∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -77


1501. Whose period is referred to as the ‘Golden Era of Travancore’?
Answer: Swathi Thirunal

1502. Which award is given for the lifelong contribution to Malayalam language and literature?
Answer: Vallathol award

1503. Who introduced coconut cultivation commercially in India?
Answer: Portuguese

1504. Who wrote Tirukkural?
Answer: Thiruvalluvar

1505. When was Kozhikode city established?
Answer: 1295

1506. Who wrote Tuhafat - Ul - Mujahiddin?
Answer: Shaik Zainuddin

1507. When and where did Vasco da Gama die?
Answer: On December 24, 1524 at Cochin

1508. Name the ships in which Vasco da Gama undertook his voyage?
Answer: The Berrio, the saint Gabriel & the saint Raphael

1509. Name the battle which shattered the hope of the Dutch to establish their political power in India?
Answer: Battle of Kulachal

1510. What is the importance of 1831 in the history of Travancore?
Answer: The first census was conducted in Travancore

1511. Who was known as the ‘Kerala Simham’?
Answer: Pazhassi Raja

1512. Who abolished slave trade in travancore in 1812?
Answer: Rani Lakshmi Bai

1513. Who shifted the capital from Padmanabhapuram to Thiruvananthapuram?
Answer: Rama Varma

1514. Who introduced a scheme for the development of Vizhinjam Port?
Answer: Dalava Ummini Thampi

1515. Who was popularly known as the ‘Jhansi of Travancore’?
Answer: Accamma Cheriyan

1516. During whose reign General Hospital Thiruvananthapuram was established (in 1864)?
Answer: Ayilyam Thirunal

1517. Who published the monthly ‘A1-Essam’?
Answer: Abdul Khader Maulavi

1518. Who founded Sahodara Samajam?
Answer: K. Ayyappan

1519. Who was elected as the first Chief Minister of Travancore?
Answer: Pattom Thanupillai

1520. When was the first railway line in Kerala opened for traffic?
Answer: On March 12, 1861  (Between Beypore and Tirur),

1521. Which is the first baby friendly state in India?
Answer: Kerala,

1522. Which is the 6th Medical College in Kerala?
Answer: Kannur Medical College (Started in 1995)

1523. Name the first Chief Minister of Kerala who completed one full term?
Answer: Achuta Menon (1970 to 1977),

1524. Who is the second Chief Minister of Kerala?
Answer: Pattom Thanupillai

1525. Who was the first Congress Chief Minister of Kerala?
Answer: R. Shankar
<Next Chapter>< 01,...., 747576, 77, 787980,...., 8990>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment