Friday, 2 March 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - FEBRUARY (Question Paper-5)

2018 - February (Question Paper-5)

* KERALA PSC - LINEMAN -PUBLIC WORKS DEPARTMENT- ELECTRICAL WING
Date of Test : 07/02/2018 Wednesday

1. Which of the following peak is also known as ‘Dapsang’ ?
(A) The Everest (B) Godwin Austen 
(C) Anamudi (D) Kanchenjunga
Answer: (B)

2. How many islands are there in the Lakshadweep ?
(A) 34 (B) 32 (C) 36 (D) 38
Answer: (C)

3. The smallest neighbouring country of India is :
(A) Nepal (B) Bangladesh 
(C) Myanmar (D) Bhutan
Answer: (D)

4. The Revolt of 1857 broke out at :
(A) Kanpur (B) Delhi 
(C) Meerut (D) Jhansi
Answer: (C)

5. When was the Jallianwala Bagh massacre ?
(A) April 13, 1918 (B) April 13, 1919 
(C) April 19, 1913 (D) April 18, 1919
Answer: (B)

6. Who gave Indian National Congress its name ?
(A) Dadabhai Naoroji (B) A.O. Hume
(C) W.C. Banerjee (D) Firoz Shah Mehta
Answer: (A)

7. Who coined the term ‘PAKISTAN’ for the first time ?
(A) Muhammad Iqbal (B) Muhammad Ali Jinnah
(C) Choudhry Rahmat Ali (D) Khan Abdul Ghaffar Khan
Answer: (C)

8. At where the congress met in 1920, which decided to conduct a Non-Co-operation movement against the British ?
(A) Bombay (B) Calcutta 
(C) Nagpur (D) Chauri Chaura
Answer: (C)

9. Who is known as ‘Bardoli Gandhi’ ?
(A) Sardar Vallabhbhai Patel (B) Dr. Rajendra Prasad
(C) C. Rajagopalachari (D) Baba Amte
Answer: (A)

10. The Prime Minister of India, who implemented the Twenty Point Programme in 1975 ?
(A) Rajiv Gandhi (B) Indira Gandhi
(C) Dr. P.V. Narasimha Rao (D) Dr. Manmohan Singh
Answer: (B)

11. When was Rabindranath Tagore’s visit to Sree Narayana Guru ?
(A) 1925 (B) 1924 
(C) 1922 (D) 1921
Answer: (C)

12. Which Kerala social reformer described the British rule as ‘Rule of White Devil’ or ‘Ven Neechan’ ?
(A) Ayyankali (B) Pandit Karuppan
(C) Vaikunda Swamikal (D) Vagbhatananda
Answer: (C)

13. Who among the following person is known as the ‘Political Father of the Ezhavas’ ?
(A) Sree Narayana Guru (B) Kumaran Asan
(C) Dr. Palpu (D) C. Kesavan
Answer: (C)

14. Who conducted the famous ‘Thali Road Strike’ ?
(A) C. Krishnan (B) T.K. Madhavan
(C) Kurumban Daivathan (D) Arattupuzha Velayudha Panicker
Answer: (A)

15. Who is known as the ‘Father of Kerala Literacy’ ?
(A) Brahmanda Sivayogi (B) Kuriakose Elias Chavara
(C) Vakkom Abdul Khader Moulavi (D) Swadesabhimani Ramakrishna Pillai
Answer: (B)

16. Which of the following country, recently levied environment tax for preventing pollution ?
(A) China (B) America 
(C) Sweden (D) Brazil
Answer: (A)

17. The ‘G-20’ meeting of 2016 was held at :
(A) Paris (B) New York 
(C) Tokyo (D) Shanghu
Answer: (D)

18. ‘Why I am an Atheist’ ?  Is the autobiography of :
(A) Bhagat Singh (B) Milkha Singh
(C) Chandrasekhar Azad (D) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (A)

19. Which Indian City is known as the ‘Mecca of Indian foot ball’ ?
(A) Chennai (B) Calcutta 
(C) Kochi (D) Bangalore
Answer: (B)

20. Where is the central office of the Reserve Bank of India ?
(A) Mumbai (B) Calcutta 
(C) Delhi (D) Pune
Answer: (A)
<Next Page><01020304, 05, 060708, 0910111213, 14>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here

* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here

No comments:

Post a Comment