∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-13)

2018 - February (Question Paper-13)

* KERALA PSC - HSST HINDI- HSE
Date of Test : 27.02.2018   Tuesday

1. State the amendment that added the word ‘secular’ in the preamble to the Constitution.
(A) 42nd amendment act, 1976 (B) 44th amendment act, 1978
(C) 1st amendment act, 1951 (D) 16th amendment act, 1963
Answer: (A)

2. Right to practice any profession can be reasonably restricted on the ground of :
(A) Public order (B) In the interest of the general public
(C) Decency or morality (D) Contempt of court
Answer: (B)

3. Which article can be amended by a simple majority in the Parliament ?
(A) Article 73 (B) Article 54 
(C) Article 4 (D) Article 241
Answer: (C)

4. Which authority is competent to make decision on question as to disqualification of Member of Parliament under article 102 ?
(A) Speaker (B) President
(C) Governor (D) None of the above
Answer: (B)

5. Under Indian Constitution who is empowered to make a proclamation of financial emergency ?
(A) Prime Minister (B) Finance Minister
(C) President (D) Reserve Bank Governor
Answer: (C)

6. In which provision of Transplantation of Human Organs Act, 1994 provides punishment for commercial dealings in human organs ?
(A) Section 18 (B) Section 19 
(C) Section 20 (D) Section 22
Answer: (B)

7. Which provision of the National Food Security Act, 2013 deal with Women Empowerment ?
(A) Section 15 (B) Section 8 
(C) Section 13 (D) Section 11
Answer: (C)

8. Under Right to Information Act (RTI Act), what is the time limit prescribed for giving reply
to the applicant ?
(A) 30 days (B) 60 days 
(C) 90 days (D) 15 days
Answer: (A)

9. Which provision of the RTI Act, gives exemption from disclosure of information regarding confidential matters ?
(A) Section 6 (B) Section 9 
(C) Section 10 (D) Section 8
Answer: (D)

10. Under Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005 which court is competent to grant orders and to try offences under this Act ?
(A) Court of judicial Magistrate of First Class
(B) Court of Chief Judicial Magistrate
(C) Family Court
(D) District and Sessions Court
Answer: (A)

11. “Muslim Janavum Vidhyabyasavum” a notable work of :
(A) Makthi Thangal (B) Dr. C.K. Kareem
(C) Veliyamkode Umer Khasi (D) Prof. U. Muhammed
Answer: (A)

12. Who made primary education compulsory in Travancore ?
(A) Colonel Manro (B) Swathi Tirunal
(C) Rani Guri Parvathi Bai (D) Rani Laksmi Bai
Answer: (C)

13. Who is known as Lincoln of Kerala ?
(A) Sree Narayanaguru (B) Pandit Karuppan
(C) Sahodaran Ayyappan (D) Vaikunda Swamikal
Answer: (B)

14. Which woman leader became popular with Karivellur Struggle ?
(A) K.R. Gauri Amma (B) A.V. Kuttimalu Amma
(C) Kaumudi Teacher (D) K. Devayani
Answer: (D)

15. An exiled Mappila leader from Malabar by British collector H.V. Conoly :
(A) Sayyid Alavi Thangal (B) Sayyid Jiffri Thangal
(C) Sayyid Shihab Thangal (D) Sayyid Fazal Thangal
Answer: (D)

16. The name given to the Cochlear Implantation Programme of Kerala Government is :
(A) Thaloolam (B) Sruthi Tharangam
(C) Sneehasparsham (D) Sanadhabalyam
Answer: (B)

17. Who won the Nobel Prize for literature in 2017 ?
(A) Kazuo Ishiguro (B) Sara Danius
(C) Bob Dylan (D) Richard Henderson
Answer: (A)

18. Who is the author of the book ‘We the People’ ?
(A) Thomas Hardy (B) Nani Palkhivala 
(C) J.R.D. Tata (D) Khuswant Singh
Answer: (B)

19. FIFA’s best footballer for the year 2017 :
(A) Lionel Messi (B) Luis Suarez
(C) Cristiano Ronaldo (D) Sergio Aguero
Answer: (C)

20. Which American country signed in Paris Climate Change Agreement in October 2017 ?
(A) Nicaragua (B) Panama 
(C) Honduras (D) Costa Rica
Answer: (A)
<Next Page><0102030405060708, 09101112, 13, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here

No comments:

Post a Comment