∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -78


1526. Who was the first speaker of the Kerala Assembly?
Answer: R. Sankara Narayanan Thampy

1527. Name 5 corporations of Kerala?
Answer: Thrissur, Kollam, Thiruvananthapuram, Kozhikode & Cochin,

1528. Who is the single member ombudsman for Local Self Government in Kerala?
Answer: Justice K.P. Radhakrishnan Menon

1529. In Kerala Assembly, how many reservation seats are there for scheduled castes?
Answer: 13

1530. Which is the Kerala’s only export processing zone (EPZ)?
Answer: Kochi

1531. Name the first ship built in cochin shipyard?
Answer: Rani Padmini (Launched on January 27, 1980),

1532. Which river in Kerala mentioned in Kautilya’s “Arthashastra” ?
  (A) Pampa  (B) Bharathappuzha
  (C) Achan kovilar (D) Periyar
Answer: (D)

1533. The first newspaper in Malayalam “Rajyasamacharam” begin in
  (A) Thalassery (B) Kozhikode
  (C) Thiruvananthapuram  (D) Kannur
Answer: (A)

1534. The   author of Sanskrit work “Mukundamala” is
  (A) Rajashekara varma  (B) Kulasekhara Alwar
  (C) Sthanu Ravi (D) Raja Simhan
Answer: (B)

1535. Name the social reformer held “Kannadi prathishta” first in South India
  (A) Sree Narayana Guru  (B) Chattambi Swamiakal
  (C) Vaikunda Swamikal  (D) Jyotirao Phule
Answer: (C)

1536. The first child friendly police station in Kerala is
  (A) Chirayinkeezhu  (B) Ettumannur
  (C) Kadavanthra (D) Harippad
Answer: (C)

1537. Name the first editor of the Newspaper Mathrubhumi is
  (A) K.P .Kesava Menon  (B) P.Ramunni Menon
  (C) K. Kelappan  (D) C.H . Kunhappa
Answer: (A)

1538. Among the following, who is not related to Malayalee Memorial ?
  (A) C.V. Raman Pillai  (B) Dr. Palpu
  (C) G.P. Pillai (D) K.P.Sankara Menon
Answer: (B)

1539. Wagon Tragedy is in
  (A) 1921 October, 10 (B) 1921 August, 20
  (C) 1921 November, 12  (D) 1921 November, 10
Answer: (D)

1540. Who is the minister of Local Self Government in the first E.M.S Ministry 1957 ?
  (A) P. K. Chathan Master  (B) K. R. GouriAmma
  (C) T. V. Thomas (D) C. Achutha Menon
Answer: (A)
                                                 
1541. The autobiography ‘Jeevithapatha’ is
  (A) Joseph Mundassery (B) Sachidanandan
  (C) Cherukad  (D) Thakazhi
Answer: (C)

1542. The magazine ‘Keli’ is related to
  (A) Kerala Sahithya Acadamy
  (B) Kerala Sahithya Pravarthaka Sahakarana Sangham
  (C) Kerala Sangeetha Nataka Acadamy
  (D) Kerala Lalithakala Acadamy
Answer: (C)

1543. The Head Quarter of State Film Development Corporation.
  (A) Thiruvananthapuram  (B) Eranakulam
  (C) Kozhikode (D) Kochi
Answer: (A)

1544. The oldest Newspaper in Malayalam is
  (A) Kerala Kaumudi  (B) Malayala Manoram
  (C) Mathrubhumi (D) Deepika
Answer: (D)

1545. Name the   Malayalee who addressed the presidential speech at Amaravarthi session of INC held in 1897.
  (A) John Mathai  (B) Sir C. Sankaran Nair
  (C) Mannath Padmanabhan  (D) E.M.S.
Answer: (B)

1546. The Chairperson of Kerala State Women’s Commission from 1996 – 2001 was
  (A) M. Kamalam (B) D. Sreedevi
  (C) Nafeesath Beevi (D) Sugatha Kumary
Answer: (B)

1547. Who was the first State Youth Commission Chairman of Kerala State ?
  (A) P. Sreeramakrishnan (B) V.V. Rajesh
  (C) Chintha Jerome (D) R.V. Rajesh
Answer: (D)

1548. What is the elevation of Peak Anamudi ?
  (A) 2695 mtr. (B) 2350 mtr.
  (C) 3115 mtr. (D) 2225 mtr.
Answer: (A)

1549. In which year Sadhujana Paripalana Sangham was founded ?
  (A) 1906 (B) 1907
  (C) 1908 (D) 1905
Answer: (D)

1550. Njanapeettom Award was given to _______ for writing ‘Odakkuzhal’.
  (A) Vallathol (B) G. Sankarakuruppu
  (C) Balachandran Chullikadu (D) Kumaranasan
Answer: (B)
<Next Chapter>< 01,...., 74757677, 78, 7980,...., 8990>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here

No comments:

Post a Comment