∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about India -Questions and Answers -37

901. India is .....th largest country in the world in terms of area:
(a) 6 (b) 8
(c) 7 (d) 9
Answer: (c)

902. What percent of the world area is occupied by India:
(a) 2.4 (b) 4.2
(c) 3.4 (d) 7.1
Answer: (a)

903. The north-south stretch of India is:
(a) 2933 km (b) 3287 km
(c) 3214 km (d) 3933 km
Answer: (c)

904. The total coastline of India:
(a) 6100km (b) 7516.6 km
(c) 7100 km (d) 3214 km
Answer: (b)

905. The land frontier of India:
(a) 7516.6 (b) 6100
(c) 15200 (d) 15700
Answer: (c)

906. The total number of members in the Indian Parliament:
(a) 545 (b) 550
(c) 233 (d) 790
Answer: (d)

907. The total number of members in Rajya Sabha:
(a) 233 (b) 245
(c) 235 (d) 240
Answer: (b)

908. The south Indian State with the largest number of members in the Legislative Assembly:
(a) Andhra Pradesh (b) Karnataka
(c) Tamil Nadu (d) Kerala
Answer: (c)

909. The state with the longest coast line in South India:
(a) Gujarat (b) Andhra Pradesh
(c) Tamil Nadu (d) Goa
Answer: (b)


910. The southernmost point of India is Indira Point. It is in:
(a) Tamil Nadu (b) Laksha Dweep
(c) Andaman (d) Nicobar
Answer: (d)

911. Which state has the largest number of Loksabha seats:
(a) U.P. (b) M.P.
(c) Rajastan (d) Bihar
Answer: (a)

912. The total number of members in the Legislative Assemblies of Indian States and Union Territories:
(a) 4120 (b) 4020
(c) 4190 (d) 790
Answer: (a)

913. Which country shares the longest border with India:
(a) China (b) Pakistan
(c) Bangladesh (d) Nepal
Answer: (c)

914. Which of the following countries not sharing land frontier with India:
(a) Myanmar (b) Nepal
(c) Sri Lanka (d) Bhutan
Answer: (c)

915. The most densely populated state in India as per the 2011 Census:
(a) U.P. (b) Bihar
(c) West Bengal (d) Kerala
Answer: (b)

916. Among the Commonwealth countries the rank of India in terms of area:
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Fourth
Answer: (c)

917.  Among the Commonwealth countries the rank of India in terms of population:
(a) Fourth (b) First
(c) Second (d) Third
Answer: (b)

918. The least densely populated state in India as per the 2011 Census::
(a) Goa (b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh (d) H.P.
Answer: (c)

919. The largest lake in India:
(a) Dal (b) Sambar
(c) Kolleru (d) Chilka
Answer: (d)


920. The westernmost State in India:
(a) Rajastan (b) Jammu Kashmir
(c) Tamil Nadu (d) Gujarat
Answer: (d)

921. The maximum number of nominated members in the Lower House of Indian Parliament:
(a) 14 (b) 2 (c) 12 (d) 9
Answer: (b)

922. How many members represent the Union Territo- ries in Loksabha:
(a) 15 (b) 13
(c) 7 (d) 30
Answer: (b)

923. The total frontier of India is .........kms:
(a) 6100 (b) 7516
(c) 15200 (d) 22716
Answer: (d)

924. Which state has the least number of members in the Legislative Council:
(a) Goa (b) Karnataka
(c) Sikkim (d) Jammu Kashmir
Answer: (d)

925. Which state has the lowest number of districts:
(a) Sikkim (b) Goa
(c) Mizoram (d) Manipur
Answer: (b)
<Next Page><01, .... 33343536, 37, 383940,.....,6566>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
General Knowledge - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment