Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -74

1425. Who is known as "Kerala Ibson" ?
A:-N. Krishna Pillai                                        B:-M. T. Vasudevan Nair
C:-Thakazhy                                                  D:-K. T. Mohammed
Answer:- Option-A

1426. Last Diwan of Travancore
A:-P. G. N. Unnithan                                        B:-P. Rajagopalachari
C:-C. P. Ramaswami Iyyer                             D:-R. K. Shanmukhan Chetty
Answer:- Option-A

1427. Kuruva Island is situated in ___________ river in Kerala.
A:-Chaliyar                                                       B:-Bhavani
C:-Kabani                                                          D:-Pambar
Answer:- Option-C

1428. "Malayala Rajyam" is a book written by
A:-Sahodaran Ayyappan                              B:-Dr. Herman Gundertt
C:-Ramakrishna Pillai                                   D:-C. Krishnan
Answer:- Option-B

1429. First Malayali to become the governor of an Indian State.
A:-K. K. Viswanathan                                     B:-Pattom Thanu Pillai
C:-V. P. Menon                                                 D:-M. M. Jacob
Answer:- Option-C

1430. First Director of Kerala Bhasha Institute.
A:-K. M. Panikkar                                          B:-N. V. Krishna Varier
C:-Joseph Mundasseri                                  D:-D. C. Kizhakkemuri
Answer:- Option-B

1431. Malayala Manorama was started publishing as a Newspaper in the year
A:-1887                                                                 B:-1888
C:-1898                                                                  D:-1897
Answer:- Option-B

1432. Whose birthday is celebrated as Vayana Dinam in Kerala ?
A:-P. N. Panikkar                                               B:-K. M. Panikkar
C:-Joseph Mundasseri                                     D:-N. V. Krishna Varier
 Answer:- Option-A

1433. "Onnekal Kodi Malayalikal" is a book written by
A:-Joseph Mundasseri                                         B:-A. K. Gopalan
C:-K. Ramakrishna Pillai                                     D:-E. M. S. Namboodirippad
Answer:- Option-D

1434.  "Muthukulam Speach" was made by
A:-K. Kelappan                                                      B:-C. Kesavan
C:-Mannath Padmanabhan                               D:-A. K. Gopalan
Answer:- Option-C

1435.The first Hydro-electric project of Kerala  is  ..........
Answer: Pallivasal

1436. The river mentioned in Kautilya’s Arthasasthra is..........
Answer: Churni (Periyar)

1437. The founder of the Second Chera Empire was ..........
Answer: Kulasekhara Alwar

1438. The author of “Avantisundari Kathasara” is ..........
Answer: Dandin

1439. The most important event in the history of the Kerala Church in the Portuguese period was ..........
Answer: Synod of Diamper (Udayam-perur)

1440. The ancient plant encyclopaedia ‘Hortus Malabaricus’ was written by the
..........
Answer: Dutch

1441. The integration of Travancore and Cochin took place in the year  ..........
Answer: 1949, July I

1442. The first Malayalam dictionary was compiled by ..........
Answer: Herman Gundert

1443. The ”Augustan Age of Kerala Music” was during the period of  ..........
Answer: Swathi Thirunal

1444. The famous Temple Entry proclamation was issued by ..........

Answer: Sree Chithira Thirunal Balarama Varma

1445. The last district formed in Kerala was ..........
Answer: Kasargode (1984)

1446. Edakkal caves is in .......... district.
Answer: Wayanad

1447. The highest rainfall in Kerala is at ..........
Answer: Lakkidi, Wayanad

1448. The first newspaper in Kerala is  ..........
Answer: Rajya Samacharam

1449. The most scientific and the most elaborately redefined dance form of Kerala is  ..........
Answer: Kathakali

1450. The ‘Wagon Tragedy’ in Malabar was in the year ..........
Answer: 1921
<Next Chapter>< 01,...., 686970717273, 74, 75, ...., 8990>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment