∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-12)

2018 - February (Question Paper-12)

* KERALA PSC - HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER -CHEMISTRY-HIGHER SECONDARY SCHOOL EDUCATION
Date of Test : 26/02/2018 Monday

1. Under Art : 321 of the Constitution of India, the power to extend functions of the Union Public Service Commission has been vested in the :
(A) Chairman of the Commission (B) President of India
(C) Parliament (D) Ministry of Home Affairs
Answer: (C)

2. Consider the following statements :
(a) The President can commute death sentence to the life imprisonment.
(b) The Governor cannot commute death sentence to the life imprisonment.
(c) The President’s power to pardon extends to punishment or sentence by Court Martial.
Which one of the statements given above is/are correct ?
(A) (b) only (B) (a) and (c) only
(C) (b) and (c) only (D) (a), (b) and (c)
Answer: (D)

3. Salient feature of Indian Constitution have been borrowed from various sources.  Which of the following is wrongly matched ?
(A) Emergency provisions  - Germany
(B) Fundamental rights  - USA
(C) Structural parts  - Government of India Act, 1935
(D) Bicameralism and relation  - Canadian Constitution between executive and legislature
Answer: (D)

4. Which of the following are correctly matched ?
(a) Tenth Schedule - Added by 52nd Amendment Act
(b) Nineth Schedule - Added by 1st Amendment Act
(c) Art : 15(5) - Added by 93rd Amendment Act
(d) Twelfth Schedule - Added by 74th Amendment Act
Codes :
(A) (a) and (b) (B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (c) and (d) (D) (a), (b), (c) and (d)
Answer: (D)

5. Under Indian Constitution which is not a ground on which the state can place restriction on freedom of religion ?
(A) Public Order (B) Morality
(C) Health (D) Economic justice
Answer: (D)

6. What is the time span mentioned in the RTI Act, 2005 for making orders, for removing difficulties in giving effect to the provisions of the RTI Act, 2005 ?
(A) 1 year from the commencement of the Act
(B) 2 years from the commencement of the Act
(C) 3 years from the commencement of the Act
(D) 4 years from the commencement of the Act
Answer: (B)

7. Under protection of Women from Domestic Violence Act, 2005, who will present application to magistrate ?
(A) Aggrieved person
(B) Protection officer
(C) Other person on behalf of the aggrieved person
(D) Either (A) or (B) or (C)
Answer: (D)

8. Protection of Children from Sexual Offences Act, 2012 came into effect from :
(A) November 14th 2012 (B) October 2nd 2012
(C) November 1st 2012 (D) October 10th 2012
Answer: (A)

9. Who can apply to court for injunction under Sec : 22 A of Air [Prevention and Control of Pollution] Act, 1981 ?
(A) Pollution Control Board (B) Any Person
(C) State Government (D) Central Government
Answer: (A)

10. Which of the following statement is false ?
(A) Under Transplantation of Human Organs Act, 1994, a foreigner cannot get a local donor in India.
(B) Human blood is ‘drug’ under Drugs and Cosmetic Act.
(C) Cadaveric organ donation means pledging of organs for Transplantation after confirmation of brain death.
(D) A person between the age of 18 - 65 years can donate blood.
Answer: (D)

11. The Nampoothiri woman who is nominated to the Cochin Legislative assembly to render advice on the Nampoothiri bill :
(A) Lalitha Prabhu (B) Lalithambika Antharjanam
(C) Arya Pallem (D) K. Devayani
Answer: (C)

12. Who among the following poets is known as RASHTRAKAVI ?
(A) Pallath Raman (B) K.P. Karuppan
(C) M. Govinda Pai (D) N.V. Krishna Warrier
Answer: (C)

13. Purogamana Sahitya Samiti (Progressive Writers Association) was founded in the year :
(A) 1937 (B) 1928 
(C) 1932 (D) 1941
Answer: (A)

14. Which of the following townships has a college named after Velu Thampi Dalawa ?
(A) Neyyattinkara (B) Dhanuvechapuram
(C) Attingal (D) Parassala
Answer: (B)

15. Patriotic poem “Varika Varika Sahachare” is written by :
(A) Amsi Narayana Pillai (B) Bodheswaran
(C) Abhaya Dev (D) Vayalar Ramavarma
Answer: (A)

16. The Newspaper “Samadarsi” started in 1923 was founded by :
(A) C.V. Kunjuraman (B) K. Ramakrishna Pillai
(C) K. Krishnan (D) Kesari A. Balakrishna Pillai
Answer: (D)

17. Sarvodaya leader M.P. Manmadhan is associated with :
(A) Khadi Movement (B) Prohibition Movement
(C) Hindi Movement (D) Abstention Movement
Answer: (B)

18. Kerala Provincial Congress Committee came into existence in :
(A) 1919 (B) 1928 
(C) 1924 (D) 1921
Answer: (D)

19. “Hunger March” of 1936 from Kannur to Chennai was led by :
(A) K. Kelappan (B) P. Krishna Pillai
(C) N.C. Shekhar (D) A.K. Gopalan
Answer: (D)

20. The book “Gandhi and Anarchy” is written by :
(A) C. Achutha Menon (B) C. Shankaran Nair
(C) K.M. Panicker (D) V.K. Krishna Menon
Answer: (B)
<Next Page><0102030405060708, 091011, 12, 13, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
CURRENT AFFAIRS - PDF
Related Links

No comments:

Post a Comment