Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-10)

2018 - February (Question Paper-10)

* SENIOR LECTURER IN PAEDIATRIC SURGERY- MEDICAL EDUCATION
Date of Test : 22.02.2018   Thursday

1 The term "kudipallikoodam is associated with:
(A) Pandit Karuppan
(B) Poikayil Yohannaan
(C) Mannath Padmanabhan
(D) Ayyankali
Answer: (D)

2. Which of the following date is celebrated as "Andhyodaya Day" ?
(A) August 25 (B) October 24 
(C) September 2 (D) September 30
Answer: (C)

3. The real name of M.N. Roy, who introduced "Peoples Plan in India" 
(A) Ardheshir Dalal
(B) Narendranath Bhattacharya 
(C) Jagendranath Batia 
(D) Jayaprakash Narayanan
Answer: (B) 

4. Who among the' following lS the author of "Panchakalyani Nirupanam" ? 
(A) Ayyankali (D) (B)Vaghatananthan
(C) Mannathu Padmanabhan (D) Pandit Karuppan 
Answer: (C)

5. Which one among the following is not included in "Twenty Point Programme" introduced by Former Prime Minister Indira Gandhi?
(A) Poverty Eradication
(B) Equality for Women
(C) Protection of Wildlife 
(D) Protection of Environment
Answer: (C)

6."The Rashtriya Krishi Vikas Yojana" (RKVY) is introduced in India by:
(A) Nareendra Modi
(B) A.B. Vajpayee
(C) Manmohan singh 
(D) Rajeev Gandhi
Answer: (C)

7. The book "Kasimahatmyam ' written by :
(A) Avya Vaikundar
(B) Thycaud Ayya 
(C) Brahrnananda Sivayogi
(D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (D)

8. The Study of "Glossology" is related to 
(A) Nose (B) Eyes
(C) Kidney  (D) Tongue
Answer: (D)

9. Who among the following discovered "Radioactivity"?
(A) Henry Baker
(B) Madam Curry
(C) Irin Curry
(D) Henry Parker
Answer: (A)

10. Which day celebrated as "Deshprem Day" ? 
(A) January 23 (B) Janury 29 
(C) January 10 (D) january 20 
Answer: (A)

11. Which of the following Natrional Park of Kerala included in the UNESCO'S World Health Bio-diversity Programme?
(A) Eravikulam  (B) Mathikettan Chola
(C) Silent Valley  (D) Anamudi Chola
Answer: (C)

12. The Arabs conquered Sind took place in the year
(A) 762 AD (B) 712 AD 
(C) 1191 AD(D) 768 AD
Answer: (B)

13. The Indian Parliament passed the State Re-organisation Act in the year: 
(A) 1956 (B) 1955 
(C) 1954 (D) 1953
Answer: (B)

14. Who is known as "Kumara Gurudevan" ? 
(A) Poikayil Yohannan (B) Pandit Karuppan
(C) Sahodaran Ayyappan (D) Ayyankali
Answer: (A)

15. Who is considerd as "Andha Kesari" ? 
(A) Sreenivasa Ramalu 
(B) S Vasudev 
(C) T. Prakasam
(D) Ayyankali 
Answer: (C)

16 The Planning Commission of India was set up in---- 
(A) 1950 (B) 1951 
(C) 1948 (D) 1964
Answer: (A)

17. Who among the following founded "The Servants of India Society" ? 
(A) Gopalakrishna Gokhale (B) Bala Gangadhar Tilak 
(C) Annie Besant (D) Vinobha bhave
Answer: (A)  

18. Who among the followmg was born on 14th Nov. 1889?
(A) Mahatma Gandhi (B) Lala lajpat Rai 
(C) Jawaharlal Nehru (D) Bala Gangadhar Tilak
Answer: (C) 

10. The autobiographical work "Long walk to freedom" is written by:
(A) Mahatma gandhi 
(B) Nelson Mandela
(C) Martin Luthor King 
(D) Zulficar Ali Bhutto 
Answer: (B)

20, Which of the following social reformer of Kerala founded the Sadhu jana Samajam ?
(A) Mannathu Padmanabhan (B) Pandit Karuppan 
(C) Vagbhatananthan (D) Ayyankali
Answer: (D)
<Next Page><0102030405060708, 09, 10, 111213, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here

No comments:

Post a Comment