Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -75


1451. The Srimoolam  Prajasabha was established in Travancore in ..........
Answer: 1904

1452. ‘ Battle of Kulachal’  was fought in the year ..........
Answer: 1741

1453. Kundara Proclamation was issued by Velu Thampi in the year ..........
Answer: 1809

1454. The first private hydroelectric power proj ect is situated at ..........
Answer: Maniyar

1455. The only Malayalee President of the Indian National Congress was ..........
Answer: C. Sankaran Nair

1456. Christianity was introduced in India by St. Thomas who first came to Kerala in ..........
Answer: AD. 52

1457. .......... spread Islam religion in Kerala in A.D. 644
Answer: Malik Dinar

1458. .......... was the great Hindu philosopher who was responsible for the revival of Hinduism in India.
Answer: Shankaracharya (AD 788-820)

1459. .......... was the only Muslim Kingdom in Kerala.
Answer: Arakkal Kingdom

1460. Kollam Era began in ..........
Answer: AD 825 (August 15/Chingam1)

1461. .......... was the capital of Venad Kingdom.
Answer: Kollam

1462. The first Jewish Synagogue in Asia was set up in .......... in 1350.
Answer: Kodungalloor

1463. The first Mamankom was held in ..........
Answer: 829 AD

1464. Vasco da Gama landed with his companies at Kappad, north of Calicut, on ..........
Answer: May 20, 1498

1465. .......... was the first Portuguese viceroy in Kerala.
Answer: De Almeida

1466. .......... was the capital of Kulashekharas.
Answer: Mahodayapuram

1467. The emperor of Kulasekhara Kingdom was known as ..........
Answer: Perumal

1468. .......... written by clement piyannus Pathiri, which was published in 1772, was the first book in Malayalam.
Answer: Samkshepa Vedartham

1469. Dutch East India Company was established in ..........
Answer: 1592

1470. .......... made primary education compulsory in Travancore in 1817.
Answer: Rani Gauri Parvathi Bai

1471. Velu Thampi Dalawa, who proclaimed, ‘Kundara Proclamation’ in the year 1809, committed suicide at ..........
Answer: Mannadi

1472. Malabar  district became a province of Madras presidency in ..........
Answer: 1800

1473. Kerala Pradesh Congress Committee (KPCC) was formed in ..........
Answer: 1920

1474. The first general election in Travancore was held in ..........
Answer: 1948

1475. The inscription which throws light on the earliest reference to the Devadasis in Kerala is ..........
Answer: Chokkur inscription
<Next Chapter>< 01,...., 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80,...., 8990>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment