∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about India -Questions and Answers -40 (National Insignia 2)

National Insignia -2
976. In which language Janaganamana  was originally composed by Rabindranath Tagore?
(a) Bengali (b) Hindi
(c) Urdu (d) English
Answer: (a)

977. Constituent Assembly adopted Janaganamana  as the national anthem of India on:
(a) 26th November 1949 (b) 26th January 1950
(c) 22nd July 1947 (d) 24th January 1950
Answer: (d)

978. The first political occasion in which Janaganamana  sung was the  session of the Indian National Congress held on 27th December, ......
(a) 1896 (b) 1911
(c) 1921 (d) 1906
Answer: (b)

979. The complete song of Janaganamana  consists of ....... stanzas:
(a) 6 (b) 7
(c) 5 (d) 4
Answer: (c)

980. Which stanza of Janaganamana  is adopted as the national Anthem of India?
(a) First (b) Second
(c) Third (d) Last
Answer: (a)

981. A formal rendition of national anthem is completed in..... seconds.
(a) 20 (b) 52
(c) 42 (d) 55
Answer: (b)

982. A shortened version consisting of the first and last lines of national anthem is sung in ..... seconds:
(a) 25 (b) 20
(c) 16 (d) 22
Answer: (b)

983. In which journal Janaganamana was first published in 1912 ?
(a) Tatvabodhini Patrika (b) Bengal Gazette
(c) Dig Darshan (d) Samachar Darpan
Answer: (a)

984. Janaganamana was first published under the title:
(a) Vande Mataram (b) Morning Song
(c) Bharat Vidatha (d) National Hymn
Answer: (c)


985. Who rendered the English translation of Janaganamana?
(a) Aurobindo Ghosh (b) YB Yeats
(c) Rabindranath Tagore (d) Bankim Chandra Chatterjee
Answer: (c)

986. Rabindranath Tagore wrote Janaganamana at the request of his intimate friend ..........who was a judge of Kolkata High Court:
(a) Ashutosh Chaudhary (b) Ashuthosh Mukherjee
(c) YB Yeats (d) None of these
Answer: (a)

987. The English version of national anthem begins with the words:
(a) I bow thee mother (b) Thou art the ruler
(c) God saves the kingdom (d) In god we trust
Answer: (b)

988. The Morning Song of India  is the English translation of:
(a) Janaganamana (b) Vandemataram
(c) Sare Jaham se Achcha (d) Amar Sonar Bangla
Answer: (a)

989. The region mentioned in the national anthem which at present not a part of India:
(a) Baluchistan (b) Punjab
(c) Orissa (d) Sind
Answer: (d)

990. Who wrote Vande Mataram  the national song of India?
(a) Rabindranth Tagore (b) Muhammad Iqbal
(c) Iswar Chandra Vidhyasagar (d) Bankim Chandra Chatterjee
Answer: (d)

991. In which language Vande Mataram  was originally written?
(a) Bengali (b) Hindi
(c) Sanskrit (d) Urdu
Answer: (c)

992. Vandemataram is a part of the novel:
(a) Durgesanandini (b) Anandmath
(c) Ganadevata (d) Arogyaniketan
Answer: (b)

993. The first political occassion in which Vande Mataram sung was the 12th session of the Indian National Congress held in ...... at Kolkata:
(a) 1911 (b) 1912
(c) 1897 (d) 1896
Answer: (d)

994. Who rendered the English translation of Vande Mataram?
(a) Tagore
(b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Aurobindo Ghosh
(d) Muhammad Iqbal
Answer: (c)


995. The scientific name of Tiger, the national animal of India:
(a) Panthera leo (b) Panthera tigris
(c) Felis domesticus (d) None of these
Answer: (b)

996. In which year Tiger became the national animal of India?
(a) 1970 (b) 1971
(c) 1974 (d) 1972
Answer: (d)

997. Project Tiger was started in:
(a) 1973 (b) 1974
(c) 1975 (d) 1976
Answer: (a)

998. Which was the national animal of India before Tiger?
(a) Elephant (b) Bull
(c) Lion (d) Cow
Answer: (c)

999. National game of India:
(a) Chess (b) Football
(c) Hockey (d) Cricket
Answer: (c)

1000. The number of players in a Hockey team:
(a) 9 (b) 11
(c) 10 (d) 8
Answer: (b)
<Next Page><01, .... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45,.....,6566>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
General Knowledge - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
09. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
10. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
11. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment