∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about India -Questions and Answers -46 (Languages- 2)

Languages- 2
1126. The first state formed on linguistic basis in 1953:
(a)Andhra (b) Rajastan
(c) Karnataka (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

1127. In which year Indian states were reorganised under linguistic basis for the first time?
(a)1953 (b) 1954
(c) 1955 (d) 1956
Answer: (d)

1128. In how many  languages the denomination is printed in Indian currencies?
(a)15 (b) 16
(c) 17 (d) 22
Answer: (c)

1129. In how many languages the signature of the Reserve Bank Governor is printed in Indian currencies?
(a) 2 (b) 1
(c) 3 (d) 4
Answer: (a)

1130. The court language during the Mughals:
(a)Hindi (b) Sanskrit
(c) Persian (d) Prakrit
Answer: (c)

1131. The court language of Satavahanas:
(a)Hindi (b) Sanskrit
(c) Persian (d) Prakrit
Answer: (d)

1132. The rulers of Vijayanagar empire encouraged:
(a)Telugu (b) Hindi
(c) Marathi (d) Tamil
Answer: (a)

1133. The court language of Guptas:
(a)Hindi (b) Sanskrit
(c) Persian (d) Prakrit
Answer: (b)

1134. The language in which ancient scriptures of Buddhism was written?
(a)Pali (b) Tamil
(c) Telugu (d) Sankrit
Answer: (a)


1135. In which language Sangam literature was written?
(a)Hindi (b) Sanskrit
(c) Tamil (d) Prakrit
Answer: (c)

1136. Khasi language is spoken in:
(a)Sikkim (b) Meghalaya
(c) Jammu Kashmir (d) Assam
Answer: (b)

1137. Gurumukhi is the script of ..... language.
(a)Urdu (b) Kashmiri
(c) Punjabi (d) Bengali
Answer: (c)

1138. Marathi is a ......   language.
(a)Dravidian (b) Sino-Tibetan
(c) Indo-Aryan (d) None of these
Answer: (c)

1139. Konkani language belongs to ..... language group.
(a)Dravidian (b) Sino-Tibetan
(c) Indo-Aryan (d) None of these
Answer: (c)

1140. Oriya is a ......   language.
(a)Indo-Aryan (b) Sino-Tibetan
(c) Dravidian (d) None of these
Answer: (a)

1141. The Union Territory where French language is spoken:
(a) Dadra (b) Goa
(c) Daman (d) Puthucherry
Answer: (d)

1142. The main language of Lakshadweep:
(a)Tamil (b) Malayalam
(c) Kannada (d) Telugu
Answer: (b)

1143. The language in which Mahavira preached:
(a)Prakrit (b) Aramaic
(c) Hindi (d) Sanskrit
Answer: (a)

1144. In which language the holy scriptures of Hinduism is written?
(a)Hindi (b) Sanskrit
(c) Sanskrit (d) Pali
Answer: (c)


1145. The language used in the Asokan edicts in the Kandahar region of Maurya empire:
(a)Prakrit (b) Aramaic
(c) Hindi (d) Sanskrit
Answer: (b)

1146. The first vernacular newspaper in India was published in .... language.
(a) Marathi (b) Oriya
(c) Bengali (d) Punjabi
Answer: (c)

1147. The most widely used foreign language in India?
(a)Nepali (b) French
(c) English (d) Portuguese
Answer: (c)

1148. Lepcha, Bhutia languages are spoken in the state of:
(a)Meghalaya (b) Sikkim
(c) Tripura (d) Nagaland
Answer: (b)

1149. The official language of Jammu Kashmir:
(a)Kashmiri (b) Hindi
(c) Dogri (d) Urdu
Answer: (d)

1150. Which language is formed as a result of HinduMuslim unity:
(a)Kashmiri (b) Sindhi
(c) Urdu (d) Dogri
Answer: (c)
<Next Page><01, .... 45, 46, 47484950,......, 6566>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
General Knowledge - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment