Thursday, 19 April 2018

Facts about India -Questions and Answers -36 (High Courts in India)

High Courts in India
876. Which High Court has jurisdiction over the largest number of states?
(a) Allahabad (b) Guwahati
(c) Madras (d) Delhi
Answer: (b)

877. Which High Court has the largest number of judges?
(a) Guwahati (b)Delhi
(c) Allahabad (d) Kolkata
Answer: (c)

878. Which High Court has jurisdiction over the largest number of Union Territories?
(a) Delhi (b) Kerala
(c) Madras (d) Bombay
Answer: (d)

879. Andaman Nicobar comes under the jurisdiction of ...... High Court:
(a) Calcutta (b) Madras
(c) Delhi (d) Kerala
Answer: (a)

880. Lakshadweep comes under the jurisdiction of ...... High Court:
(a) Madras (b) Calcutta
(c) Kerala (d) Hyderabad
Answer: (c)

881. Which High Court has the largest number of benches?
(a) Madras (b) Calcutta
(c) Guwahati (d) Delhi
Answer: (c)

882. The seat of High Court in Andhra Pradesh:
(a) Rajamundry (b) Kurnul
(c) Hyderabad (d) Visakhapatnam
Answer: (c)

883. The seat of High Court in Orissa:
(a) Puri (b) Bhuvaneswar
(c) Konark (d) Cuttack
Answer: (d)

884. The seat of High Court in Bihar:
(a) Patna (b) Ranchi
(c) Raipur (d) Samasthipur
Answer: (a)


885. Where is the seat of Madhya Pradesh High Court?
(a) Bhopal (b) Indore
(c) Jabalpur (d) Ujjain
Answer: (c)

886. The seat of Gujarat High Court:
(a) Suarat (b) Itanagar
(c) Ahmedabad (d) Gandhinagar
Answer: (c)

887. Goa comes under the jurisdiction of ....... High Court:
(a) Gujarat (b) Bombay
(c) Andhra Pradesh (d) Karnataka
Answer: (b)

888. The total number of High Courts in India:
(a) 28 (b) 29
(c) 22 (d) 21
Answer: (d)

889. The seat of Chhatisgarh High Court:
(a) Raipur (b) Ranchi
(c) Bilaspur (d) Jamshedpur
Answer: (c)

890. The seat of Himachal Pradesh High Court:
(a) Dharmasala (b) Shimla
(c) Kulu (d) Manali
Answer: (b)

891. The seat of Jammu Kashmir High Court:
(a) Srinagar & Jammu (b) Anantnag
(c) Ladakh (d) Amarnath
Answer: (a)

892. The seat of Jharkhand High Court:
(a) Raipur (b) Bilaspur
(c) Jamshedpur (d) Ranchi
Answer: (d)

893. The Madras High Court has jurisdiction over Tamil Nadu and .........
(a) Andaman Nicobar (b) Lakshadweep
(c) Goa (d) Puducherry
Answer: (d)

894. Where is the seat of Punjab and Haryana High Court?
(a) Ambala (b) Amritsir
(c) Chandigarh (d) Ludhiana
Answer: (c)


895. The seat of High Court in Rajastan:
(a) Jaipur (b) Alwar
(c) Jodhpur (d) Ajmer
Answer: (c)

896. The seat of which High Court is in Gangtok ?
(a) Sikkim (b) West Bengal
(c) Orissa (d) Uttarakhand
Answer: (a)

897. The seat of Uttarakhand High Court:
(a) Lucknow (b) Allahabad
(c) Dehradun (d) Nainital
Answer: (d)

898. Which Union Territory has its own High Court?
(a) Andaman Nicobar (b) Lakshadweep
(c) Pondicherry (d) Delhi
Answer: (d)

899. The seat of High Court in Uttar Pradesh:
(a) Lucknow (b) Delhi
(c) Allahabad (d) Kanpur
Answer: (c)

900. Dadra Nagar Haveli and Daman Diu come under the jurisdiction of ...... High Court:
(a) Delhi (b) Bombay
(c) Madras (d) Gujarat
Answer: (b)
<Next Page><01, .... 3334, 35, 36, 37383940,.....,6566>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
General Knowledge - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment