∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about India -Questions and Answers -43 (Languages)

Languages
1051. Which schedule of the Indian Constitution is related to languages?
(a) 7th (b) 8th
(c) 9th (d) 10th
Answer: (b)

1052. The number of languages in the 8th Schedule of the Constitution:
(a)22 (b) 18
(c) 21 (d) 24
Answer: (a)

1053. The language group in India  that has the largest number of speakers:
(a)Dravidian (b) Sino Tibetan
(c) Indo Aryan (d) None of these
Answer: (c)

1054. The largest language in Dravidian group:
(a)Tamil (b) Malayalam
(c) Kannada (d) Telugu
Answer: (d)

1055. Oldest Dravidian language:
(a)Telugu (b) Kannada
(c) Malayalam (d) Tamil
Answer: (d)

1056. The largest language in Indo-Aryan group:
(a) Hindi (b) Bengali
(c) Oriya (d) Rajastani
Answer: (a)

1057. The youngest Dravidian language:
(a)Telugu (b) Malayalam
(c) Tamil (d) Kannada
Answer: (b)

1058. Hindi is the official language of Indian Union  as per Article ...... of the Constitution,
(a)343 (b) 323
(c) 333 (d) 356
Answer: (a)

1059. Which of the following language has the second largest number of speakers?
(a)Bengali (b) Telugu
(c) Marathi (d) Oriya
Answer: (a)


1060. Dogri language is spoken in the state of:
(a)Assam (b) Madhya Pradesh
(c) Jammu Kashmir (d) Sikkim
Answer: (c)

1061. Which language in the 8th Schedule has the least number of speakers?
(a)Bodo (b) Santhali
(c) Dogri (d) Sanskrit
Answer: (d)

1062. The only Sanskrit village in India:
(a) Mattur (b) Dharmastala
(c) Dharamsala (d) Guntur
Answer: (a)

1063. Which of the following is a foreign language in the 8th Schedule of the Constitution?
(a)English (b) Bengali
(c) Nepali (d) Chinese
Answer: (c)

1064. Konkani, Manipuri and Nepali were added to the Eighth Schedule of the Constitution by the ..... amendment of the Constiution in 1992.
(a)71 (b) 72
(c) 73 (d) 74
Answer: (a)

1065. Bodo, Santhali, Maithili and Dogri are the languages added to the 8th Schedule through the ..... Amendment of the Constitution in 2003:
(a) 91 (b) 92
(c) 93 (d) 94
Answer: (b)

1066. The first language in India to get the status of classical language:
(a)Tamil (b) Sankrit
(c) Kannada (d) Telugu
Answer: (a)

1067. The second language in India to get the status of classical language:
(a)Telugu (b) Kannada
(c) Sanskrit (d) Tamil
Answer: (c)

1068. Kannada and Telugu got the status of classical language in:
(a)2005 (b) 2007
(c) 2009 (d) 2008
Answer: (d)

1069. Konkani language is spoken in the state of:
(a)Goa (b) Assam
(c) Sikkim (d) Jammu Kashmir
Answer: (a)


1070. Bodo language is spoken in:
(a)Sikkim (b) Meghalaya
(c) Jammu Kashmir (d) Assam
Answer: (d)

1071. Tulu is a ..... language.
(a)Indo Aryan (b) Dravidian
(c) Sino -Tibetan (d) None of these
Answer: (b)

1072. Which is known as Camp language?
(a)Hindi (b) Telugu
(c) Bengali (d) Urdu
Answer: (d)

1073. In which state is English is the official language?
(a)Himachal Pradesh (b) Assam
(c) Nagaland (d) Goa
Answer: (c)

1074. In which state is Pahari language is spoken?
(a)Assam (b) Himachal Pradesh
(c) Bihar (d) Madhya Pradesh
Answer: (b)

1075. Which is not a language in the 8th Schedule?
(a) Rajastani (b) Konkani
(c) Maithili (d) Bodo
Answer: (a)
<Next Page><01, .... 39404142, 43, 4445,.....,6566>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
General Knowledge - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment