasamacharam
(C) Kerala Kaumudi (D) Mithavaadi
Answer: (D)

14. The ‘Melmundu Kalapam’ of Travancore during the 19th century was conducted by :
(A) Arayas (B) Ezhavas 
(C) Nadars (D) Pulayas
Answer: (C)

15. Who is the first Kerala Chief Minister to be a participant in the 35th World Economic Forum held at Davos in Switzerland ?
(A) E.K. Nayanar (B) A.K. Antony
(C) Oommen Chandy (D) V.S. Achuthanandan
Answer: (C)

16. Which of the following temple is known as the ‘Palani of Kerala’ ?
(A) The Jagannath temple, Thalassery
(B) Sree Krishnaswamy temple, Ambalappuzha
(C) Sree Peralassery temple, Kannur
(D) Subrahmanya Swami temple, Haripad
Answer: (D)

17. Which of the following language is the most spoken Dravidian language ?
(A) Tamil (B) Telugu 
(C) Malayalam (D) Kannada
Answer: (B)

18. ‘Salim Ali National Park’ is located in which Indian state ?
(A) West Bengal (B) Uttar Pradesh 
(C) Bihar (D) Jammu and Kashmir
Answer: (D)

19. The Indian cricketer who got the Arjuna Award in 2016 is :
(A) M.S. Dhoni (B) Virat Kohli
(C) Ajinkya Rahane (D) Yuvraj Singh
Answer: (C)

20. Who is known as the ‘Father of Indian Renaissance’ ?
(A) Rajaram Mohan Roy (B) Dayananda Saraswathy
(C) Swami Vivekananda (D) Rabindranath Tagore
Answer: (A)
<Next Page><0102030405060708, 09, 10111213, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here

No comments:

Post a Comment