∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about India -Questions and Answers -35 (Indian States and Capitals)


Indian States and Capitals
851. The capital of Andhra Pradesh:
(a) Visakhapatnam (b) Kurnul
(c) Rajamundry (d) Hyderabad
Answer: (d)

852. The capital of Arunachal Pradesh:
(a) Dispur (b) Itanagar
(c) Shillong (d) Kohima
Answer: (b)

853. The capital of Assam:
(a)Guwahati (b) Aiswal
(c) Dispur (d) Shillong
Answer: (c)

854. The capital of Bihar:
(a)Raipur (b) Ranchi
(c) Patna (d) Lucknow
Answer: (c)

855. Raipur is the capital of ........
(a) Jharkhand (b) Chhatisgarh
(c) Bihar (d) Uttarakhand
Answer: (b)

856. The capital  of Goa:
(a) Vasco da Gama (b) Margao
(c) Ponda (d) Panaji
Answer: (d)

857. The capital of Gujarat:
(a)Ahmedabad (b) Surat
(c) Vadodara (d) Gandhinagar
Answer: (d)

858. The capital of Haryana and Punjab:
(a) Chandigarh (b) Karnal
(c) Panipat (d) Faridabad
Answer: (a)

859. The capital of Himachal Pradesh:
(a) Dharmasthala (b) Shimla
(c) Kangra (d) Bilaspur
Answer: (b)


860. Summer capital of Jammu and Kashmir:
(a) Jammu (b) Srinagar
(c) Leh (d) Udhampur
Answer: (b)

861. The capital of Jharkhand:
(a) Ranchi (b) Jamshedpur
(c) Dhanbad (d) Bokaro
Answer: (a)

862. The capital of Karnataka:
(a) Mysore (b) Srirangapatnam
(c) Mangalore (d) Bangalore
Answer: (d)

863. The capital of Madhya Pradesh:
(a) Gwalior (b) Jabalpur
(c) Bhopal (d) Vidisha
Answer: (c)

864. The capital of Maharashtra:
(a) Nagpur (b) Nasik
(c) Mumbai (d) Pune
Answer: (c)

865. The capital of Manipur:
(a) Shillong (b) Imphal
(c) Kohima (d) Itanagar
Answer: (b)

866. The capital of Meghalaya:
(a) Kohima (b) Shillong
(c) Itanagar (d) Imphal
Answer: (b)

867. The capital of Mizoram:
(a) Aiswal (b) Kohima
(c) Dispur (d) Gangtok
Answer: (a)

868. The capital of Nagaland:
(a) Dispur (b) Gangtok
(c) Kohima (d) Shillong
Answer: (c)

869. The capital of Orissa:
(a) Puri (b) Cuttack
(c) Rourkela (d) Bhuvaneswar
Answer: (d)


870. The capital of Rajastan:
(a)Jodhpur (b) Kota
(c) Udaipur (d) Jaipur
Answer: (d)

871. The capital of Sikkim:
(a) Gangtok (b) Dispur
(c) Itanagar (d) Kohima
Answer: (a)

872. The capital of Tamil Nadu:
(a) Coimbatore (b) Madurai
(c) Chennai (d) Thiruchirappally
Answer: (c)

873. The capital of Tripura:
(a) Itanagar (b) Kohima
(c) Gangtok (d) Agarthala
Answer: (d)

874. The capital of Uttarakhand:
(a) Nainital (b) Haridwar
(c) Dehra Dun (d) Rishikesh
Answer: (c)

875. The capital of West Bengal:
(a) Bhuvaneswar (b) Patna
(c) Darjeeling (d) Kolkata
Answer: (d)
<Next Page><01, .... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40,.....,65, 66>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
General Knowledge - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment