Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -79

1551. Abhinjana Sakunthalam was translated into Malayalam by :
  (A) V. T Bhattathirippad
  (B) Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
  (C) Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran
  (D) E. M. S Namboodiripadu
Answer: (C)

1552. The wagon Tragedy was the tragic incident of the Malabar Rebellion took place on :
  (A) 11th December, 1920   (B) 10thNovember, 1921
  (C) 10th October, 1921 (D) 11thSeptember, 1920
Answer: (B)

1553. Editor of Mitavadi journal : 
  (A) K. Kelappan (B) T. K. Madhavan
  (C) C. Krishnan (D) A. K. Pillai
Answer: (C)

1554. The poet who is often considered as the National Poet of Kerala :
  (A) Vallathol Narayana Menon  (B) Kumaran Asan
  (C) G. Sankara Kurupu  (D) Vailoppilli Sreedhara Menon
Answer: (A)

1556. The famous Play Pattabakki was written by :
  (A) Kesava Dev  (B) K. Damodaran
  (C) Takazhi Shivasankara Pillai  (D) Vaikom Muhammad Basheer
Answer: (B)

1557. First Malayalam Dictionary was compiled by :
  (A) Dr. Herman Gundert (B) Father Clement
  (C) Hendrik Van Rheede  (D) Mr. Brennen
Answer: (A)

1558. Savarna Jatha organized by the Caste Hindus under the leadership of
  (A) K.T.K. Krishnan  (B) A. K. Gopalan
  (C) Mannath Padmanabhan  (D) P. Krishna Pillai
Answer: (C)

1559. The famous historical novel written by C.V. Raman Pillai
  (A) Sarada  (B) Dharma Raja
  (C) Indulekha (D) Kundalata
Answer: (B)

1560. Prathyaksha Raksha Daiva Sabha was a religious protest movement founded in 1909 (A) P. K. Chathan Master (B) Ayyan Kali
  (C) Pampadi John Joseph (D) Poikayil Yohannan
Answer: (D)

1561. Vakkam Abdul Khader Moulavi was the Founder of
  (A) Islam Dharma Paripalana Sangham
  (B) Sadhu Jana Paripalana Sangham
  (C) Atmavidya Sangham                                       
  (D) Sahodara Prasthanam
Answer: (A)

1562. The first complete printed book in the Malayalam language is the
  (A) Varthamana Pusthakam  (B) Vedadhikara Nirupanam
  (C) Samshepavedartham (D) Leelathilakam
Answer: (C)

1563. Misrabhojanam (Mixed Feast for all castes) was organised by
  (A) Chattampi Swamikal  (B) Pandit K. P. Karuppan
  (C) Vagbhatananda (D) K. Ayyappan
Answer: (D)

1564. Who wrote the devotional work Narayaniyam ?
  (A) Melpathur Narayana Bhattathiri
  (B) Punthanam
  (C) Ramanuja
  (D) Ezhuthachan
Answer: (A)

1565. English education started in Travancore at the time of
  (A) Ayillium Thirunal (B) Visakham Thirunal
  (C) Uthradam Thirunal  (D) Swathy Thirunal
Answer: (D)

1566. Who assumed the title as “the Father of Political Movement in Modern Travancore” ?
  (A) K. Ramakrishna Pillai (B) Dr. Palpu
  (C) G. Parameswara Pillai (D) Swadeshabhimani Ramakrishnan
Answer: (C)

1567. Who started the newspaper called “Sujananandini” ?
  (A) Kesavan Asan (B) C. V. Kunjiraman
  (C) K. Kelappan  (D) A. K. Gopalan
Answer: (A)

1568. The S. N. D. P. Yogam came into existence on
  (A) December 1, 1920 (B) June 10, 1905
  (C) May 15, 1903  (D) December 1, 1903
Answer: (C)

1569. Who wrote the famous Malayalam novel “The Marthanda Varma” ?
  (A) Chandu Menon (B) C. V. Raman Pillai
  (C) S. K. Pottakkadu  (D) M. R. Nair
Answer: (B)

1570. Name the Prepaid Smart Card introduced by the Kochi Metro.
  (A) Metro Card (B) Kochi One
  (C) Smart Card  (D) One Kochi
Answer: (B)

1571. Slavery was abolished in Travancore on :
  (A) 1910 (B) 1836
  (C) 1812  (D) 1811
Answer: (C)

1572. Who Prepared the first lexicon and grammar work in Malayalam ?
  (A) Benjamin Bailey (B) Arnos Pathiri
  (C) Herman Gundert  (D) William Logan
Answer: (B)

1573. Who wrote the book called “Adibhasha” ?
  (A) V. T. Bhattathirippad (B) Vaikunda Swamikal
  (C) Chattambi Swamikal  (D) Ayyankali
Answer: (C)

1574. Ayyavazhi theology related to :
  (A) Thycaud Ayya Vaikundar (B) Sree Narayana Guru
  (C) Vagbhadananda  (D) Vaikunda Swamikal
Answer: (A)

1575. A Collection of book reviews by Kuttipuzha Krishana Pillai :
  (A) Kanneerum Kinavum (B) Smarana Manchari
  (C) Malayalam Book Reviews  (D) Grandavalokanam
Answer: (D)
<Next Chapter>< 01,...., 7475767778, 79, 80,...., 8990>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here

No comments:

Post a Comment