∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about India -Questions and Answers -41 (National Insignia 3)

National Insignia -3
1001. The national calender of India is based on .....Era:
(a) Kollam Era (b) Gregorian
(c) Saka (d) Hijra
Answer: (c)

1002. National Calendar was adopted on:
(a) 26th November 1949 (b) 26th January 1950
(c) 22nd July 1947 (d) 22nd March 1957
Answer: (d)

1003. The first month of Saka Era:
(a) Phalguna (b) Ashada
(c) Sravan (d) Chaitra
Answer: (d)

1004. The last month of Saka Era:
(a) Bhadrapada (b) Pausha
(c) Chaitra (d) Phalguna
Answer: (d)

1005. In normal year of Gregorian Calendar Chaitra 1 falls on:
(a) March 21 (b) Marh 22
(c) March 23 (d) March 20
Answer: (b)

1006. In leap year of Gregorian Calendar Chaitra 1 falls on:
(a) March 20 (b) March 21
(c) March 22 (d) March 23
Answer: (b)

1007. Saka Era was started by:
(a) Asoka (b) Harsha
(c) Rudradama (d) Kanishka
Answer: (d)

1008. Saka Era was started in:
(a) AD 58 (b) AD 72
(c) AD 78 (d) BC 58
Answer: (c)

1009. In leap years, the additional one day is added to the month of.......of Saka Era:
(a) Phalguna (b) Pousha
(c) Magha (d) Chaitra
Answer: (d)


1010. The national emblem of India is an adaptation from:
(a) Sanchi stupa (b) Saranath Lion Capital
(c) Mahabodhi Temple (d) Konark Sun temple
Answer: (b)

1011. The number of lions can be seen in the national emblem as seen from the front?
(a) 3 (b) 1
(c) 2 (d) 5
Answer: (a)

1012. The total number of species of animals can be seen in the national emblem as seen from the front:
(a) 4 (b) 5
(c) 3 (d) 2
Answer: (c)

1013. Which animal can be seen on the right side of the wheel in the bottom of the national emblem?
(a) Bull (b) Horse
(c) Elephant (d) Cow
Answer: (a)

1014. Which animal can be seen on the left side of the wheel in the bottom of the national emblem?
(a) Tiger (b) Elephant
(c) Horse (d) Cow
Answer: (c)

1015. The national emblem was adopted by the Govt. Of India on:
(a) 26th November 1949(b) 15th August 1947
(c) 26th January 1950 (d) 22nd July 1947
Answer: (c)

1016. Words in the national emblem- Sathyameva Jayate  is taken from:
(a) Katopanishad (b) Mundakopanishad
(c) Kenopanishad (d) Brihadaranyopanishad
Answer: (b)

1017. Sathyameva Jayate  means:
(a) Truth can triumph  (b) Truth alone triumphs
(c) Truth triumphs always (d) Truth means triumph
Answer: (b)

1018. In which script Sathyameva Jayate  is written?
(a) Kharoshti (b) Brahmi
(c) Devanagari (d) Dravidian
Answer: (c)

1019. Which is regarded as the national fruit of India?
(a) Jack fruit (b) Coconut
(c) Mango (d) Apple
Answer: (c)


1020. The botanical name of Mango tree:
(a) Nelumbo nucifera (b) Tectona grandis
(c) Mangifera indica (d) Cocos nucifera
Answer: (c)

1021. The national river of India:
(a) Indus (b) Ganga
(c) Brahmaputra (d) Godavari
Answer: (b)

1022. Ganga was declared as the national river of India in:
(a) 2006 (b) 2007
(c) 2008 (d) 2009
Answer: (c)

1023. National aquatic animal of India:
(a) River Dolphin (b) Turtle
(c) Tortoise (d) Shark
Answer: (a)

1024. River Dolphin was declared as the national aquatic animal in:
(a) 2008 (b) 2007
(c) 2006 (d) 2009
Answer: (d)

1025.The national language of India is Hindi in ......script.
(a) Dravidian (b) Brahmi
(c) Kharoshti (d) Devanagari
Answer: (d)
<Next Page><01, .... 3940, 41, 42434445,.....,6566>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
General Knowledge - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment