Thursday, 19 April 2018

Constitution of India- Questions and Answers 40

961.Who addresses the first parliament meeting after election?
(a) Speaker (b) President
(c) Prime Minister (d) Vice President
Answer: (b)

962.The Governor is generally a person from:
(a) The Parliament (b) Same state
(c) The ruling party (d) Outside the state
Answer: (d)

963.A bill becomes law when it:
(a) is passed by both houses (b) is passed by Lok Sabha
(c) is passed by Rajya Sabha  (d) gets the president s assent
Answer: (d)

964.The maximum age limit for election to the office of the Vice President of India:
(a) 65      (b) 75       (c) 80      (d) No limit
Answer: (d)

965.Domestic Violence Act (2005) was passed for:
(a) Protection of trafficking among women
(b) Prohibit the giving and taking of dowry
(c) Protection of women from family members
(d) Protecting the rights of divorced women
Answer: (c)

966. The Article in the Constitution of India which provides for the appointment of a special officer for Scheduled Castes and Scheduled Tribes by the President of India:
(a) 164         (b)341      
 (c) 342       (d) 338
Answer: (d)

967. In the original constitution the minimum voting age was fixed at:
(a) 18years (b) 21 years
(c) 25 years (d) None of the above
Answer: (b)

968. Which one of the following was not included in the Drafting Committee of Indian Constitution?
(a) Dr.B.R.Ambedkar   (b) Jawaharlal Nehru
(c) N Madhava Rao     (d) K.M. Munshi
Answer: (b)

969. Right to Education Act (RTA) has become legally enforceable law from:
(a) Since independence    (b) 1 April 2010
(c) 1st  January 2010   (d) 26th January 19050
Answer: (b)



970. The Government servants in India can:
(a) directly participate in politics   (b) not participate in politics
(c) become MLAs       (d) become members of Panchayats
Answer: (b)

971. The power to control the expenditure of the Government of India rests exclusively with the:
(a) President (b)  Prime Minister
(c) Parliament (d) CAG
Answer: (c)

972. The provisions concerning the suspension of Fundamental Rights during emergencies was borrowed  from the constitution of:
(a) USA (b) Canada
(c) Ireland (d) Weimar Constitution
Answer: (d)

973. Which Article exempts Jammu and Kashmir from the category of ordinary states?
(a) 161       (b) 152      
(c) 173       (d) 184
Answer: (b)

974. The National Human Rights Commission Chairman will be:
(a) A former judge of Supreme Court
(b) A sitting judge of Supreme Court
(c) A former Chief Justice of Supreme Court
(d) A former Chief Justice of High Court
Answer: (c)

975. Article 164 of the Constitution of India provides separate ministers for tribal welfare in
the states of:
(a) Rajastan,Kerala, Nagaland
(b) Orissa, Bihar, Meghalaya
(c) Bihar, Madhya Pradesh, Orissa
(d) M.P., Assam, Orissa
Answer: (c)

976. The National Policy for the empowerment of woman was issued in the year:
(a) 1998     (b) 2000     
(c) 2001     (d) 2005
Answer: (c)

977. Rajya Sabha Members are elected by means of:
(a) First past the post system
(b) Functional representation
(c) Single Transferrable Vote system
(d) List system
Answer: (c)

978.The position of Vice President of India is generally resembles the position of the Vice
President of which of the following countries?
(a) USA (b) Canada
(c) France (d) Japan
Answer: (a)

979. The power of Rajya Sabha in dealing with money bill is:
(a) Equivalent power with Lok Sabha
(b) Only can withhold for 14days
(c) Can introduce only in Rajya Sabha
(d) Decides the bill money bill or not
Answer: (b)
980.What are the objects of the Right to Information Act 2005?
(a) Openness of administration
(b) Transparency in administration
(c) Accountability in administration
(d) All of the above
Answer: (d)

981.The National Commission for Scheduled Caste and Scheduled Tribe came into existence as per amendment of the Constitution.
(a) 65th       (b) 42nd       (c) 66th      (d) 93rd
Answer: (a)

982.One of the following is not included in Writ:
(a) Mandamus (b) Certiorari
(c) Plebiscite (d) Prohibition
Answer: (c)

983.The nature of India as a secular state:
(a) Anti-religious (b) Irreligious
(c) Equal respect to all religions   (d) Pro-religious
Answer: (c)

984.Article 52 of the Constitution is related to:
(a) Speaker (b) Council of Ministers
(c) Prime Minister (d) President
Answer: (d)

985. Judiciary in India is:
(a) Independent (b) Committed
(c) Subordinated (d) None of these
Answer: (a)
<Next Page><01, ....., 373839, 40, 41424344>
Constitution of India- Questions and Answers in Malayalam - Click here  


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment