∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -73

1401. Who is known as 'Kalidasa of Kerala' ?
A:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
B:-Kumaranasan C:-Azuthachan
D:-Ulloor S. Parameswaran Ayyar
Answer:- Option-A

1402. Who acted the role of Shree Narayana Guru in the film "Yugapurusham" ?
A:-Mammooty                                                          B:-Thalaivasal Vijay
C:-R. Sukumaran                                                     D:-Mohanlal
Answer:- Option-B

1403. The birth place of Chattampi Swamikal
A:-Kannammoola                                          B:-Venganoor
C:-Sasthamkovil                                               D:-Chempazani
Answer:- Option-A

1404. How many numbers of days lasted the Vaikom Satyagraha ?
A:-603 days                                                     B:-618 days
C:-630 days                                                     D:-512 days
Answer:- Option-A

1405. Which social reformer is known as the "Lincoln of Kerala" ?
A:-Chattampi Swamikal                              B:-Pandit Karuppan
C:-K. Ayyappan                                              D:-Shree Narayana Guru
Answer:- Option-B

1406. Whose work is "Keralam Malayalikalude Mathrubhumi" ?
A:-George Varghese                                        B:-B. Rajeevan
C:-Dr. D. Babu Paul                                             D:-E.M.S.
Answer:- Option-D

1407. Which literary work received the Vayalor Award of 2015 ?
A:-Manushyanu Oru Aamukham                  B:-Arachaar
C:-Shyama Madhavam                                  D:-Anthimahakalam
Answer:- Option-A

1408. In which district of Kerala Paital Mountain is situated?
A:-Thiruvanandapuram                                   B:-Kozhikodu
C:-Vayanadu                                                        D:-Kannur
Answer:- Option-D

1409. In which coast of Kerala Maraman convention is held?
A:-Periyar                                                           B:-Pampa Nadi
C:-Kabani                                                            D:-Bharatapuzha
Answer:- Option-B

1410. Main soil found in Kerala
A:-Brick soil                                                     B:-Forest soil
C:-Silt                                                                 D:-Red soil
Answer:- Option-A

1411 Which country released Sri Narayana Guru Stamp apart from India?
A:-Myanmar                                                    B:-Nepal
C:-Pakisthan                                                    D:-Sri Lanka
Answer:- Option-D

1412 By whose effort Setu Lakshmi Bai declaration banning Animal Sacrifice in temples under Thiruvitancore religious endowment was announced?
A:-Iyankali                                                        B:-Brahmananda Siva Yogi
C:-Chattambi Swamigal                                D:-Thaikad Ayya
Answer:- Option-C

1413 Who wrote Viveka Choddamani?
A:-Chattambi Swamigal                             B:-Sankaracharya
C:-Sri Narayana Guru                                   D:-Pandit Karuppan
Answer:- Option-B

1414 By what name Sadhujana Paripalana Sangam which was formed by Iyankali was changed in 1938?
A:-Pulaya Maha-Sabha                                  B:-Sadhujana Paripalini
C:-Anandha Maha Sabha                              D:-Sadhujana Doodhan
Answer:- Option-A

1415 Name of the social reformer who declared that church will be closed if school is not established along with church
A:-Poikayil Yohannan                                   B:-Pambadi John Joseph
C:-Abraham Malpan                                    D:-Kuryakose Elias Chavara
Answer:- Option-D

1416. In which year the Government of Kerala launched Kudumbasree ?
A:-1998                                                                  B:-1996
C:-1999                                                                  D:-2000
Answer:- Option-A

1417. 'Atma Vidhya Sangham' was founded by
A:-Sree Narayana Guru                                     B:-Ayya Vaikundar
C:-Ayyankali                                                       D:-Vagbhadananda
Answer:- Option-D

1418. How many people signed the Ezhava Memorial ?
A:-13216                                                            B:-13238
C:-13176                                                            D:-13111
Answer:- Option-C

1419. Jathikummi was written by
A:-Pandit Karuppan                                       B:-Chattampi Swamikal
C:-Kumaranasan                                            D:-Mannathu Padmanabhan
Answer:- Option-A

1420. Who was called 'Simhala Simham' ?
A:-Velukutty Arayan                                        B:-C. Kesavan
C:-K.P. Vellon                                                     D:-K. Kelappan
Answer:- Option-B

1421. Who raised the slogan "If we work, We should be got paid" ?
A:-T.K. Madhavan                                            B:-Vaikunda Swamikal
C:-Dr. Ayyathan Gopalan                                D:-Dr. Palpu
Answer:- Option-B

1422. Gandhiji visited Sree. Narayana Guru in the year
A:-1928                                                              B:-1927
C:-1925                                                              D:-1929
Answer:- Option-C

1423. "Treatment of Thiyyas in Travancore" is a book written by
A:-Dr. K. N. Panikkar                                    B:-T. K. Raveendran
C:-Dr. Palpu                                                   D:-P. K. Gopalakrishnan
Answer:- Option-C

1424. Who led the struggle against the formation of the district of Malappuram in 1968 ?
A:-K. Karunakaran                                               B:-R. Shankar
C:-Mannath Padmanabhan                               D:-K. Kelappan
Answer:- Option-D

1425. "Pattini Jatha" by A. K. Gopalan was in the year
A:-1934                                                                 B:-1935
C:-1936                                                                D:-1937
Answer:- Option-C
<Next Chapter>< 01,...., 6869707172, 73, 7475, ...., 8990>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment